Ideile care prind aripi devin afaceri

De ani de zile observăm, ca simpli trecători, sau ca participanţi activi la diverse evenimente, o adevărată modă a porumbeilor albi. Fie că este vorba despre o nuntă, botez, sau orice alt eveniment privat care să marcheze un moment fericit, porumbeii albi au momentul lor, în care sunt atracţia principală. Ba chiar şi la ceremonii funerare a apărut moda lansării înspre înaltul cerului a drăgălaşelor înaripate. Indiferent de cultură, sau continent, porumbeii albi sunt un simbol al  loialităţii, fidelităţii şi al iubirii,   al păcii şi chiar al norocului. „Fiţă” sau superstiţie, porumbeii albi sunt aproape nelipsiţi de la evenimente, chiar dacă prețurile pentru închirierea porumbeilor pornesc, cel puţin în Cluj, de la 200 de lei şi pot ajunge la 100 de euro, pentru un eveniment cu „ştaif”. În Bucureşti preţul de închiriere a porumbeilor poate ajunge şi la 1.000 de euro.

porumbei3

Hobby sau afacere, totul ţine de … cerere

Pe lângă firme specializate în organizarea de evenimente, există şi crescători particulari de porumbei, care au simţit că de la hobby la afacere, fie ea şi una din care nu te îmbogăţeşti, e nevoie doar de puţină iniţiativă. Şi cum în zilele noastre porumbeii am devenit un accesoriu obligatoriu, cel puţin la nunţi, şi ofertele sunt care mai de care mai diversificate. Astfel, firmele, sau persoanele fizice specializate în organizarea de evenimente şi ceremonii includ în ofertă porumbei din mai multe rase, în general porumbei voiajori care sunt eliberați din mână și porumbei voltați, sau înaripatele care constituie doar un element de decor, acei porumbei care stau cuminţi şi nu își iau zborul, doar se plimbă prin faţa invitaţilor. „În general, în oferta noastră includem până la 20 de porumbei, pentru evenimentele la care suntem solicitaţi în Cluj-Napoca. Ştiţi, e momentul acela când mirele şi mireasa ies din biserică şi eliberează porumbeii. Numărul păsărilor diferă de la eveniment la eveniment. O parte sunt oferiţi mirilor, naşilor şi invitaţilor, când ies din biserică, iar aceştia le dau drumul să zboare. Sunt alţi porumbei care rămân pe covorul roşu, în faţa mirilor şi a invitaţilor, aceştia sunt porumbeii voltaţi, cei pe care îi recuperezi cel mai uşor”, explică Vasile, unul dintre crescătorii de porumbei din Cluj-Napoca. Ca orice afacere şi închiriatul porumbeilor pentru nunţi şi alte evenimente, implică riscuri. Prin urmare şi preţul de închiriere este pe măsură, chiar dacă, cei mai mulţi dintre porumbei se întorc de obicei la crescător, dacă sunt din neamul călător.

„Depinde şi cât de departe e nunta, faţă de locul în care aceşti porumbei au crescut, locul de care ei sunt ataşaţi, de casa lor ca să zic aşa. Dacă nunta e la o distanţă apreciabilă, cerem şi 50-100 de lei, cel mult 200 de lei pe bucată, dacă se solicită cam 10 porumbei. Preţurile pot părea mari, dar există şi riscul ca unii dintre porumbei să nu se întoarcă. În principiu există un mic profit, după ce-ţi acoperi cheltuielile, dar să nu creadă cineva că te îmbogăţeşti din această activitate. La început e hobby, apoi dacă vezi că poţi să-ţi şi acoperi din cheltuieli, de ce să nu-i închiriezi”, povsteşte Ilie, crescător de porumbei din localitatea Feleacu, judeţul Cluj. Anul trecut, Vladimir şi Oana s-au căsătorit, iar din decor nu puteau să lipsească porumbeii albi. „Am fost foarte mulţumiţi, a fost un moment unic, plin de semnificaţii, de dragoste, aşa cum ne dorim să fie şi viaţa noastră împreună. Nu ştiu dacă pentru cei care închiriază porumbeii este o afacere, dar pentru noi a fost o investiţie în amintiri, şi ce mireasă nu-şi doreşte să ţină minte momentul căsătoriei toată viaţa?”, rememorează Oana.

