Brexitul nu îl oprește să își urmeze visul

Raul Petrovan

Raul vrea să devină un manager de evenimente în U.K.

Raul Petrovan a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. Acesta își dorește să studieze în Marea Britanie, fapt pentru care a aplicat la cinci facultăți.

Cu toate că a fost acceptat la toate, două dintre acestea îi surâd mai mult. După ce va afla rezultatele examenului de Bacalaureat, clujeanul va lua o decizie.

„Am aplicat la cinci facultăți din Marea Britanie. M-au acceptat toate. Am vrut să plec pentru că îmi doresc să studiez managementul evenimentelor, specialitate care nu există în România. De ce acolo? Am studiat programele și mi-a plăcut faptul că acolo este mai multă practică, se merge mult pe organizarea efectivă de evenimente”, povestește Raul.

Acum doi ani, înainte de petrecerea de revelion, Raul și-a făcut o listă cu lucrurile pe care și-a propus să le realizeze în următorul an. „În primul și în primul rând, îmi doream să devin cel mai voluntar clujean, dacă pot să mă exprim așa. M-am înscris ca voluntar la tot felul de evenimente: crosuri, maratoane, festivaluri. Am început de jos, am făcut de toate, după care încet, încet, am evoluat. În cadrul TIMAF am ajuns să fiu coordonatorul unei echipe. A început să îmi placă tot mai mult această muncă și îmi doresc să devin un bun manager de evenimente”, spune Raul.

Tânărul consideră că studiile de specialitate îl pot ajuta să evolueze mai repede. „Înveți de la cei care au organizat evenimente, afli lucruri interesante din experiența lor și pui în aplicare ceea ce înveți. Cred că studiile îmi vor fi de folos, cu toate că acum știu ce se întâmplă în culisele unui eveniment de proporții” spune Raul.

Facultățile din Marea Britanie le ofereau studenților din cadrul Uniunii Europene 9.000 de lire pe an pentru a-și plăti studiile, urmând ca în momentul în care se vor angaja, să plătească lunar o anumită rată. „Cu toate că Marea Britanie a ieșit din U.E., am primit imediat după referendum câte un mail de la fiecare facultate la care am aplicat. Mi s-a spus să nu îmi fac griji pentru că va dura doi până când se va ieși de tot din U.E. Studiile mele vor dura trei ani. Nu știu ce se va întâmpla exact cu ieșitul din U.E., dar voi merge oricum. Pe viitor îmi doresc să merg și mai departe, poate în Statele Unite. M-aș întoarce în România numai dacă aș avea un proiect sau o idee genială pe care să le promovez aici”, spune tânărul.

Raul a studiat patru ani de percuție, canto clasic și pian secundar. I-a plăcut muzica, dar a decis să studieze managementul evenimentelor pentru a avea mai multe posibilități de dezvoltare în ceea ce privește următoarea sa carieră. „Astfel îmi voi putea organiza singur evenimentele. Au fost mulți cei care m-au descurajat, spunându-mi că nu voi putea face nimic cu muzica dacă nu am pile sau dacă nu sunt un mic geniu în domeniul muzical. Eu m-am încăpățânat și mai mult și le voi demonstra tuturor că dacă îți dorești, poți face multe lucruri”, spune clujeanul.

Ce trebuie să faci pentru a studia în U.K.?

„Am aplicat pe site-ul ukas.com. M-au ajutat foarte mult cei de la Edmundo, care mi-au oferit un consilier de carieră. Acesta m-a învățat ce trebuie să fac, mi-a spus ce trebuie să conțină scrisoarea mea de intenție pentru a fi eligibilă. În cadrul scrisorii am oferit mai multe detalii despre mine, despre visele mele, le-am spus cum am dorit să devin cel mai activ voluntar din Cluj și de ce îmi doresc să studiez managementul evenimentelor. Universitățile au pretenții diferite: unele îți impun să iei peste șapte la Bacalaureat, altele peste opt. Fiecare are cerințele ei. De asemenea, este esențial să ai un test de limbă recunoscut la nivel internațional”, explică acesta.

Cu toate că părinții săi nu au fost de acord cu decizia tânărului de a pleca, sfătuindu-l să meargă întru-un schimb de experiență cu programul Erasmus, când au început să sosească scrisorile de acceptare din partea facultăților străine, aceștia și-au schimbat părerea, oferindu-și tot sprijinul.

„Stăteam toată ziua pe ukas.com si dădeam refresh-uri la pagina. Așteptam cu nerăbdare să văd dacă sunt acceptat sau nu. Scrisorile veneau însă, în poștă. Răspunsurile de acceptare sunt tare drăguțe. Sunt însoțite de un check list, unde ți se spune ce activități extracuriculare ar trebui să bifezi înainte să îți termini studiile, am primit reviste, ghiduri. Britanicii au mare grijă să îți trimită toate informațiile de care ai nevoie înainte de a ajunge acolo. Am primit de asemenea mailurile mult așteptate. Am fost foarte încântat să fiu acceptat peste tot. Mă voi decide 100% după BAC. Oricum, nu îmi fac probleme. Va fi bine, sunt pregătit. Cel mai frică îmi este de proba la istorie”, spune Raul.

Brexit, dar nu chiar Brexit  

Raul a primit mai multe mailuri de la facultățile la care a aplicat prin care i se transmitea faptul că, cel puțin deocamdată, sistemul universitar nu se va schimba cu nimic pentru studenții din U.E.

„Ca urmare a anunțurilor făcute vinerea trecută, în urma referendumului U.E., am primit confirmarea că împrumuturile vor fi disponibile pentru studenții U.E care intenționează să își înceapă studiile în septembrie 2016 (sub rezerva unor criterii de eligibilitate existente) ” i-a transmit lui Raul, James Richardson, Directorul de Dezvoltare Internațională din cadrul Universității „Sheffield Hallam” din Marea Britanie.

„Rezultatul referendumului nu va însemna nicio schimbare materială radicală imediată pentru cei care doresc să ia parte la programele UE, cum ar fi Orizont 2010 sau Erasmus+. De asemenea, nu se va schimba nici statutul de imigrant al studentului actual, al celor are doresc să devină studenți, dar nici al staff-ului din U.E. Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona prevede un proces de negociere de doi ani între Marea Britanie și alte state membre, timp în care se vor decide termenii de ieșire ai Marii Britanii din Uniunea Europeană. Până la încheierea acestui proces, Marea Britanie va rămâne un membru al Uniunii Europene. Vă confirm faptul că Universitatea Sheffield Hallam nu va schimba taxele de școlarizare pentru studenții din U.E., taxe care au fost deja publicate pentru 2016/17”, i-a transmis și profesorul Chris Husbands, tot din partea Universității „Sheffield Hallam”, care va fi cel mai probabil alegerea finală a clujeanului.

Edmundo este un serviciu gratuit de consiliere prin care elevii pot obține sprijin pentru a aplica la peste 160 de universități internaționale din țări precum Marea Britanie, Danemarca sau Olanda.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu