O administraţie eficientă are nevoie de un cod de procedură administrativă

Pentru a avea o administraţie europeană care să fie cât mai eficientă, specialiştii în drept consideră că România are nevoie de un cod de procedură administrativă.

La Cluj are loc, vineri şi sâmbătă, conferinţa internaţională „Europenizarea dreptului administrativ şi codificarea procedurii administrative”, la care participă specialişti de renume din ţară şi din străinătate.

Profesorul de drept Dacian C. Dragoş, organizatorul conferinţei, spune că un grup de specialişti pe care l-a coordonat a depus încă din 2008 un astfel de proiect legislativ: „Organizăm o conferinţă pe tema europenizării dreptului administrativ şi a codificării procedurii administrative. Europenizarea dreptului administrativ este o temă foarte la modă în zilele noastre, pentru că influenţa dreptului european asupra dreptului statelor membre se simte tot mai mult în acesta din urmă: Avem speakeri personalităţi de prestigiu ale dreptului european şi dreptului administrativ, atât din ţară, cât şi din străinătate, şi ce încercăm să facem este să arătăm că şi România este aliniată la tendinţele din mediul academic european şi discută despre europenizarea sistemului de drept, dar, în acelaşi timp, şi să revigorăm acel proiect lăsat în uitare de către guvernele care s-au succedat de-a lungul timpului, din 2008, proiect redactat de către specialişti în drept administrativ, Codul de Procedură Administrativă al României. Încă din 2008 stă în sertarele guvernului şi nu-şi asumă nimeni trimiterea lui în parlament”.

Dacian Dragoş speră ca actualul guvern să facă demersurile necesare pentru ca România să adopte Codul de Procedură Administrativă, mai ales că vicepremierul Vasile Dîncu va fi prezent la conferinţă: „Sperăm ca prin această conferinţă, care vorbeşte despre codificarea procedurii administrative la nivel european, să atragem atenţia că suntem una dintre puţinele state din UE care nu avem un astfel de Cod de Procedură Administrativă şi că, poate în acest al 12-lea ceas, să ne trezim şi noi şi să încercăm să adoptăm această legislaţie absolut necesară pentru funcţionarea administraţiei publice. De aceea, sperăm ca dl vicepremier Vasile Dîncu să ne dea veşti bune despre punerea pe ordinea de zi a guvernului a acestui proiect sau măcar că se intenţionează revigorarea lui”.

Printre vorbitori se numără vicepremierul Vasile Dîncu, Paul Craig (Universitatea Oxford), Jacques Ziller (Universitatea Pavia), Diana Urania Galetta (Universitatea Milano), Giacinto della Cananea (Universitatea Roma), consilierul prezidenţial Elena Simina Tănăsescu, judecătorul Mircea Minea de la Curtea Constituţională a României.

Distribuie:

Postaţi un comentariu