„Mutațiile” de pe piața muncii prin ochii specialistului HR

George Butunoiu

Care sunt principalele tendințe de pe piața muncii din România? Există într-adevăr o migrație din zona corporatistă în zona anteprenorială sau aveam de-a face doar cu cazuri izolate? Câștigă teren joburile de acasă, joburile pe internet în defavoarea celor clasice, cu program fix care oferă un venit sigur? Ce „mutații” s-au produs în ultima perioadă pe piața muncii și mai ales de ce? Pentru a răspunde la toate aceste întrebări, Transilvania Reporter a discutat cu George Butunoiu, unul dintre liderii consultanței în HR și recrutare pentru poziții de conducere din România, o persoană cu o experiență de peste 20 de ani în domeniul resurselor umane.

George Butunoiu consideră că ceea ce se întâmplă pe piața din România, atât pe cea a muncii, cât și în alte domenii, este rezultatul „plierii” românilor la ceea ce se întâmplă în Occident.

„Piața muncii s-a uniformizat în ultima perioadă. În urmă cu zece, douăzeci de ani, peste 90% din angajați doreau să muncească în multinaționale și mai puțin în cadrul firmelor românești. Interesul pentru multinaționale a început să scadă în ultima perioadă, dar e o tendință naturală, de uniformizare pentru că și celelalte companii au crescut și anteprenoriatul a devenit atractiv. E un fenomen natural și era normal să se întâmple așa. Cei care lucrează în multinaționale și pleacă, o fac în mare parte din motive personale, nu legate de job. Aceste persoane migrează în zona anteprenoriatului și de multe încep un business într-un domeniu cu totul și cu totul diferit. Foarte puțini angajați pleacă din motive profesionale”, explică Butunoiu.

Demitizarea mediului corporatist

Un alt motiv pentru care oamenii nu sunt atrași de mediul corporatist este faptul că internetul l-a demitizat. „Înainte erau niște mituri legate de corporațiile multinaționale care nu puteau să fie demontate câtuși de puțin. După apariția internetului, cam de zece cinci ani mai ales, ceea ce se întâmplă în cadrul multinaționalelor a devenit mult mai cunoscut”, spune Butunoiu. Astfel, poveștile „extreme”despre ceea ce se întâmplă în cadrul corporațiilor (de exemplu că angajații sunt exploatați fără milă, furați pe față de angajator sau din contră, că în cadrul acestora e raiul pe pământ), au fost aduse „cu picioarele pe pământ”, astfel că viitorii angajați își pot face o părere mult mai obiectivă cu privire la munca acestora. „Internetul are un rol major în schimbarea preferințelor pentru multinaționale”, spune Butunoiu.

Angajații care au decis să își construiască o carieră pe cont propriu și-au dorit să fie proprii lor șefi și să aibă un program flexibil. „De regulă, persoanele care pleacă din corporații în mediul anteprenorial sunt persoanele care au depășit 40 de ani”, spune consultantul HR.

Tinerii muncesc mai puțin ca în trecut, pentru că „s-au schimbat vremurile”, dar cei care rămân după program au o rezistență mai mare la stres. „Pentru tineri e mult mai simplu să rămână în cadrul unei corporații, pentru că au rezistență mare, ei nu simt atât de tare «povara» unui program prelungit, când este cazul și nu simt că lucrează în condiții grele. Dacă nu le place un anumit job, resimt acest lucru ca pe o frustrare personală, pe când în cazul celor trecuți de 40 de ani, stresul și lucrul sub presiune pot cauza probleme fizice au crea anumite disconforturi de ordin fizic. E mult mai dificil odată cu înaintarea în vârstă”, explică Butunoiu.

Joburi de acasă

George Butunoiu consideră că această tendință nu are un impact semnificativ, cel puțin deocamdată. „De asemenea, lucrul de acasă se spunea că va fi un fenomen. Nici pe departe! Au încercat unii să lucreze de acasă și s-au întors siguri la birou. Pe de o parte pentru că au plecat de la un câștig garantat pe care nu l-au mai găsit acasă, dar și din cauză că te trezești singur, ai mult mai multe responsabilități și nu mai are nimeni grijă de tine. Ce își doresc foarte mult tinerii și angajații este un program flexibil. Toți își doresc asta, însă nu de acasă. Programul flexibil cu siguranță va câștiga teren în cel mai scurt timp, dar detașarea completă de birou, nu. Cel puțin nu în viitorul apropiat”, consideră specialistul în HR.

În ceea ce privește recrutările de top de care se ocupă, Butunoiu susține că nu s-au produs schimbări în ultimii 20 de ani. „În ceea ce privește joburi de top, acestea vor rămâne tot timpul aceleași. Nu s-au schimbat cu absolut nimic în ultimii 20 de ani și nu cred că se vor schimba nici în următorii 20 de ani. Celelalte joburi, dedicate maselor, într-adevăr se mai schimbă”, spune acesta.

Joburi de top, candidați cu pretenții   

Dacă vă gândiți că în materie de joburi de top, recrutările sunt simple, în realitate lucrurile nu stau chiar așa. „Dacă plătești suficient de bine, oricând găsești candidați buni care să vină pe jobul respectiv. Chiar și la nivelul de top se găsesc greu și foarte greu candiați pentru că este o discrepență foarte mare între salariile pe care le doresc angajații și cele pe care le pot oferi angajatorii. Toți angajații se compară cu cei de străinătate. Nu vor să socotească altfel. Ei știu una și bună. Nu o să fie mulțumiți până nu se ajunge la nivelul salariilor de afară. Din păcate nu sunt șanse să se ajungă acolo în viitorul apropiat. În cel mai optimist scenariu,  în 20 de ani se va ajunge la 70-80% din media salariilor de afară. Evident că oamenii nu vor să aștepte atât de mult, așa că sunt multe discuții pe această temă”, a spus Butunoiu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu