Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Untold. Clujul intră din nou în transă”
În cele patru zile în care îşi adaugă peste 100.000 de oameni veniţi cu rucsacul din ţară sau de pe continente, Clujul intră din nou în transă. Începe Untold, cel mai numeros, mai zgomotos şi magnetic eveniment public din România.
După succesul primei ediţii, când a primit titlul de Best Major Festival in Europe, Untold se pregăteşte pentru o ediţie mai amplă. Toate abonamentele la cele patru zile de festival s-au vândut. Organizatorii anticipează că anul acesta vor fi mai mulţi participanţi decât anul trecut, numărul lor crescând spre 350.000. Spre deosebire de rezidenţii din afara îngrăditurii Untold din parcul central, festivalierii se pregătesc cu voie bună pentru asaltul sonor şi luminos susţinut de peste 150 de artişti români şi străini. Aceştia vor concerta pe zece scene, cea principală, de pe Cluj Arena, fiind cea mai mare amplasată în România.
Pe lângă o producţie mai impresionantă decât cea de anul trecut, organizatorii promit măsuri de securitate sporite. Peste 900 de jandarmi, polițiști, pompieri și piloți ai M.A.I. vor acționa în sistem integrat pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică. Vor fi patrule în zona gării, aeroportului, în mijloacele de transport în comun, precum şi în locurile unde sunt cazaţi turiștii români și străini. Un elicopter MAI va survola împrejurimile pe timpul defăşurării festivalului.
Magnetismul Untold atrage în oraş una dintre cele mai de succes firme pe plan mondial. Servicul de transport alternativ Uber s-a lansat oficial joi, Clujul fiind al doilea oraş din ţară după Bucureşti unde Uber a ales să activeze.
Sumarul ediției:
LOCAL. Gunoaiele din Floreşti vor fi transportate la Oradea. Criza gunoaiele din Floreşti a luat sfârşit. De la începutul acestei săptămâni maşinile de salubritate ale firmei Eco Quatro Salub au început să ridice munţii de gunoaie care s-au adunat în localitate în ultimele două săptămâni. Deşeurile vor fi transportate la rampa autorizată de lângă Oradea. (Claudia Romitan)
ACTUALITATE. Pribegia Reginei Ana de România a luat sfârșit. Vicepremierul Vasile Dîncu spune, într-un mesaj de condoleanțe transmis în urma decesului Reginei Ana, că pribegia Majestății Sale a luat sfârșit, aceasta putându-se întoarce acasă, “o casă care nu i-a fost niciodată cămin”.
DOSAR. Zgomot. Nu-i vorbă. Atentat la succesul de anul trecut
- Piața Mihai Viteazu, neîncăpătoare. E vară și piața dă pe-afară. În weekend, dar și în celelalte zile din cursul săptămânii, în zona pieței agroalimentare Mihai Viteazu se revarsă o bogăție de flori, fructe și legume pe trotuare, pe caldarâm, pe scări și borduri de ziduri, peste tot. Înăuntru, în hală nu mai este loc, iar micii producători din jurul Clujului rămân dincoace de uși. (Ruxandra Hurezean)
- Vindem numai ce producem, altceva nu avem. Piața Agroalimentară „Ion Meșter” din cartierul Mănăștur funcționează pe bază de acționariat din 1998 și, la fel, ca celelalte piețe din oraș, a avut și zile mai bune. Până în 2005-2006, piața mergea foarte bine, apoi a mai scăzut odată cu criza economică, iar din 2010 este tot mai slabă. Mai demult veneau tiruri întregi cu roșii oltenești sau castraveți, în vreme ce astăzi poți să îi numeri pe degetele de la o singură mână pe comercianții din Oltenia. (Cristina Beligăr)
- Pepenarii, speriați de amenzile Primăriei. Au sosit la Cluj în luna iulie, în plin sezon, s-au instalat în locurile deja tradiționale: curtea Imprimeriei Ardealul și împrejurimi sau alte spații mai mult sau mai puțin verzi, la „drum” sau ceva mai ascunse de ochii politiștilor locali, de frica amenzilor. Sunt aceleași fețe ca anul trecut și ca acum doi ani, aceleași tinere care speră din tot sufletul ca vacanța de vară să se încheie mai repede pentru a se putea întorce acasă, în Oltenia sau de pe unde mai sunt. (Maria Man)
- Ioan Macea „Am patru facultăți, dar vând castraveți”. În jurul chioșcului său alb din zona gării, e mereu agitație. Două roșii, doi ardei, cinci vinete, un kilogram de roșii. Toate sunt așezate frumos în pungi roz, apoi cântărite de patronul afacerii și oferite clienților prin ușița chioșcului, martora celor mai apetisante discuții între cel care vinde și cei care cumpără, prieteni de o viață, parcă. (Maria Man)
