Acoperişurile verzi, soluţie pentru jungla urbană
Moda acoperişurilor verzi ajunge încet-încet şi la Cluj. O companie a încheiat recent o cercetare care s-a întins pe durata a doi ani în domeniul acoperișurilor verzi extensive, proiect finanţat din fonduri norvegiene, şi a ajuns la o soluţie adaptată condiţiilor climatice din ţara noastră. Compania a realizat până acum în România pentru diverşi clienţi, majoritatea privaţi, circa 10.000 de metri pătraţi de acoperişuri verzi, cel mai mare, cu o suprafaţă de 3.500 de metri pătraţi, fiind realizat pe o clădire de biroruri din Timişoara.
Activitățile din cadrul proiectului derulat de cei de la Simacek Gardening s-au desfășurat atât în România cât și în Norvegia. ”În urma cercetării efectuate cu ajutorul partenerilor noștri din Norvegia am identificat soluția de sistem de acoperiș verde extensiv alcătuit din dren validat pentru condițiile climatice din România, din substrat de creștere cu un mix de componente locale care împreună să ajute la dezvoltarea cât mai armonioasă a speciilor de Sedum indigene. În viitor urmărim să certificăm rezultatele studiului realizat sub forma unui produs, adresându-ne în principal dezvoltatorilor imobiliari din domeniul industrial, comercial și rezidențial dar și beneficiarilor finali interesați în a obține mai multe suprafețe verzi în orașele aglomerate. Acest produs se va putea folosi cu success în țară deoarece încă din faza de cercetare am avut grijă să selecționăm vegetația care se dezvoltă cel mai bine în condiții întâlnite pe acoperișuri din Cluj-Napoca, București, Baia Mare, Timișoara, Constanța bazându-ne pe experiența și datele colectate din teren”, a afirmat Karácsonyi Noémi, managerul proiectului.
Printre beneficiile unui asemenea acoperiş verde pot fi menţionate: reconversia spațiul construit într-un spațiu verde, natural și ecologic, captarea și reținerea apelor pluviale de pe acoperiș reducând astfel supraîncărcarea sistemului de canalizare, îmbunătățirea eficienței termice a clădirii. ”Substratul deopotrivă cu placa de drenaj și vegetația selectată în proiect au arătat rezultate care contribuie la o retenție crescută a apelor meteorice și respectiv la creșterea de acumulare masei vegetale în cazul speciilor de Sedum fără suplimentarea cantității de apă necesare prin irigare. Mai mult decât atât, cele 3 componente studiate rețin 85% din apa pluvială, iar restul de 15% ajunge în gurile de scurgere cu un decalaj de 4 ore astfel evitându-se supra-aglomerarea sistemului de canalizare în zonele urbane”, a adăugat Marina Negura, managerul tehnic al proiectului.
Deocamdată în România acoperişurile verzi sunt prezente destul de puţin şi asta din considerente care ţin mai ales de reglementările legale în domeniu, crede arhitectul Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România. Aceasta spre deosebire de alte ţări, cum ar fi şi Franţa, care impun construcția acestora pe orice terasă sau altele unde un acoperiş verde este recunoscut şi echivalat ca un spaţiu verde în cadrul parcelei construite, permiţând un randament mai bun al terenului pentru constructori. ”Suntem la începutul construirii unei culturi a acoperișurilor verzi la noi. Noi încă suntem în ţara lui Atenţie cade tencuiala! Şi unde autorităţile, ca să fac o glumă, apelează la soluţii pompieristice, adică la pompieri pentru a remedia problemele legate de clădirile neîntreţinute. Cred că echilibrul dintre impunere și recompensă, recunoaștere, e cheia stimulării acestei culturi a acoperișurilor verzi. Din punctul meu de vedere ar fi patru factori care ar contribui la nașterea aceste culturi: educația și cercetarea, promovarea acoperișurilor verzi, normarea și acoperirea problematicii tehnice și prezența specialiștilor, care să nu lase această cultură să ajungă în zona derizoriului”, a concluzionat Șerban Țigănaș.
Costurile de realizare a unui asemenea acoperiş pornesc de la 30 de euro pe metru pătrat dacă suprafaţa totală ajunge la 100 de metri pătraţi, cost care scade dacă suprafaţa este mai mare. Costul acesta este valabil în cazul acoperişului extensiv, cu o grosime de circa 130 de milimetri şi o greutate de 150 de kilograme pe metru pătrat atunci când ajunge la saturaţia maximă, acoperiş care oferă şi avantajul că este mult mai uşor de întreţinut, fiind nevoie de doar 2-3 intervenţii pe an ale unui specialist. În schimb cealaltă variantă, acoperişurile intensive, care deocamdată a fost folosită mai mult în România are un cost de 60 de euro pe metru pătrat, aici grosimea fiind mult mai mare şi necesitând lucrări de întreţinere continue ca o grădină normală la sol. În Cluj un asemenea acoperiş a fost realizat la clădirea The Office peste parcarea subterană, dar şi o terasă în acelaşi ansamblu la etajul 3.
Soluţia acoperişurilor verzi extensive poate fi aplicată şi în cazul blocurilor vechi putând contribui nu numai la îmbunătăţirea aspectului estetic şi a calităţii aerului, dar chiar şi la o mai bună hidroizolare.
Valoarea totală a proiectului de cercetare a fost de 656.229 de euro din care asistența financiară nerambursabilă primită de la Norway Grants reprezintă 284.000 de euro.