Barcelona Gipsy balKan Orchestra a deschis festivalul Jazz in the Park cu un show de excepție: „Pe muzica noastră se dansează”. Iar clujenii s-au conformat!
Festivalul Jazz in the Park și-a deschis „porțile” în mod oficial luni seara, de la ora 20:00, în incinta Operei Maghiare din Cluj-Napoca, locație care a găzduit un prim concert de excepție susținut de Barcelona Gipsy balKan Orchestra, nomazii muzicii Klezmer, Jazz Manouche și Rroma, care i-au făcut pe ei prezenți în sală să danseze (la propriu!), pe ritmul plin de energie al muzicii lor.
„Bine ați venit la cea de-a cincea ediție a festivalului Jazz in the Park. Mă gândesc cu nostalgie la prima ediție. Îmi aduc aaminte cum totul a început cu o nebunie, fiind un proiect neobișnuit la acea vreme pentru Cluj, un festival care avea loc în Parcul Central al orașului. Între timp proiectul a crescut, iar noi am crescut odată cu el. Am pornit în cursa de a deveni un festival de jazz care acaparează tot mai mult orașul. Avem o săptămână de festival, trei concerte aici, în Opera Maghiară, șase zile de artă stradală în felurite locuri în oraș, trei zile de concurs pe malul Șomeșului și o locație specială: vom avea o zi de festival dedicată comunității care locuiește în Pata Rât. Nu în ultimul rând, vom păstra locația noastră de suflet cu care v-am obișnuit în toate edițiile de până acum și care vă rămâne întotdeauna coloana vertebrală a festivalului, Parcul Central”, a declarat înaintea concerului de deschidere, directorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida.
Citiți și: Începe Jazz in the Park: 100 de concerte pe 9 scene și apel pentru protejarea copacilor din parc
Dacă ar fi să caracterizăm primul concert din cadrul festivalului în câteva cuvânte, cele mai potrivite ar fi de departe, energie, ritm și pasiune. Chiar dacă cei șapte artiști provin din toate colțurile Europei: Sandra Sangiao – voce (Barcelona, Spania), Mattia Schirosa – acordean (Italia), Julien Chanal – chitară (Franța), Stelios Togias – darbuka, bendir, cajón, davul, riq, tzouras (Grecia), Ivan Kovačević – contrabass (Serbia), Joaquín Sánchez- clarinet, flaut, kaval (Andaluzia, Spania), Oleksandr Sora – vioară (Ucraina), muzica lor, provenită de asemenea din toate colțurile Europei, transmite un mesaj clar: muzica reușește să repare o mică parte din ceea ce societatea a stricat de-a lungul timpului. Mai mult, unul dintre artiștii de pe scenă le-a dedicat în această seară o piesă tuturor celor cărora nu le este frică să interacționeze cu cei care aparțin altor etnii și să se împrietenească cu aceștia.
Grupul, creat în urmă cu cinci ani a concertat deja în peste 25 de țări, fiind însă prima oară când a ajuns în România. Organizatorii au reușit să îi convingă pe cei din cadrul orchestrei să rămână o zi în plus față de programul inițial pentru a concerta și în cadrul comunității de romi de la Pata Rât, marți 27 iunie.
Concertul de luni seara a fost sold out, iar cei prezenți în sală s-au bucurat de două ore pline de energie, în ciuda căldurii sufocante care i-a întâmpinat în incinta Operei Maghiare. Primii care au început să danseze după cum le-a dictat sufletul au fost copiii, urmați la mai bine de o oră distanță de adulții care au avut încă nevoie de un imbold în acest sens, venit din partea artiștilor.
„Aceasta este ultima piesă pe care aveți ocazia să dansați. Știm că ne aflăm într-un frumos teatru, dar pe muzica noastră se dansează”, a spus unul dintre artiști. Iar clujenii s-au conformat, unul câte unul.
Sandra, frumoasa solistă de origine spaniolă, i-a fermecat pe clujeni cu timbrul său vocal deosebit, care s-a pliat perfect atât pe piesele lente, cât și pe ritmurile extrem de alerte, abordate de trupă, ritmuri cu influențe muzicale variate, în special Klezmer, Jazz Manouche și muzică tradițională Rroma. Îmbrăcată într-o rochie roșie, accesorizată cu animal print, lungă, lejeră, dar elegantă în același timp, solista a fost o apariție. Pe întreg parcurul reprezentației, aceasta a dansat desculță, precum o „gitana” adevărată, îndemând publicul prin gesturi simple să danseze sau să acompanieze orchestra prin aplauze, mulțumind publicului pentru bucuria cu care i-a întâmpinat, în limba română.
Barcelona Gipsy Balkan Orchestra a publicat primul lor album în 2013. Primul material discografic a fost produs pe cont propriu, fără ajutorul niciunei case de discuri. În 2015, au făcut o interpretare a piesei „Djelem, Djelem”, una din piesele de referință din cultura Rroma, care a strâns peste 4.500.000 vizualizări pe Youtube.
Marți, celebri artiști vor concerta pe scena amplsată în cadrul comunității rome din Pata Rât, de la ora 20:00.
Citiți și: Jazz in the Park ajunge la Pata Rât cu o scenă lângă groapa de gunoi a Clujului
[stextbox id=’custom’]
Programul zilei de festival de la Pata Rât
Ora 16: Dario Rossi
Ora 18: Hot Club de Cluj
Ora 19: Taraf de Caliu,
Ora 20: Barcelona Gipsy Balkan Orchestra
Cum ajungi la Pata Rât
Organizatorii vor pune la dispoziție autobuze gratuite pentru cei care doresc să ajungă la concertele susținute în această zonă.
Cei care doresc, pot ajuta cauza prin achiziționarea unui bilet neobligatoriu care susține Fondul Jazz in the Park. Banii vor fi folosiți pentru inițierea de proiecte culturale, educaționale și sociale în această zonă.
[/stextbox]