„Maratonul resuscitării” revine cu a doua ediție: Manevre salvatoare de vieți, „predate” gratuit în Parcul Central
După o primă ediție în 2015, în care peste 700 de persoane au învățat de la medicii și paramedicii SMURD din Cluj manevrele de resuscitare esențiale pentru acordarea suportului vital de bază în cazul stopurilor cardio-respiratorii, Maratonul Resuscitării revine la sfârșitul acestei săptămâni cu o nouă ediție.
Astfel, pe parcursul zilei de duminică, 10 iulie, între orele 10.00-18.00, spațiul prietenos al Parcului Central, în spatele Casino-ului, va fi locul unde paramedicii și medicii SMURD îi vor învăța pe trecători tehnici de prim ajutor, în mod gratuit, cu posibilitatea de a exersa practic manevrele de resuscitare pe manechine special aduse pentru această acțiune.
„Anul trecut echipa a fost formată din 15 medici primari și specialiști și 20 de paramedici, toți cu experiență SMURD, iar anul acesta vom fi în parc tot în jur de 35 de persoane care vom preda, celor care doresc, pe tot parcursul zilei, protocolul manevrelor de resuscitare cu manechinul în față. Vor fi atât manechine pentru resuscitarea adultului, cât și pentru resuscitarea copilului. După învățarea manevrelor, acestea vor fi exersate și apoi aplicate pe diverse cazuri simulate după anumite scenarii. Anul trecut, de exemplu, am avut foarte multe tinere familii care ne-au întrebat ce trebuie să facă într-o situație de urgență pentru că suportul vital de bază include și situațiile în care cineva se îneacă cu un corp străin”, a precizat pentru Transilvania Reporter, paramedicul voluntar SMURD, Mihai Oprea, totodată unul dintre inițiatorii proiectului.
Potrivit tânărului student la medicină, echipa care îi va întâmpina pe clujeni în parc va fi una foarte prietenoasă și deschisă și va încerca să răspundă tuturor întrebărilor legate de importanța învățării manevrelor de resuscitare.
„De ce sunt importante aceste manevre?Pentru că sunt salvatoare de vieți. Dacă ele sunt inițiate, șansa victimei să supraviețuiască este crescută considerabil. Cu fiecare minut care trece și în care nu se fac manevre de resuscitare, șansele de supraviețuire scad. În momentul în care se instalează stopul cardio-respirator, sângele nu mai circulă prin corp și creierul nu mai este perfuzat. Într-un interval de 5-6 minute, creierul va începe să moară. Atunci, prin manevre de resuscitare, cel care este pe margine poate «să cumpere» timp pentru cel care are nevoie. Din orice punct al Clujului în care te-ai afla, nu ai cum să ajungi cu ambulanța în 5-6 minute și atunci dacă cineva face manevre de resuscitare, creierul este perfuzat și echipa care ajunge la fața locului poate să îi salveze viața persoanei respective”, explică Mihai Oprea.
Multe persoane încă se tem să facă aceste manevre, spune paramedicul SMURD, pe de o parte pentru că le este frică să nu facă mai mult rău, pe de altă parte pentru că nu știu. Studiile arată însă că dacă o persoană a fost instruită în decursul anilor în vederea acordării primului ajutor, în momentul în care se confruntă cu o situație de urgență, șansele ca ea să acționeze sunt foarte mari.
Un alt motiv pentru care aceste manevre de resuscitare sunt foarte importante ține de conceptul numit „Lanțul supraviețuirii” alcătuit din verigile de bază necesare pentru a salva pacienții aflați în stop cardio-respirator.
