Ambasadoarea culturii africane la Cluj
Rolul femeii în dezvoltarea continentului african a fost dezbătut săptămâna trecută la Cluj-Napoca în prezența a 12 ambasadori ai misiunilor diplomatice din țările africane. Aceștia au vorbit despre importanța pe care o are educaţia în dezvoltarea societăţilor lor, în condiţiile în care, cum spunea un vorbitor, educaţia femeii reflectă educaţia societăţii. Cu toate că pare greu de crezut, la Cluj-Napoca locuiesc tot mai mulți „ambasadori” ai culturii africane. Printre aceștia se numără Diane Roman Inamahoro, o tânără originară din Burundi, Bujumbura. Povestea ei pare desprinsă dintr-un scenariu de film. De trei ani trăiește la Cluj-Napoca, oraș ce i-a devenit a doua casă.
„Eu nu aveam de gând să vin în România și mai ales în Cluj, dar m-am întâlnit cu un băiat de care m-am îndrăgostit și am decis să îl urmez aici. El e clujean. Așa am ajuns aici. Eu sunt din Burundi, din Africa de Vest. Ne-am întâlnit la piață. El lucra în Kongo, dar venea des în Burundi, unde firma respectivă avea birourile administrative. Lucra în domeniul dezvoltării. După ce a terminat lucrul acolo, mi-a zis că vine la el acasă. Am venit și eu cu el. A fost o decizie și grea și ușoară, în acealași timp. Să pleci de acasă și să nu știi unde mergi, nu e tocmai ușor. Am plecat cu un străin. Pe de altă parte a fost ușor, pentru că îmi terminasem facultatea și nu aveam ceva care să mă țină acolo. Am zis să încerc ceva nou”, povestește Diane.
Deși i-a plăcut Clujul și susține că a fost bine primită, Diane spune că aici totul este diferit față de lucrurile cu care era obișnuită. „Sunt de trei ani și jumătate aici. Este o experiență interesantă”, spune aceasta.
Tânăra vorbește foarte bine limba română. „Nu am avut de ales. A trebuit să învăț. Am făcut un masterat aici, de doi ani, la Universitatea „Babeș-Bolyai” în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, pe domeniul dezvoltării internaționale. Lucrez în cadrul Ligii Apărării Drepturilor Omului (L.A.D.O) pe un proiect cu emigranți. Sunt mediator intercultural. Reprezint comunitatea din Africa de Vest, organizez evenimente despre emigranți, dar și ziua Africii, care va avea loc pe 25 mai. Încercăm să promovăm cultura africană cât de mult se poate”, povestește aceasta.
Ce îi lipsește din cultura africană? „Căldura oamenilor, facilitatea de a vorbi cu cineva, de a aborda pe cineva pe stradă. Dacă în Burundi ești la 10 metri de cineva, poți să îl strigi liniștit. Nu se uită nimeni urât. Mi-e dor să râd tare pe stradă fără să se uite lumea la mine. E altfel aici. Nu pot să zic că nu am găsit și aici aceasta căldură, dar e altfel. Acolo oamenii sunt mult mai calzi, mai deschiși. Cu toate acestea, mă simt ca acasă la Cluj. Prima mea casă e în Burundi, Clujul e a doua. Am familia aici. Am doi copii mici. M-am căsătorit de curând. Când mă prezint acum trebuie să spun și numele soțului. Cred că mai durează puțin până mă voi obișnui”, povestește Diane, sau mai nou, doamna Roman.
În ceea ce privește rolul femeii în societatea africană, aceasta consideră că femeile pot schimba anumite aspecte ale societății, pot ocupa funcții importante și chiar de conducere, dar numai în măsura în care au acces la educație. Ea, a fost o norocoasă în acest sens, mama sa fiind învățătoare. „Trebuie mai multă educație. Acesta e primul lucru care trebuie înțeles și schimbat în societatea africană. De mic copil, fiecare fată sau băiat, trebuie să aibă acces la educație, pentru că nu doar fetele trebuie educate. Dacă ești educat poți decide mai ușor ce e bine și ce nu. Faci altfel de alegeri, alegeri care te vizează pe tine, dar și pe copiii tăi. În zonele rurale e mult mai greu. Acolo copiii trebuie să lucreze pământul pentru a avea ce mânca. Asta ar trebui schimbat. Copiii trebuie duși cu orice preț la școală. Dacă tu nu ai avut șansa de a primi o educație, măcar să le oferi această șansă copiilor tăi. Eu nu a trebuit să merg la câmp. Am avut noroc. Provin dintr-o familie modestă, cu patru copii. Am fost toți la școală. Mama e învățătoare”, povestește Diane.
Părinții săi au fost de acord ca ea să vină în România pentru că le-a plăcut de Ștefan, soțul său. „Părinții mi-au zis că e alegerea mea. Alții din jur m-au sfătuit să nu vin, dar părinții nu au avut nimic împotrivă. Mai mult, a venit și sora mea la Cluj, a făcut un masterat aici. Și mama a venit în vizită. Am fost și cu copiii în Burundi. Vorbesc irundi cu fetele, limba maternă. Dacă mergem acolo nu trebuie să vorbim franceză sau nu știu ce altă limbă, vorbim ca burundezi. Și Ștefan știe cât de cât. Știe ce trebuie”, povestește tânăra.
Conferinţa „Rolului femeii în dezvoltarea continentului african” a fost organizată de Centrul de Cooperări Internaţionale al UBB, Centrul de Studii Africane şi Facultatea de Studii Europene, din cadrul UBB, în parteneriat cu Institutul Francez Cluj şi Clubul Francofon de Afaceri Cluj.
„În fiecare an se celebrează Ziua Africii. Există un grup al ambasadorilor africani acreditaţi în România, din care fac parte 12 ambasade sau misiuni consulare sau diplomatice şi această reuniune a avut ca şi principal obiectiv delocalizarea reuniunii acestor grupuri. Anul trecut a fost la Timişoara, anul acesta este organizată de UBB. Tema a fost interesantă de la început, «Rolul femeii în dezvoltarea continentului african», ştiam că este o temă care va isca dezbateri, ceea ce s-a şi întâmplat şi eu sunt foarte mulţumit de faptul că a existat nu numai un discurs diplomatic, ci şi o reacţie critică din partea unora dintre cei care au fost prezenţi în sală, pentru că universitatea este locul în care trebuie să existe o asemenea tip de schimb. Iar Centrul de Studii Africane al UBB cred că este chiar locul în care trebuie să se desfăşoare asemenea dezbateri pentru că menirea acestuia este acea de a duce mai departe atât relaţiile între România şi Africa, cât şi mai ales diverse tipuri de analize pe care noi le operăm şi le promovăm în ceea ce se întâmplă în politica africană”, a declarat coordonatorul Centrului de Studii Africane al UBB , Sergiu Mişcoiu.
Conferinţa a fost organizată la Universitatea Babeş-Bolyai, cu ocazia Zilei Africii, şi printre participanţi s-au numărat ambasadori şi reprezentanţi din Maroc, Africa de Sud, Tunisia, Madagascar, Algeria, Sudan.