- Pieţele primăriei din cartiere sunt ocupate 100%. Cinci dintre pieţele agroalimentare din Cluj-Napoca sunt în proprietatea Consiliului Local. Patru dintre ele, Flora, Grigorescu, Hermes şi Zorilor sunt amenjate în hale construite după un model unic, în timp ce Piaţa Ira este amenajată în aer liber. (Claudia Romitan)
- Piețele agro-alimentare, de la necesitate la stadiul de „muzeu”. Ca în fiecare zi a săptămânii de lucru, Piața Mărăști este un furnicar. Dincolo de a fi una dintre cele mai aglomerate zone ale orașului, locul are și o piață în care comercianți de tot felul duc o luptă devenită deja clasică cu lumea de afară. În funcție de locul prin care intri în complex ești întâmpinat de mirosul înțepător de cauciuc și haine, după care ușor se face trecerea spre lumea „proaspătă” a fructelor și legumelor în care totul se negociază cu mult tact și răbdare. (Radu Hângănuț)
CULTURĂ. Începe Untold 2016: Mai mare, mai spectaculos. Festivalul Untold, unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale ale anului în România, îi aduce în acest an, pe aceeași scenă, în perioada 4-7 august, pe cinci dintre cei mai buni DJ ai lumii, Armin Van Buuren, Tiesto, Hardwell, Dimitri Vegas & Like Mike și Martin Garrix, și peste 150 de artiști internaționali. Evenimentul se anunță unul cel puțin la fel de spectaculos ca ediția din 2015, care a avut 240.000 de participanți în patru zile. (Cristina Beligăr)
FESTIVAL. Cel mai sigur loc din România în perioada 4-7 august. Niciun polițist în concediu pe durata festivalului. A doua ediție a Festivalului Untold s-a pregătit de start cu măsuri de securitate suplimentare față de ediția anterioară în contextul în care în ultimele săptămâni au fost vehiculate în mass media din România mai multe scenarii ale unor atentate teroriste care ar putea să aibă loc în perimetrul festivalului. Organizatorii evenimentului și autorităților locale au făcut luni, 1 august, o trecere în revistă a măsurilor de ordine publică și de siguranță luate pe durata festivalului. (Cristina Beligăr)
REPORTAJ. Tabăra urbană „Turnul Babel” le „taie” copiilor pofta de calculatoR. Tabăra urbană „Turnul Babel” se află în plină desfășurare la Cluj-Napoca. Aceasta le oferă copiilor cu vârste cuprinse între șapte și 12 ani posibilitatea de a-și exersa, în propriul oraș, în aer liber, prin joc și metode inedite, cunoștințele de limba engleză și limba germană. (Maria Man)
REPERE. Comoara de lemn din inima Maramureșului. Maramureșul este celebru pentru bisericile și mănăstirile ce au fost ridicate aici, opt dintre acestea fiind incluse în patrimoniul mondial UNESCO, în 1999. Vă propunem să facem o oprire în satul lui Ștefan Hrușcă, în Ieud, unde regăsim pe un versant pietros, o adevărată comoară: Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului”. Biserica datată din a doua decadă a secolului al XVII-lea, fiind cu un secol mai veche decât biserica de lemn din șes, a doua biserică de lemn din sat și una dintre cele mai vechi păstrate în Maramureș. (Maria Man)
CĂLĂTORII. Locul de unde începe Europa.Jurnal Grecesc (IV). Ultima noapte la campingul de lângă Delfi o petrecem în același acompaniament al cicadelor, guguștiucilor, câinilor și cocoșilor, ca în noaptea precedentă; minus clopotul bisericii învecinate care, din motive neștiute, a tăcut. Cu ochii cam cârpiți, plecăm la drum spre Micene, legendara cetate a lui Agamemnon, cuceritorul Troiei. După o porțiune sănătoasă de drum prin munți, vedem litoralul din nou, de data aceasta, pe partea estică, a istmului de Corint, Golful Saronic. (Bogdan Stanciu)
DOCUMENTAR. Gata de start: Jocurile Olimpice de vară, Rio 2016. Ediţia cu numărul 31 a Jocurilor Olimpice de vară este gata de start, la Rio de Janeiro. În urmă cu 120 de ani erau organizate, la Atena, primele Jocuri ale erei moderne, care au inclus 14 ţări, 241 de sportivi şi 43 de probe. În 1892, baronul Pierre de Coubertin venise cu ideea relansării acestora şi a creat în acest scop Comitetul Internaţional Olimpic, în 1894. (Mădălina Kadar)
Sport. Naomi, mica sirenă s-a făcut mare. Un clişeu spune că la capătul oricărui tunel, e o rază de lumină. Transilvania Reporter continuă seria prezentărilor sportivilor ce vor reprezenta Clujul şi România la cea de a XV-a ediţie a Jocurilor Raralimpice, Rio de Janeiro 2016. (Patrice Podină)