aces, Academia Școlilor din Europa Centrală, dă startul unui nou concurs de proiecte școlare. Cum pot participa școlile clujene

Solidaritatea, tema competiției aces din acest an / Foto: Dan Bodea

„Să fim solidari: Ne pasă, îndrăznim şi ne implicăm!” este tema competiției din acest an a concursului de proiecte dezvoltate în parteneriate școlare internaționale între școli. Pentru a opta oară, aces – Academia Școlilor din Europa Centrală invită profesorii şi elevii din țară să propună şi să implementeze un proiect alături de parteneri internaționali. Propunerile de proiecte pot fi depuse în perioada 15 ianuarie – 15 aprilie 2015. Cele mai bune idei de proiecte selectate vor primi fonduri pentru implementare.

Tema ediției aces 2015 -2016: Solidaritatea

aces îşi propune să creeze o societate în care oamenilor le pasă unii de alții, în care oamenii nu doar îşi revendică drepturile, dar îşi şi asumă responsabilitatea pentru binele tuturor. „aces promovează ideea de parteneri egali şi responsabilități comune. Datorită caracterului internațional al programelor, elevii şi profesorii sunt încurajați să privească dincolo de propriile vieți şi orizonturi. Proiectul creează șansa de a dezvolta relații de prietenie cu alte persoane din alte țări şi de a observa țara din care provenim dintr-o altă perspectivă, ceea ce contribuie la îmbunătățirea gândirii critice, empatiei şi solidarității, fiind în acelaşi timp și foarte distractiv”, a explicat Robin Gosejohann, manager de proiect, Fundația ERSTE.

O singură competiție – mai mulți câștigători

În perioada 15 ianuarie – 15 aprilie 2015, școlile interesate sunt invitate să îşi găsească parteneri internaționali şi apoi să trimită o propunere de proiect comună. Invitația de înscriere în concurs se adresează școlilor din țările eligibile şi se concentrează pe un grup țintă de elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani. Aplicaţia de căutare a partenerilor internaționali este disponibilă aici și ajută școlile interesate de participare să își găsească o școală parteneră. O comisie internațională selectează şi premiază cele mai bune idei. Şcolile care înscriu cele mai bune idei primesc sprijin pentru a-şi putea implementa proiectele dezvoltate în parteneriate internaționale.

Întâlnirile internaţionale cu delegațiile tuturor proiectelor câștigătoare oferă o platformă care încurajează continuarea schimbului şi dezvoltării educaţionale.

109 școli din România au fost incluse în competiție

aces este o inițiativă educațională dezvoltată de Fundația ERSTE şi coordonată de Interkulturelles Zentrum (Viena, Austria) în cooperare cu VČELI DOM (Bratislava, Slovacia). Rețeaua de şcoli este activă în Europa Centrală şi de Sud-Est din 2006, având drept scop promovarea schimbului şi dialogului intercultural între tineri.

Din rețea fac parte 15 ţări care sunt susținute de Ministerele Educației. Până acum, peste 25.000 de elevi şi 3.600 de profesori au participat la programele aces.Țări participante la acest program sunt: Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.

Începând din anul 2008, 109 școli din România au participat la competiția aces.

Distribuie:

Postaţi un comentariu