„Acest lanț este alcătuit în principiu din patru verigi, ultimele două ținând de partea de spital și pre-spital, fiind executate de echipe specialitate. Primele două verigi sunt recunoașterea unei urgențe și identificarea ei, în cazul nostru stopul cardio-respirator, respectiv manevrele de resuscitare. Aceste două verigi trebuie să fie asigurate de cei care sunt pe margine și care asistă la nefericitul eveniment. Toate patru verigile sunt la fel de importante pentru ca persoana în cauză să supraviețuiască. Lumea trebuie să înțeleagă că dacă noi, cu echipajele specializate, ajungem în aproximativ 10 minute la caz, cumva trebuie să acoperim și timpul acela”, precizează Mihai Oprea.
Potrivit paramedicului, în jur de 80% din cazurile de stop cardio-respirator se întâmplă acasă și atunci prin manevrele învățate cel mai probabil viața pe care o salvăm este a cuiva apropiat.
Cu toate acestea, oamenii sunt reticenți și în cea mai mare parte nu încearcă să înțeleagă importanța învățării manevrelor de resuscitare pentru că nu se confruntă toată ziua cu aceste probleme. Astfel, prea puțin se conștientizează faptul că în cazuri critice manevrele fac diferența între viață și moarte. Din păcate, la SMURD Cluj, medicii și paramedicii voluntari se confruntă săptămânal cu situații în care oamenii intră în stopuri cardio-respiratorii și nimeni din cei care le sunt aproape în acele momente nu fac nimic.
„Trebuie să venim în întâmpinarea acestei probleme. Ține de noi toți să facem asta pentru că degeaba medicii și paramedicii merg în parc să îi învețe pe oameni, dacă oamenii nu vin și nu realizează importanța acestor inițiative. Este nevoie să investim mai mult în această educare a populației și să ne asumăm cu toții această responsabilitate. Dacă te confrunți cu o situație neașteptată, gama de sentimente este foarte largă pentru că nu știi cu ce ai de-a face. Dar dacă ți s-a povestit despre asta, situația nu te va lua foarte mult prin surprindere și vei putea acționa. Chiar și pentru noi situațiile diferă în intervențiile pe care le avem, dar dacă ai ceva de care să te legi, poți să le faci față. Săptămânal avem cazuri de stopuri cardio-respiratorii. Eu într-o zi am avut trei astfel de cazuri la care nimeni nu a intervenit înainte să ajungem. Am avut cazuri cu oameni tineri care puteau fi salvați, dar nimeni nu a făcut manevrele de resuscitare și oricât de repede am fi ajuns nu am putut să acoperim fizic timpul pierdut. În final totul se rezumă la ideea că putem face toți mai mult. Ar trebui să devină o obligație să învețe toată lumea aceste manevre, indiferent de vârstă, dat fiind faptul că sunt atât de importante”, a subliniat paramedicul Mihai Oprea, student în anul trei la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”din Cluj.
Ceea ce își doresc medicii și paramedicii voluntari SMURD prin acest proiect este în primul rând să îi determine pe oameni să considere absolut normală ideea de a cunoaște tehnicile de executare a manevrelor de resuscitare. „Chiar dacă pașii sunt mici în această direcție și introducerea unor cursuri obligatorii de prim ajutor în școlile din România se lasă încă așteptată, în final totul se rezumă la ideea de a fi sigur că ai făcut tot ce ți-a stat în putință pentru a salva viața celui de lângă tine, fără a te întreba cum ar fi fost dacă ai fi putut face mai mult”, a concluzionat Mihai Oprea.
Maratonul Resuscitării este ultimul din seria de evenimente pe care le are SMURD Cluj în această perioadă, alături de Congresul Interdisciplinar pe Medicină de Urgență (6-9 iulie). De asemenea, în perioada 21-28 august, în localitatea Arieșeni din județul Alba va avea loc tabăra Emergency Medicine Summer School organizată de către studenți pentru studenți. La organizarea taberei participă medici și paramedici din cadrul SMURD Cluj, toți fiind studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Avram Iancu” al judeţului Cluj. În data de 1 iulie SMURD Cluj a împlinit 22 de ani de existență.