17 ani de umanitate. Nouă chei pentru o nouă viață
Comuna Jucu are, începând de vineri, 13 mai, o nouă stradă, un nou cartier, o nouă comunitate. La aniversarea a 17 ani de Habitat for Humanity Cluj, nouă case au devenit acasă pentru nouă familii greu încercate de soartă.
Noile case, dezmierdate de razele nehotărâte ale soarelui, își așteaptă cu nerăbdare proprietarii. Doar ultima fundație, aflată după șirul cochet de locuințe dă de gol șantierul ce a domnit aici mai bine de un an. Șantier pe care au muncit deopotrivă sponsori, voluntari, dar și viitorii proprietari. Locul freamătă de povești și de emoție. La ceas aniversar, noii proprietari sunt chemați pe scenă, unde li se înmânează, în mod oficial, cheia casei mult visate. Zumzetul cheilor, râsul copiilor, lacrimile părinților și vocile tremurate ale voluntarilor amplifică emoția ce plutește în aer.
Ușile se deschid. Mirosul de nou se simte. În casa familiei Hanga, pereții sunt proaspăt zugrăviți. Camerele copiilor vor fi vesele și colorate. Pe masă, doamna Hanga a pregătit prăjituri. Dorește să fie o gazdă bună încă din prima zi.
„Bucuria este enormă acum când știm că avem casa noastră, după 20 de ani în care am tot sperat lucrul acesta. Am schimbat peste 10 chirii în acest timp. Numai eu am mai crezut că vom avea într-un final casa noastră. Nici soțul, nici copiii nu mai sperau. Iată că visul s-a împlinit. E o satisfacție de nedescris. Mă bucur enorm că cei doi copii vor avea un acoperiș permanent deasupra capului de acum înainte. A fost foarte greu pentru noi. În momentul în care am fost aleși în acest proiect, știam că vom avea casa noastră și am muncit și cu mai mult spor. Nu a fost o muncă ușoară, dar pe măsură ce vedeam cum se ridicau casele sau făceam un nou finisaj, bucuria creștea”, explică Mariana Hanga.
Cu toate că au știut de Asociația Habitat pentru Umanitate de mai bine de 15 ani, inițial nu a avut încredere să apeleze la ajutorul acesteia. „Nu ne-a venit să credem că cineva donează pentru ca ceilalți să aibă o locuință. Credeam că sunt ceva interese la mijloc. Apoi, am zis să încercăm totuși. Și bine am făcut: ni s-a împlinit visul! Știm deja cum vom amenaja casa. În mare parte am gândit tot. Avem mobila noastră de 20 de ani, purtată prin chirii și nu o schimbăm. Pentru copii, în schimb, vom lua mobilă veselă, de tineret pentru că ei asta vor”, spune Mariana.
În fața casei familiei Pădure, primul care ne întâmpină este căruciorul juniorului pe nume Luca. În curând căruciorul va avea companie: un nou cărucior, întrucât cei doi soți așteaptă al doilea copil. O fetiță. Amenajările sunt în toi, întrucât familia speră ca la începutul lunii iulie să se poată muta. Domnul este cercetător în cadrul Universității Babeș-Bolyai, iar soția, psiholog. Prevăzători, soții au amenajat deja și mansarda casei, pentru a încheia, cel puțin pentru o perioadă capitolul „șantier”.
Marian Pădure este epuizat, dar încântat. „E bine că s-a terminat. E o diferență mare între a merge să iei o casă la cheie și o casă la care construiești împreună cu ceilalți. Până la urmă, asta înseamnă echipa: familia, Habitatul și voluntarii străini lucrează împreună. Parcă nu se mai termina. E greu până să ajungi să ștergi praful. Am așteptat să se termine totul și mă bucur. Mai avem câțiva pași de făcut, dar sperăm ca undeva în iulie să ne putem muta. Așteptăm și bebelușul, al doilea bebe. Am început deja să ne aducem lucrurile. E gata și mansarda. Noi, nefiind constructori- eu am două mâini stângi- am zis că decât să avem șantier mai târziu mai bine ne străduim acum să terminăm tot. Mizeria înseamnă mizerie. Cu doi copii nu poți să o iei de la capăt, așa că am scăpat acum de acest stres. Ne-am dorit mult o casă”, povestește Marian Pădure.
