Alba-neagra cu UBER la Cluj. Instanța a revenit asupra sentinței. Compania spune că funcționează în continuare și doar cu șoferi autorizați
Sentința de săptămâna trecută a Curții de Apel Cluj, care interzicea practic funcționarea UBER la Cluj-Napoca începând cu data de 25 aprilie 2019, a făcut rapid înconurul țării. Decizia instanței invoca funcționarea ilegală a conpaniei de ridesharing și crearea unei concurențe neloiale în ce privește transportul de persoane. În plus, la finalul minutei, instanțaspecifica și că sentința este una definitivă și executorie.
La scurt timp, însă, Curtea de Apel Cluj și-a corectat decizia, iar aceasta a devenit atacabilă cu recurs în 30 de zile de la data pronunțării, astfel că termenul de 25 aprilie de la care UBER ar fi fost obligată să-și înceteze activitatea la Cluj a devenit nul.
Mai mult, printr-un comunicat de presă al companiei de ridesharing, se arată că aceasta va continua să funcționeze pe mai departe la Cluj cu, atenție, operatori autorizați.
„Decizia este dezamăgitoare, însă dorim să-i asigurăm pe pasagerii și pe șoferii parteneri care se bazează pe Uber în Cluj că aplicația poate continua să funcționeze. Între timp, am schimbat modul în care operăm, iar în prezent lucrăm doar cu operatori de transport autorizați. Multe țări din UE au reglementat serviciile de ridesharing precum Uber, oferind astfel mai multe opțiuni de mobilitate cetățenilor lor. Avem încredere că România se va alătura în curând acestui trend. Guvernul României s-a angajat recent să reglementeze serviciile de ridesharing, în următoarele săptămâni, printr-o ordonanţă de urgenţă. Ţări precum Finlanda, Portugalia, Estonia, Lituania, Croaţia, Slovacia, Cehia sau Polonia au adoptat sau sunt în curs de adoptare a unor reforme care deschid piaţa pentru noi alternative de mobilitate, cum ar fi aplicaţiile de ridesharing”, se arată în documentul citat.
Asociația Taximetriștilor Cluj: UBER induce în eroare pe toată lumea
Taximetriştii clujeni au reacționat imediat la comunicatul UBER.
„Nu poate decât să ne surprindă comunicatul companiei americane, comunicat care induce într-o eroare gravă atât pasagerii cât şi partenerii platformei. Încercăm, pe scurt, să supunem atenţiei sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Cluj ieri, 25.04, unde, pe lângă rejudecarea cauzei şi admiterea lipsei calităţii procesuale a asociaţiei şi o parte din intervenienţi, pe lângă dispunerea de încetare a practicilor de concurenţă neloială de către pârâtă, sesiuni de informare, furnizarea de suport, publicarea dispozitivului prezentei hotărâri, mai spune ceva foooarte interesant! Şi anume: “Păstrează restul dispoziţiilor sentinţei apelate”. Cu o motivare de 25 de pagini! Sentinţa, extrem de bine motivată, precizează printre altele: “Dispune încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de pârâtele SC Uber Systems Romania SRL şi Rasier Operations B.V, constând în furnizarea de servicii în domeniul transportului, implicând transportul de persoane fără deţinerea autorizaţiilor legale, pe raza Municipiului Cluj-Napoca.” – se arată într-o postare pe site-ul Asociaţiei Taximetriștilor din Cluj.