Alex dă de pământ cu întunericul și adversarii
În numerele precedente Transilvania Reporter a prezentat sportivii clujeni care vor participa la cea de a XXXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro. Nu-i putem uita însă, nici pe cei ce vor reprezenta țara noastră la cea de a XV-a ediția a Jocurilor Paralimpice, destinată sportivilor cu dizabilități. Acestea se vor desfășura tot la Rio, în perioada 7-18 septembrie, după încheierea Jocurilor Olimpice de vară. Peste 4.000 de sportivi din 176 de țări se vor întrece, și își vor întrece limitele, pentru a cuceri cele 528 de medalii de aur în 23 de sporturi paralimpice. Clujul va fi reprezentat la această ediție a Jocurilor Paralimpice de un număr record de sportivi.
Alex Bologa, speranța României
Clujul va avea cel puțin 5 reprezentanți la Jocurile Paralimpice de la Rio, ceea ce reprezintă un nou record, iar unul dintre performeri este Alexandru Florin Bologa, la judo. Ceilalți sportivi clujeni care vor lupta pentru medalii sunt Naomi Ciorap (înot, la 200 m, 100 m spate, 100 m fluture), Octavian Ilina (înot, 200 m, 100 m, 50 m spate), Dacian Makszin (tenis de masă) și Bobi Simion (tenis de masă). Primii patru sportivi sunt legitimați la clubul Lamont, în vreme ce Simion reprezintă ACS DSA Cluj. Sportivii români au mai participat la doar două ediții a Jocurilor Paralimpice, Beijing 2008 (cu patru sportivi), respectiv la Londra în 2012, cu cinci sportivi. La Rio, numai Clujul dă tot atâția performeri câți au reprezentat țara noastră la Londra. Unul dintre sportivii cu șanse reale de a cuceri o medalie la Rio este Alexandru Bologa, primul judoka nevăzător din România care s-a calificat la Jocurile Paralimpice. Pregătit de antrenorii Gianina Andreica și Tamaș Gergely, Alex este încă o dovadă că orice limită poate fi depășită. Alex și-a pierdut vederea la doar 6 ani din cauza unei boli. Acum are 20 de ani, este student la două facultăți și unul dintre sportivii din delegația României cu șanse la o medalie. Indiferent de medalia, sau de locul pe care îl va ocupa la finalul întrecerilor, performanța de a fi prezent la Jocurile Paralimpice este o lecţie de viaţă predată de Alex Bologa, sportivul care a demonstrat că medaliile pot să strălucească și ”în întuneric”.
Alex a ȋnceput să practice judo-ul în 2012, după organizarea unei selecții pentru nevăzători, ȋn mai multe centre destinate acestora, de către antrenorii de la clubul Universitatea CSM Cluj. Făcuse ȋnot ȋnainte, iar calitățile motrice foarte bine dezvoltate, motivația şi dorința de a ȋnvăța, au fost ușor remarcate de antrenorii Gianina Andreica și Tamaș Gergely. ”Înainte să înceapă să practice judo, Alex a făcut înot și avea niște calități motrice foarte, foarte bine dezvoltate, avea forță. În plus are o determinare extraordinară, iar antrenamentele cu el sunt o plăcere, pentru că în cazul lui progresele sunt mult mai evidente decât în ceea ce-i privește pe ceilalți sportivi. A muncit enorm ca să ajungă la Rio și ar fi o surpriză mare, ar scrie istorie să termine întrecerea pe podium. La judo, România nu a luat niciodată o medalie la Jocurile Paralimpice”, spune Gianina Andreica, antrenoarea lui Alex. Trebuie precizat că antrenamentele sunt aceleași ca și în cazul sportivilor care văd, doar regulile în competiții sunt puțin diferite. Arbitrii îi preiau pe cei doi sportivi la marginea suprafeței de luptă, îi însoțesc pe tatami, îi așează față în față, iar aceștia își iau prizele și poziția de luptă și … cel mai bun învinge.
A triumfat, în lupta cu întunericul
Deși nu va mai vedea vreodată, din cauza unui microb pe care mama lui l-a luat încă din timpul sarcinii, Alex nu a cedat în fața provocărilor pe care viața i le-a scos în cale. La vârsta de trei ani a început să-și piardă vederea, iar la 6 ani a orbit definitiv. Părinții au făcut eforturi pentru a-l duce în Belgia, unde a suferit o intervenție chirurgicală. A fost în zadar. Avea să fie însă, și ultima înfrângere a lui Alex. A învățat să facă față situației, s-a adaptat și a rămas un optimist incurabil. A făcut școala generală și Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca, iar acum este student la două facultăți – Psihopedagogie Specială și Kinetoterapie. A găsit echilibrul perfect pentru a îmbina școala și sportul iar acest lucru i-a adus multe satisfacții. ”Nu puteam să stau să mă plâng. Mi-a plăcut de mic și îmi place și acum să fac sport. Am reușit să mă adaptez la fiecare situație și am găsit soluții. Eu nu știu să fur meserie, cum se spune, pentru că nu văd, așa că trebuie să mă adaptez”, povestește Alex.
Iar adaptarea lui a reușit să-i uimească mai întâi pe profesorii pe care i-a avut în școală, iar mai apoi pe antrenorii care i-au îndrumat pașii în tainele judo-ului. Antrenamentele se desfășoară fără menajamente, sportivii nevăzători fiind tratați întocmai ca și colegii lor care văd, iar acest lucru îl ajută enorm pe Alex. ”Eu îmi dau seama unde e adversarul, văd totul ȋn minte. Îl simt când vine spre mine şi ştiu ce vrea să facă. Când se duce cu piciorul ȋn faţă, ȋmi dau seama ce urmează. Este ideal să simt intenţia adversarului cu o fracţiune de secundă ȋnainte”, explică Alexandru. ”Alex nu este un fenomen, Alex este un sportiv care s-a integrat fenomenal. E adevărat că este mai serios decât ceilalți pentru că el nu vede, nu fură tehnici. Tehnica el o face cel mai frumos, poate tocmai pentru că el vede cu ochii minții. Este o plăcere să antrenezi un astfel de sportiv. Eu îi spun ce trebuie să facă, iar el aplică perfect”, se mândrește Gianina Andreica. Alexandru Bologa este doar unul dintre sportivii clujeni care își vor împlinii visul de a participa la Jocurile Paralimpice. În edițiile viitoare vom face cunoștință cu ceilalți performeri care vor intra în arenele sportive de la Rio de Janeiro.
Urmăriți în continuare o galerie foto realizată de Dan Bodea:
Nu există Comentarii