Cei doi soți aflat de Habitat pentru Umanitate de la o cunoștință. „Am mers la o discuție informală înainte de a merge la bancă. Ne-au spus să mai așteptăm puțin că poate ne încadrăm. Am avut noroc”, spune acesta. Dacă îl provoci, Marian îți poate povesti despre orice lucru din casă minute în șir. „Despre fiecare lucru se poate spune o poveste. Asta e diferența: despre o casă pe care o construiești ai o poveste, despre o casă pe care o cumperi, ai o poveste cu banca. E foarte mult de muncă. Satisfacția e foarte mare pentru că am reușit să ducem totul la sfârșit”, spune acesta.
În fața casei, familia Pădure a plantat câteva panseluțe colorate care să îi întâmpine când ajung acasă. Amprenta personală se simte și în afara casei.
Familia Covaciu își dorește o casă de 18 ani. „Un prieten ne-a spus de Habitat. Am venit, ne-am interesat. În prima fază ne-am făcut cele 100 de ore de muncă voluntară, apoi ni s-a spus că suntem selectați, așa că am venit să muncim în continuare. Nu am avut deloc experiență în construcții, dar înveți în fiecare zi câte ceva. De un an și ceva muncim la casă. Am stat în chirie. Am plătit și 200 de euro pentru o garsonieră confort unu. Am stat și în garsonieră confort trei, fără bucătărie. Aici, unde stăm acum, ne-a venit gazul pe lunile de iarnă 1.400 de lei. E greu pentru că pe lângă chirie, sunt mari cheltuielile”, povestește Loredana Covaciu, iar soțul, Alin, o aprobă.
Cel mic, Florin se joacă. Are două mașinuțe pe care le plimbă cât e casa de mare. „Suntem foarte bucuroși. E o emoție ce nu poate fi deschisă în cuvinte. Nu ne vine să credem! Ne vom muta în august, cel târziu. Când începe copilul grădinița, vrem să îl ducem aici, în Jucu. Soțul lucrează la Cluj. Eu am lucrat în Auchan, apoi am stat cu copilul acasă. Sper să îmi găsesc ceva de lucru aici, în comună”, spune Loredana.
Din 2014, peste 900 de voluntari au muncit la construcția caselor și peste 500 donatori au susținut activitatea organizației prin debit direct, respectiv prin donații recurente lunare în valoare medie de 20 de lei, acoperind astfel costul unui apartament. În plus, 26 de companii locale au făcut sponsorizări în bani, materiale de construcții și servicii, încurajându-și în același timp angajații să voluntarieze pentru cauza Habitat. Comunitatea Jucu este cel mai mare proiect al organizației și va deveni în următorii ani cea mai mare comunitate Habitat for Humanity din județul Cluj.
„Nouă familii au primit cheia primei case pe care au avut-o vreodată în viață, prima lor locuință. Avem aici locuințe pentru familii dintre cele mai diverse: de la familii cu două persoane, la familii cu doi, trei copii. Casele respectă acest criteriu: spațiul lor este mai mic sau mai mare în funcție de numărul de persoane. Toate casele sunt pregătite pentru mansardare. Dacă familia crește, casa se poate dezvolta odată cu ea. Costul caselor trebuie să fie cât mai mic pentru a putea ajuta acele familii care au într-adevăr nevoie de ajutor.
Vorbeam cu doamna Hanga care mi-a spus că până să se mute aici, plăteau 150 de euro chirie pentru un spațiu extrem de mic, unde copiii dormeau în cameră, iar părinții în bucătărie. Aici vor plăti o rată mai mică, locuința este proprietatea lor, iar condițiile sunt diferite. Eu sunt foarte impresionat de modul în care și-au pregătit casele, de modul în care au lucrat la construcție și de aceste mici atingeri personale, aceste finisaje pe care le-au făcut. Este momentul în care ei încep să își dea seama că visul lor se întâmplă, că devine realitate și că da, aceasta va fi casa lor! Când vezi cum se colorează un perete, cum se alege un alt tip de gresie realizezi că acesta este momentul în care încep să se implice la un alt nivel. E bucurie și în același timp un pic de neîncredere: oare chiar se întâmplă?”, a explicat Andrei Aroneț, președintele Habitat for Humanity Cluj.
