La Bonțida, Steampunk-ul devine electric!

Foto: Maria Man

Accesoriile steampunk sunt tot mai prezente printre petrecăreții de la Electric Castle. Motivul? Puțini sunt cei care să nu se oprească măcar pentru o clipă în fața celui mai inedit stand din cadrul festivalului, unde pălăriile, lanțurile, brelocurile și cerceii îți trag efectiv cu ochiul, vrăjindu-te cu ajutorul mecanismelor încorporate cu grijă, mecanisme care amintesc de epoca victoriană, când moda trecea printr-o perioadă de tehnologizare masivă, dar nicidecum lipsită de farmec.

Cei trei reprezentanți ai familiei Călărașiu: Nicolae, Camelia și Larisa poartă cu mândrie pălăriile create în propriul atelier din București. Au înțeles foarte bine că cea mai bună reclamă este aceea de a-ți purta creațiile, astfel încât cei din jur să fie plăcut surprinși de ceea ce văd și de ce nu, să își pună întrebări vizavi de proveniența ineditelor obiecte.

Foto: Maria Man

Foto: Maria Man

Familia Călărașiu a început în urmă cu cinci ani un business cu felicitări și mărțișoare, dar în timp lucrurile au evoluat, atât pentru că au dorit să aducă ceva inedit pe piață, dar și pentru că ideile lor creative au devenit mult mai diverse.

„Eu sunt structurist de aviație. Nu e trecere bruscă de la ce făceam la ce fac acum. Eu demontam de mic toate mașinuțele, le făceam să meargă mai repede. De mic mi-a plăcut să stric tot. De reparat mai puțin”, glumește Nicolae. „În general sunt foarte tehnic. Am lucrat foarte mult și în afară, pe șantier, în timpul lui Ceaușescu. Am mers oriunde era nevoie. Acum lucrăm acasă foarte mult și nu mai sunt așa de stresat. Fata cea mare a terminat sculptura, a terminat și masterul, se orientează și ea să își facă un atelier, iar pe cele mici le susținem noi, părinții. Ne ajută și ele, pictează, decorează împreună cu mama lor”, povestește Nicolae.

Foto: Maria Man

Foto: Maria Man

Dacă la început munceau în bucătărie, acum, după doi ani în care au promovat stilul steampunk, și-au amenajat un mic atelier în curte: „La început făceam mărțișoare, felicitări. Mai evoluăm și noi, că așa cere piața. La noi, în România, acest stil e abia la început, dar totuși prinde.

Prima pălărie am creat-o acum doi ani. Toate obiectele sunt realizate manual. Pălăriile le cumpărăm, după care le ornăm și le pictăm. Acestea sunt pictate de fetele mele mici. Au 15 și 17 ani. Lucrăm toată familia la ele. Eu fac decorațiunile din metal, iar soția se ocupă cu rășina, pentru că acolo e foarte multă migală. Lucrează cu acul, cu penseta. Ea are răbdare multă. Idei avem foarte multe. Eu am o imaginație foarte bolnavă, dar nu am timp pentru tot ce îmi trece prin cap. Se fac foarte greu. E de mult de lucru la fiecare obiect. Ceasurile vechi le cumpărăm de la diverse târguri sau magazine de antichități, iar apoi, noi le readucem la viață prin ceea ce facem. Am reușit și mi-am făcut un atelier în curte. Lucram în casă, în bucătărie, iar fetele când veneau acasă de la școală nu aveau unde să mănânce de piesele noastre. Acum, după ce am făcut atelierul, totul e mai degajat. Acolo am tot ce îmi trebuie: polizoare, flexuri și așa mai departe”, explică Nicolae.

DSC_0440

Foto: Maria Man

Cu toate că pălăriile, bijuteriile și decorațiunile create sunt extrem de apreciate atât în țară, cât și în afară, cei mai mulți cumpărători vin tot din afara graniței. „Avem mai mulți clienți din afară. Avem și clienți din România, dar aceștia nu cumpără regulat, ci când vor să facă un cadou mai special. Se mișcă lucrurile. Încet, dar se mișcă. Moda e veche și foarte populară în Anglia. În Statele Unite chiar există un mare festival steampunk”, spune bucureșteanul.

Primul festival clujean la care familia Călărășiu a luat parte a fost Jazz in the Park, unde produsele au fost atât de apreciate, încât au primit invitație pentru a participa și la Electric Castle, unde, încă din prima zi de festival au fost vizitați de patronul celebrului Bistro Joben din Cluj-Napoca ce le-a propus o colaborare.

„M-ar încânta mult. Eu am foarte multe idei, inclusiv în ceea ce privește corpurile de iluminat. Tot ce este aici este marfa noastră. Nu avem prea mult, dar încercăm și noi. E o afacere de familie. Ne adaptăm cerințelor, dar tot ce facem ne place. Dacă noi punem suflet, atunci sunt încântați și cumpărătorii. Mulțumirea pe care o vezi pe fața omului nu se compară cu nimic. În România sunt mai mulți cei care fac steampunk, dar au alt stil. Eu lucrez pe roți de la pendule, pe diverse bijuterii vechi, pe șilduri de uși, pe chei, platane de ceas polizate. Brelocurile sunt făcute pe capace de ceas care se găuresc foarte greu, că sunt din inox. E foarte mult de muncă. Până acum nu a reușit să mă copieze nimeni. O explicație ar fi faptul că ocupă minim 10 ore pe zi realizarea acestor produse, timp de două săptămâni. Eu stau acasă, toată ziua în salopetă ”, spune acesta.

Foto: Maria Man

Foto: Maria Man

Tehnicile folosite pentru ca decorurile să țină sunt foarte avansate, fapt pentru care familia Călărașiu oferă garanție nelimitată fiecărui produs vândut. „Noi dăm garanție pentru tot ce vedeți. În caz că se întâmplă ceva, eu răspund. Garanția este pe viață. Metalele sunt lipite cu o substanță specială, dar pentru siguranța noastră, Alina, soția le dă încă o dată cu pensula cu rășină, creându-se astfel o peliculă rezistentă care nu are cum să sară. Numai dacă dai cu cuțitul sau tragi cu patentul de decorațiuni”, explică artistul.

La standul cu pălării și bijuterii se opresc atât doamne, cât și domni. „În general fetele și femeile sunt mai atrase de mecanismele folosite, chiar mai mult decât bărbații. Avem și cazuri în care bărbații le roagă pe fete să își cumpere diverse accesorii  pentru că le plac lor”, spune Nicolae.

Foto: Maria Man

Foto: Maria Man

[stextbox id=”custom”]

Genul steampunk este o modă din epoca victoriană. Creatorii din acea perioadă își doreau să îmbine tehnologia care ajunsese, pe timpul acela, la un nivel avansat, întrucât se foloseau intens roțile dințate și mecanismele complexe, cu moda. Astfel au prins viață tot felul de accesorii inedite cu roți dințate, care se și mișcau: pantofi, corsete, coliere și așa mai departe.

[/stextbox]

DSC_0495

Foto: Maria Man

Cei care doresc să vizualizeze mai multe creații, pot face acest lucru aici.

Distribuie:

Postaţi un comentariu