8% dintre români sunt dependenţi de alcool

Eugen Băican, de la Facultatea de sociologie şi asistenţă socială a Universităţii Babeş-Bolyai, spune că circa 8% dintre românii adulţi sunt dependenţi de alcool, dar că există şi alte dependenţe, cum ar fi cea de sex sau de putere şi control:

„În privinţa alcoolului, România se încadrează la mijlocul situaţiei statistice din ţările de tip european. După toate măsurătorile în România, între 7,5 şi 8% din populaţia adultă are probleme cu consumul excesiv, respectiv cu dependenţa de alcool. În cadrul conferinţei nu abordăm doar consumul şi dependenţa de alcool, abordăm şi dependenţa de droguri, dependenţa de jocuri, dependenţa în context alimentar, dependenţa de iubire, de sex, dependenţa de putere şi control. De asemenea, afectarea aparţinătorilor”.

La Cluj are loc, în perioada 16-17 noiembrie, o conferinţă internaţională referitoare la adicţii.

„Are loc a 10-a ediţie a Conferinţei internaţionale adicţii, intitulată Alcoolismul şi alte adicţii – dimensiunea psihosocială, terapeutică, istorică şi economică. Este o manifestare ştiinţifică cu tradiţie deja. Cei mai mulţi trăini sunt din Olanda, de la universităţi, institute de cercetare, centre terapeutice, dar şi din Germania, SUA, China, India etc. Conferinţa este una cu o tematică generală în abordarea adicţiilor, atât din perspectivă psihosocială, cât şi din perspectivă terapeutică, din perpectivă istorică, economică. Anul aceta, conferinţa are şi două obiective definite dintr-un sens pragmatic mai accentuat, anume realizarea unui parteneriat, a unui consorţiu pentru edificarea unei comunităţi terapeutice în adicţii lângă Ciucea, în judeţul Sălaj, într-un spaţiu foarte generos, unde a fost o pensiune turistică. În România există o lipsă mare în ceea ce priveşte comunităţile terapeutice; sunt până acum doar patru, ori comunitatea terapeutică este abordarea principală în terapia adicţiilor, pentru că nu partea medicamentoasă, ci cea de terapie psiho-socială este hotărâtoare în obţinerea de rezultate. Un alt proiect pe care încercăm să-l conturăm este crearea unei reţele de centre de suport pentru dezvoltarea suportului comunitar şi a grupurilor de suport mutual în adicţii”, a completat coordonatorul proiectului, Eugen Băican.

Distribuie:

Postaţi un comentariu