Costuri
Costul unei case este cuprins între 18.000 – 21.000 de euro, un cost puternic subvenționat pentru că toată munca se face cu voluntari, iar terenul este concesionat de primărie.
„Proprietarii plătesc locuința în rate. Recordul nostru pe organizație este de 420 de lei, iar aici la Jucu, rata nu va depăși niciodată suma de 400 de lei. Din experiența anterioară, am văzut că odată ce au propria locuință, familiile încep să se descurce mai bine. Dacă veniturile lor cresc, rata poate fi plătită în avans, fără dobânzi, comisioane de risc sau alte costuri suplimentare. Perioada maximă de plată a ratelor este de 20 de ani. Ratele sunt calculate în așa fel încât să nu depășească 30% din bugetul familiei pentru că ne dorim foarte tare ca rata la casă și casa în general, să nu fie o povară, să nu fie ceva foarte greu de întreținut. Nu veți vedea case enorme, vile, în care șapte camere nu sunt folosite și se șterge praful o dată pe lună. Aceste căsuțe sunt vesele, pline de oameni cu suflet, muncitori, și care pentru prima dată în viață au reușit să iasă dintr-o situație grea în care au fost de multe ori, nu din vina lor, ci pentru că nu li s-a dat șansa de a face altceva și de a obține mai mult pentru munca lor”, explică Aroneț.
Procesul de selecție continuă
„Proiectul nostru de selecție pentru familiile beneficiare continuă pentru că sunt alte locuințe în curs de construcție sau în curs de finisaj așa că familiile care au nevoie de locuințe decente, care au venituri mici și care preferă să plătească 400 de lei pe lună rată și nu peste 100 de euro chirie undeva, se pot gândi că și Habitat for Humanity poate fi o soluție. Criteriile noastre sunt clare: este vorba de urgența și nevoia unei locuințe, disponibilitatea de a voluntaria, de a-i ajuta și pe ceilalți și o situație financiară care să permită plata unei rate. Banii obținuți din această rată sunt folosiți în construcția de noi locuințe, astfel încât cei care donează prin debit direct, pot să știe că banii pe care îi dau azi se vor întoarce în organizație prin ratele de la familii, fiind un dar care va continua să dăinuiască ani întregi”, spune președintele asociației.
Centru comunitar
La Jucu, cei de la Habitat for Humanity doresc să construiască, pe lângă locuințe, o grădiniță și un centru comunitar. „Vrem să construim un centru comunitar pentru copii cu handicap sever, care au nevoie de asistență pentru a trăi decent după vârsta de 18 ani, când ies din sistemul de stat. Vrem să construim un complex care să include locuințe familiale, săli de clasă, dar și ateliere protejate unde să poată lucra aceștia după vârsta de 18 ani”, spune Andrei.
Cluj Build 2014 – Timelapse from Habitat for Humanity Cluj on Vimeo.
15 minute s-au transformat în 15 ani
Andrei Aroneț este voluntar Habitat for Humanity din 2000. „O profesoară de la facultate m-a rugat să o ajut 15 minute cu un newsletter. 15 minute au devenit 15 ani. Acum cinci ani am fost ales președinte. Sunt în ultimul an de mandat. Pentru mine Habitatul e unul dintre cele mai frumoase lucruri care mi s-au întâmplat vreodată. Dacă la început nu știam să bat un cui, acum știu o mulțime de lucruri pe care să le fac acasă. Este și un prilej de dezvoltare personală. Habitat for Humanity înseamnă mai ales o colecție foarte frumoasă de momente, de clipe pe care e greu să le uiți.
