A început vaccinarea celor 12.000 de cadre medicale din județul Cluj
Începând de astăzi, timp de aproape două săptămâni, se derulează activitatea de vaccinare a cadrelor medicale din județ. Este vorba despre aproximativ 12.000 de persoane incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat, care vor fi vaccinate în cele 19 centre de pe raza județului.
”În această dimineață au fost distribuite 3.565 de doze de vaccin pentru cele 19 centre din județ. Vom putea vaccina circa 12.000 de cadre medicale în această etapă. În paralel cu această activitate, se derulează și pregătirea campaniei de vaccinare în centrele de vârstnici. Urmează să finalizăm datele cu privire la numărul persoanelor ce vor fi vaccinate, adică rezidenții și personalul care lucrează în aceste centre. Totodată, pregătim centrele de vaccinare pentru populație care necesită anumite avize, amenajări”, a declarat subprefectul Clujului, Irina Munteanu.
120 de doze de vaccin au ajuns în această dimineață și la Spitalul Municipal Clujana din ClujNapoca pentru personalul de la Terapie Intensivă, compartimentul Primiri Urgențe și Secția de hemodializă.
”E un trend manifestat și pe rețelele de socializare, multă lume e sceptică încă, dar să știți că dacă la început eram 350 înscriși pe listă, odată cu începerea vaccinării, au văzut că nu se întâmplă nimic, că nu există efecte secundare, și au început toți mai mulți să se înscrie pe listă, iar acum suntem 468, dar, repet, numărul continuă să crească.”, a declarat Bogdan Micu, directorul medical al Spitalului Clujana.
Pentru următoarea etapă de vaccinare din juțeț, care va începe cel mai devreme la jumătatea lunii ianuarie, vor fi înființate 30 de centre de vaccinare pentru populație.
900 de centre de vaccinare pentru populație în țară
La nivel național, a început activitatea de vaccinare anti-COVID-19 în peste 90% din cele 370 de centre destinate vaccinării personalului medical. Potrivit coordonatorului campaniei naţionale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, se va ajunge la circa 20.000 de persoane imunizate zilnic.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a precizat că, astfel, se creează posibilitatea ca din a doua jumătate a lunii ianuarie să înceapă a doua etapă de vaccinare din strategie, destinată personalului din căminele rezidenţiale din centrele medico-sociale.
Doctorul Valeriu Gheorghiţă a adăugat din a doua etapă va fi accelerat şi mai mult ritmul vaccinărilor, dar că acest lucru va depinde însă şi de cantitatea de doze care vor fi disponibile.
„Trebuie să ţinem cont pe de-o parte de disponibilitatea vaccinurilor. Se poate accelera, pentru că în etapa a doua sunt prevăzute circa 900 de centre de vaccinare. Ori aceste 900 de centre de vaccinare sunt special destinate pentru etapa a doua şi ulterior, bineînţeles, pentru etapa a treia, dar mare parte din centrele în momentul de faţă înfiinţate în unităţile medicale vor rămâne mai departe active şi vor deservi personalul cu boli cronice, persoanele vulnerabile în imediat ce urmează etapa a doua. Deci, din acest punct de vedere, ritmul de vaccinare ar trebui să fie unul satisfăcător. Important este să avem o disponibilitate suficient de mare a vaccinului, pentru că avem un calendar de livrare săptămânal, cel puţin pentru vaccinurile de la compania Pfizer. S-au contractat din partea României circa 8,5 milioane de doze pentru prima etapă, practic pentru primul contract”, a specificat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.