20.000 de sticle cu apă sfințită împărțite clujenilor de Bobotează
Peste 2.000 de clujeni au participat duminică, 6 ianuarie, la slujba de Bobotează celebrată la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. După slujba de duminică, Înalpreasfințitul Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de șase preoți, patru diaconi și alți slujitori din altar au sfințit apa afară, în cadrul unei ceremonii la care mii de clujeni au luat parte în ciuda gradelor cu minus din termometre.
Oamenii vin în fiecare an să ia apa sfințită atât pentru ei, cât și pentru apropiați, apă pe care o folosesc să-și sfințească casele, iar cei de la țară și adăposturile animalelor. De asemenea, pentru sănătate și pentru „curățenia sufletului”, opt zile după Bobotează oamenii beau în fiecare dimineață apă sfințită, „pe nemâncate”.
La Cluj-Napoca au fost împărțite credincioșilor prezenți 20.000 de sticle de apă a câte 0,5 litri fiecare. Pentru ca oamenii să nu mai stea ore întregi la coadă pentru a-și umple sticlele aduse de acasă, Arhiepiscopia a ales și anul acesta să ofere apa sfințită deja îmbuteliată.
Boboteaza este considerată una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. Odată cu aceasta se încheie ciclului așa-numitelor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă, care încep pe 24 Decembrie, în Ajunul Crăciunului.
În limba greacă, cuvântul Bobotează este supranumit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin Arătarea Domnului, și anume a Sfintei Treimi. Prin această sărbătoare, Isus își începe activitatea de propovăduire, arătându-se cu ocazia Botezului Său în râul Iordan, drept Cel Așteptat.
Boboteaza este sărbătorită tot astăzi și în Biserica Catolică, dar în cadrul acesteia Epifania este asociată cu arătarea lui Isus celor trei magi care vin să-i aducă daruri, Botezul Domnului fiind sărbătorit o săptămână mai târziu, anul acesta pe 13 ianuarie, dar și Biserica Catolică sfințește apa tot în 6 ianuarie.