porumbei5

Investiţie medie, profit … sufletesc

Lăsând la o parte simbolistica şi romantismul momentului eliberării păsărilor, trebuie ştiut că pentru a creşte porumbei trebuie investiţi, totuşi, destul de mulţi bani în această mică afacere. Hrana porumbeilor este constituită din câteva sortimente diferite de cereale care trebuie amestecate într-o gamă diversificată de combinații. În general porumbeii nu sunt pretențioși la hrană, dar trebuie să fie de bună calitate pentru a evita îmbolnăvirile. „Trebuie să le cumperi mâncare şi suplimente pentru fiecare sezon, medicamente şi tot ce este nevoie. Porumbeii sunt ca noi oamenii, se mai şi îmbolnăvesc dacă nu ai grijă de ei”, spune Ilie. Clujeanul a moştenit pasiunea pentru creşterea porumbeilor de la bunicul lui. În timp, a înţeles că îşi poate scoate o parte din invetiţii, dacă îi închiriează la diverse evenimente. Însă, pentru a fi pregătiţi pentru ziua cea mare, porumbeii au nevoi speciale şi costisitoare.

„Nu este vorba despre o investiţie foarte mare, dar nici de neglijat. Dacă vrei să ai păsări frumoase, pe care să le şi închiriezi la evenimente, trebuie să și investești o anumită sumă de bani. Numai adăpostul lor m-a costat cam o mie de euro. Preţul unui porumbel alb voiajor este undeva la 20-25 de euro, iar porumbeii voltaţi costă chiar şi 50 de euro bucata. Şi cum spuneam mai devreme, le trebuie hrana specială și medicamente. N-aş zice că este foarte costisitor, dacă ești pasionat și pui suflet, dar nici ieftin nu e”, mai spune Ilie. Dacă vrei să transformi acest hobby într-o afacere e obligatoriu de ştiut că că veniturile se vor lăsa așteptate. În realitate, creşterea porumbeilor pentru a fi închiriaţi la evenimente este o activitate care se autofinanțează, nu aduce profit tocmai pentru că evenimentele pentru care sunt închiriați porumbeii sunt sezoniere, am aflat de la Ilie. Şi totuşi, dacă vrei să te apuci de afaceri cu porumbei, e nevoie de cel puţin 10 exemplare, adică 5 perechi, care să se înmulțească. ”Este o afacere greoaie şi care necesită foarte mult timp. Porumbeilor trebuie să le acorzi atenție deosebită dacă vrei să ai şi succes. E obligatoriu să ai pentru început 5 perechi, pentru înmulțire, adică puietul să înlocuiască păsările care se pierd. Dacă stau să trag linie, nu pot să spun că este o afacere profitabilă, ci mai mult una costisitoare. Dar, eu sunt mulțumit sufletește şi bucuros când văd oameni fericiți, care rămân cu amintiri frumoase”, îşi încheie povestea Ilie.

Semnificaţia porumbeilor la nuntă

porumbei2

Porumbelul este un simbol al loialităţii, fidelităţii şi al iubirii, iar ideea de a elibera porumbei după ceremonia religioasă este are rolul de a aduce un plus de romantism atmosferei şi de a o face pe mireasă să se simtă ca o prinţesă, personaj în propriul basm. În mitologie, porumbelul era o pasăre cu semnificaţii foarte puternice – acesta simboliza pacea interioară şi armonia. Potrivit Bibliei, porumbelul a fost pasărea trimisă de Noe, ca mesager. Pasărea s-a întors cu o crenguţă de măslin care semnifică faptul că apa a dispărut. Simbolul inocenţei şi a purităţii, porumbelul este una dintre formele pe care le-a luat Spiritul Duh când a coborât pe pământ. În mitologia greacă, porumbelul Afroditei era pasărea care simboliza dragostea. Arabii văd în această pasăre un mesager al iubirii, al păcii şi al norocului, al fidelităţii dintre mire şi mireasă. Este adevărat că acest obicei aduce un cost în plus, dar dacă doriţi ca invitaţii dumneavoastră să rămână impresionaţi şi bucuroşi de ceea ce au văzut, se merită. Luaţi în considerare şi faptul că porumbelul este simbolul purităţii şi profitaţi de acest lucru implicându-i în ceremonie – pe lângă faptul că se obişnuieşte să se elibereze porumbei după terminarea ceremoniei religioase, unele cupluri adoptă şi ideea de a pune o pereche de porumbei la intrarea în biserică pentru a-i aştepta.

Distribuie:

Postaţi un comentariu