400 de liceeni din judeţul Cluj vor merge la Alba-Iulia de 1 Decembrie cu Trenul Unirii
Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj (IŞJ) şi-a propus ca în anul Centenarului să refacă traseul unirii parcurs de clujenii care au plecat spre Alba-Iulia pentru manifestările de 1 Decembrie 1918. 400 de liceeni, însoţiţi de profesori şi persoane din cadrul inspectoratului, vor pleca de 1 decembrie din Dej, cu oprire în Gherla, Cluj, Câmpia Turzii, Teiuş şi având ca destinaţie finală Alba-Iulia.
Inspectoratul a închiriat pentru această ocazie două vagoane de tren de la o companie privată pe care vor fi arborate mai multe steaguri tricolore.
Trenul va porni la ora 06:30 din Dej, la 07:30 va prelua delegaţia din Cluj-Napoca, iar la 09:50 este programată sosirea în Alba-Iulia, unde elevii şi profesorii vor lua parte la manifestările organizate de către autorităţile locale şi centrale pentru acea zi.
„În aşteptarea trenului de la Dej, de la ora 07:00, pe peronul Gării Mici din Cluj-Napoca va avea loc o festivitate la care va lua parte şi ÎPS Laurenţiu Liviu Streza, mitropolit al Ardealului, dar şi elevi ai Colegiului de Muzică Sigismund Toduţă şi ai Seminarului Teologic Ortodox care vor cânta mai multe cântece temetice”, a declarat şeful IŞJ Cluj, Valentin Cuibus.
Trenul Unirii va face un mic popas la Teiuş pentru a depune o coroană de flori la placa memorială a lui Ion Arion, singura victimă a manifestărilor Marii Uniri, ţăran împuşcat în timp ce mergea spre Alba-Iulia, pe 30 noiembrie 1918.
Trenul Unirii este unul dintre cele mai mari proiecte ale IŞJ în anul Centenarului, după Olimpiada Internaţională de Matematică, ce a avut loc la Cluj-Napoca în perioada 3-14 iulie 2018, dar vor avea loc şi alte evenimente care să îi implice pe elevii clujeni pentru celebrarea acestei sărbători.
Alte evenimente
- Joi, 15 noiembrie, de la ora 16:30, în sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai, va avea loc un concurs de cultură generală la care vor participa 100 de liceeni, intitulat „În slujba ţării şi a neamului”.
Cei 100 de elevi vor trebui să răspundă la întrebări despre 100 de personalităţi clujene şi 100 de personalităţi de la nivel naţional care au activat în ultima sută de ani. Elevii sunt aleşi de către unităţile de învăţământ de care aparţin.
La final va exista un clasament cu primii 10 participanţi din care trei vor urca pe podium, ia şapte vor primi menţiuni
Înainte de concurs, de la ora 16:00, tot la Auditorium, va avea loc vernisajul unei expoziţii pe tema Centenarului cu lucrări ale elevilor de la Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea din Cluj-Napoca.
- Un alt eveniment pentru elevii clujeni, aflat în desfăşurare, este Cupa Centenarului la baschet şi fotbal pentru băieţi. Pentru această competiţie, judeţul a fost împărţit în opt zone şi s-au format 37 echipe de fotbal şi 29 de baschet.
Dacă doriţi să îi încurajaţi pe finalişti, meciurile pentru primele locuri vor avea loc în ziua de 28 noiembrie, între orele 12:00 şi 17:00, la Sala Sporturilor „Horia Demian”.
- „Mesajul nostru pentru România” – concurs de filmuleţe despre Centenar.
Un alt proiect al IŞJ constă într-un concurs de montaje video prin care elevii clujeni să transmită un mesaj despre acest eveniment. Filmul trebuie să aibă maxim 5 minute şi să fie înscris în concurs până pe 23 noiembrie. Apoi, o comisie de specialitate din cadrul IŞJ va analiza eseurile vizuale şi va decide pe cine va premia în cadrul unei gale desfăşurată în preajma sărbătilor de iarnă. La gală vor fi proiectate cele mai bune 10 filmuleţe.