În momentul când vreu să dau cheia unei familii și văd că mama plânge, îmi vine să mă opresc din tot ce fac, să-i iau în brațe și să le spun: „Gata, e casa voastră!”. Am tot felul de amintiri și din timpul construcțiilor. Au fost tot felul de voluntari, vedete locale, care veneau să bată un cui, să își facă o poză și să plece. După patru ore, echipa trăgea de ei pentru a putea pleca: „Stați să mai bat cuiul acestea și vin!”, povestește Andrei.
Implicare
Dacă la început, donațiile veneau mai mult din exterior, în ultima perioadă, comunitatea locală se implică tot mai mult în tipul acesta de proiecte sociale.
„Am încercat ca președinte să promovez cât mai mult implicarea comunității locale. Habitatul merge acolo unde e nevoie de el, unde oamenii vor să se implice. Noi asta am văzut aici: de la primăria care ne-a pus la dispoziție terenul și până la companiile locale. Am avut aici 26 de companii care au venit și nu doar au bifat o donație, au venit cu oameni, au pus mâna, ne-au dat sfaturi, idei. Am văzut o implicare cât se poate de serioasă și sinceră. Mi se pare un mare câștig. Comunitatea din Cluj s-a schimbat foarte mult. Au început oamenii să deschisă mult mai mult ochii spre genul acesta de probleme. Acum cinci ani, de exemplu, erau băgate sub preș, nu prea doream să vorbim despre ele. Începem să recunoaștem că oricât de frumos e Clujul, oricât de deschiși sunt oamenii, există niște probleme de care nu trebuie să ne fie rușine. Ar trebui să ne fie rușine doar dacă nu facem nimic. Aceasta este a șaptea comunitate Habitat for Humanity din județul Cluj. Va deveni cea mai mare pentru că avem spațiu să o dezvoltăm”, a explicat Andrei.
Tudor Pop, inspector în Urbanism și amenajarea teritoriului în comuna Jucu, a urmărit lucrările de pe șantier încă de la început. „Sunt niște case frumoase care asigură tot confortul de care are nevoie o familie pentru a locui în condiții civilizate și chiar dacă sunt situate în mediul rural, beneficiază de toate utilitățile. Vor beneficia și de asfalt în scurt timp, acum fiind în execuție proiectul de asfaltare. Urmează ca proiectul să se dezvolte, suprafața totală a terenului concesionat de către Primăria Jucu fiind de 72.000 de metri pătrați. Așteptăm cu nerăbdare să se construiască, să se mute în Jucu familii noi. Locuri de muncă vor găsi atât pe platforma industrială, cât și la agenții economici din restul comunei. Din punct de vedere al integrării, nu cred că va fi nicio problemă, ei fiind bineveniți din toate punctele de vedere”, a spus acesta.
Strada Britta Sofia
Strada pe care sunt situate locuințele Habitat for Humanity se numește „Britta Sofia”. Explicația e simplă: „Principalul susținător și sponsor al comunității Habitat din Jucu este compania Ecolor, producător de mobilă pentru export. Este o firmă în care acționarii majoritari sunt suedezi. Sunt de fapt copiii acestei doamne, Britta Sofia Gyllensvaans, firma mamă din Suedia numindu-se Gyllensvaans Möbler. Britta Sofia este cea care a susținut de la început, încă de la fondarea companiei, toate inițiativele lor filantropice, s-a implicat foarte mult și a insistat că o companie trebuie să fie aproape de oameni, să dea ceva înapoi comunității. Copiii dânsei duc mai departe această idee și pentru că au fost alături de noi pas cu pas în construcția acestei comunități, i-am rugat să aleargă numele acestei străzi. Ne-am bucurat foarte tare când am aflat povestea doamnei. E un nume foarte frumos și potrivit pentru această stradă pentru că ceea ce a inițiat această doamnă produce efecte într-o comună de care ea poate nici nu a auzit vreodată”, ne lămurește Andrei Aroneț.
De 17 ani, Habitat for Humanity Cluj a ajutat peste 500 de familii prin programele implementate, programe care implică contrucții noi, renovări sau izolare termică. În acest timp au fost construite 92 de locuințe.
Citiți și: Stadion de lux la Jucu
Comuna fără niciun asistat social