Privighetori și muzică clasică

Grădina Botanică “Alexandru Borza” din Cluj-Napoca a găzduit sâmbătă, 6 iunie evenimentul intitulat Noaptea Privighetorilor. Organizat de Societatea Ornitologică Română, evenimentul a început cu un tur ornitologic ghidat, urmat de o expoziţie fotografică cu păsări sălbatice şi sfârşindu-se într-un mod relaxant printr-un concert de muzică clasică live.

Scopul principal al evenimentului este popularizarea. Vrem să ajungem cât mai aproape de oameni oferind informații care în mod general sunt abstracte și științifice. Încercăm să facem asocieri între viața urbană și speciile care trăiesc în această zonă. Pe partea artistică am pregătit partituri  care sunt în strânsă legătura cu lumea păsărilor și cântecul lor. a declarat Cristi Domșa, specialist în cadrul Societății Ornitologice Române

Societatea Ornitologică Română se ocupă cu studiul și protecția păsărilor, dar și a naturii. Deși activitatea membrilor este mai mult spre zona științifică, aceștia au dorit să transmită un mesaj de alarmă într-un mod artistic și educațional. Cu toate că în jurul nostru este o  natură urbană, multe dintre păsări conviețuiesc aici.

Pentru oameni, cântecul reprezintă o sursă de inspirație, pentru păsări cântecul spune o altă poveste. O luptă pe viață și pe moarte pentru supraviețuire. Cele melodioase au rolul de marcare a teritoriului și de a consolida zonele pe care le dețin. De asemenea, există și cântece de alarmă sau de contact, toate însemnând pentru păsări un consum de energie fantastic.

Nu, nu am văzut privighetori la Grădina Botanică, fiind o specie foarte sensibilă la deranjul oamenilor. Însă, cu toate că este pe cale de dispariţie încă putem să îi auzim cântecele pe cursul Someșului spre cartierul Grigorescu sau în zona lacurilor Gheorgheni.

Am aflat despre eveniment de pe partea online și am venit aici pentru că atât mie, cât și familiei ne place muzica clasică și frecventăm astfel de evenimente. Turul ghidat a venit ca o completare”, spune Bianca Mereuță.

Printre partituri s-a numărat Sonata pentru vioară şi pian nr.5 în Fa major şi nr.6 în La major compuse de Beethoven, Anotimpurile compuse de Vivaldi, dar şi partituri ale compozitorului ceh Dvorak şi compozitorul austriac Haydn.

Text realizat de Gabriela Barariu, studentă a secției de Jurnalism din cadrul FSPAC.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu