Specialişti români şi străini în luptă cu AVC

Dafin Mureşanu

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una dintre cele mai importante cauze de mortalitate şi morbiditate în lume, dar şi în România, spune preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), Dafin Mureşanu.

Potrivit statisticilor, la fiecare 8 minute, un român suferă un accident vascular cerebral (AVC) şi doar 5% dintre aceştia au şansa de a beneficia în timp util de tratamentele inovatoare actuale. De asemenea, AVC reprezintă a treia cauză de mortalitate în România, dar şi în lume. Din cei aproximativ 65.000 de români care suferă anual un AVC (circa 15 milioane de cazuri noi la nivel mondial), o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate.

“În cadrul acestui congres sunt prezentate cele mai noi abordări în ceea ce priveşte tratarea afecţiunilor neurologice, precum şi teme largi cu privire la recuperarea pacienţilor. Astăzi, recuperarea după accidentele vasculare cerebrale, traumatismele cranio cerebrale sau vertebromedulare nu mai constă doar în terapie fizică. Strategiile actuale au în vedere combinarea recuperării motorii cu cea cognitivă şi emoţională. În viitor, vom putea spune unei persoane care a suferit un AVC nu numai unde este leziunea, ci şi cauzalitatea complexă a acesteia. De asemenea, vom putea defini un program complex de recuperare fizică, cognitivă şi emoţională bazat pe intervenţii de tip fizioterapie, suport farmacologic, diverse tehnici de neuromodulare cerebrală, toate într-un model personalizat”, a explicat Dafin Mureşanu.

La Cluj-Napoca are loc, în perioada 1-3 iunie, cel de-al 6-lea Congres European de Neuroreabilitare, RoNeuro Brain Days, la care participă specialişti în domeniu din România şi din SUA, Austria, Germania, Israel, Belgia, Italia, Rusia şi Republica Moldova.

Evenimentul este organizat de SSNN, SNR şi de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, sub egida World Federation of Neororehabilitation (WFNR) şi European Federation of Neurorehabilitation Societie (EFNRS).

Distribuie:

Postaţi un comentariu