Alin Tișe cere demisia ministrului Sănătății în scandalul de la Institutul de Urologie și Transplant din Cluj: ”Nu e adusă de pe Lună”

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj / Foto: Dan Bodea

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat marți seara la Antena 3, că ministrul Sănătății Ioana Mihăilă trebuie să demisioneze dacă se ajunge la desființarea Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj.

”Este inadmisibil așa ceva! Doamna ministru trebuie să plece dacă închide Institutul de Urologie și Transplant. Eu am, așa, o idee pentru ce ar vrea dânsa să transforme institutul într-o secție a Spitalului Județean. O face pentru că spitalul are probleme cu acreditarea, n-au acolo secție de transplant, n-au alte asemenea secții importante.

Doamna ministru s-ar trezi într-o poziție pe care n-o știe gestiona, nu e adusă de pe Lună, un ministru al Sănătății trebuie să gestioneze problemele sănătății în această țară. Nu poate face ce doreste. Medicii de acolo ar fi trebuit consultați, noi, de la Consiliul Județean am fi putut fi consultați, și găseam soluții împreună.

Noi dorim să preluăm acest institut la Consiliul Județean, pentru că acesta face parte integrantă din viitorul Centru Integrat de Transplant Multiorgan pe care-l vom construi pe strada Victor Babeș”, a declarat Alin Tișe.

Mai multe despre scandalul de la ICUTR Cluj citește aici:

https://transilvaniareporter.ro/actualitate/foto-protest-impotriva-desfiintarii-institutului-de-urologie-si-transplant-renal-cluj-ministerul-vrea-integrarea-lui-in-spitalul-judetean/

Centrul Integrat de Transplant din Cluj, printre puținele din Europa

În luna februarie a acestui an, Consiliul Județean Cluj a recepționat anteproiectul, prima fază din cadrul procesului de proiectare a viitorului Centru Integrat de Transplant Multiorgan Cluj. Practic, aici  vor avea loc intervenții ce vizează transplantul de rinichi, de plămâni, de ficat și inimă. De menționat că în viitorul centru integrat va fi relocat în întregime și Institutul de Transplant Renal, care în prezent funcționează într-o locație improprie activității sale.

Avansăm într-un ritm alert cu această investiție ce va poziționa definitiv Clujul pe harta extrem de puținelor centre de transplant multiorgan din Europa. Chiar în cursul zilei de astăzi vom depune la Primăria Cluj-Napoca avizul de oportunitate necesar întocmirii PUZ-ului”, declara atunci Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Potrivit anteproiectului, configurația spitalului este una integrată și relaționată funcțional cu serviciile medicale din zonă, având în vedere amplasarea strategică a acestuia. Astfel, cele patru niveluri subterane reprezintă „zonele fierbinți” ale spitalului, acestea urmând a fi dotate cu cele mai avansate facilități de diagnostic și tratament. Tot aici vor fi amplasate zonele de parcaj și cele de aprovizionare logistică și medicală. Parterul este dedicat zonelor publice, ambulatoriului, administrației și unităților de cercetare. În ceea ce privește cele cinci etaje supraterane, acestea vor fi dedicate secțiilor de internare și de recuperare. Spitalul va dispune inclusiv de un heliport situat pe terasa imobilului.

Primul Centru de transplant multiorgan din România va fi ridicat pe strada Victor Babeș din Cluj-Napoca, pe terenul de 15.000 mp din apropierea Spitalului clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello”, va avea o suprafață construibilă de 7.000 mp, 277 de paturi, din care 88 pentru transplant renal, 72 pentru transplantul de plămân, respectiv câte 36 de paturi pentru transplantul de cord și cel hepatic.

Contractul de proiectare al Centrului de transplant multiorgan Cluj are o valoare de 3.25 milioane de euro, fără TVA, și a fost câștigat în urma unui concurs internațional de PINEARQ S.L.P. în asociere cu DICO și Țigănaș birou de proiectare S.R.L.

Distribuie:

Postaţi un comentariu