Foto. Cetatea Sarmizegetusa și minunile Romei Antice au ajuns la Cluj. În format 3D
După filme 3D sau imprimante 3D, la Cluj a ajuns și prima expoziție 3D a unui muzeu din România. Astfel, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va găzdui până în 30 septembrie o expoziție în cadrul căreia, pe lângă obiecte antice descoperite de arheologi, vizitatorii vor putea face tururi virtuale ale unor obiective din Roma Antică și din cetatea romană Sarmizegetusa, reconstruite folosind tehnologia 3D.
Avem tendința să asociem muzeele, indiferent de obiectul lor de activitate, cu perioade de care ne simțim îndepărtați ca timp. Pentru cei mai mulți dintre noi, muzeul este un loc al istoriei și mai ales un loc care face parte cu totul din istorie. În epoca vitezei, a tehnologiei și a interacțiunii cu orice obiect sau epocă, muzeele fac și ele un pas spre contemporaneitate, prin expoziții care îmbină informația și cercetarea cu noutățile tehnologice ale mileniului trei. Așa a intrat în lumea muzeelor fascinanta tehnologie a reconstrucției tridimensionale, cunoscută mai simplu și mai înțelesul tuturor prin denumirea „3D”. Într-o premieră națională pentru România, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca a adus în oraș prima expoziție 3D.
Toate drumurile 3D duc la Roma
Expoziția este o premieră națională pentru un muzeu din România și le permite vizitatorilor să facă tururi virtuale ale unor obiective cartografiate în format 3D, ca Forul lui Augustus, Forul Păcii din Roma, Templul Mare din Sarmizegetusa, dar și o simulare interactivă a cercetărilor de la Sarmizegetusa și a sediului guvernatorului financiar al Daciei.
„Monumente din cetatea eternă, Roma, dar și din capitala provinciei Dacia, Colonia Dacica Sarmizegetusa, așteaptă să fie vizitate în cadrul unei expoziții inedite la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj. Reconstrucții 3D, simulări virtuale ale monumentelor din Forul lui Augustus și Forul Păcii de la Roma, ale Templului Mare din Sarmizegetusa, dar și o simulare interactivă a cercetării arheologice de la Sarmizegetusa de la sediul guvernatorului financiar al Daciei, praetorium procuratoris sunt doar câteva din surprizele pe care le oferă organizatorii împreună cu partenerii acestora, Istituto per Tecnologie Applicate ai Beni Culturali, Roma, Mercati di Traiano – Museo dei Fori Imperiali din Roma și Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva”, explică organizatorii.
Pentru neinițiații în lumea muzeelor în care tehnologia și-a făcut intrarea, expoziția poate părea una cel puțin ciudată. Camera ce găzduiește întregul ansamblu pare mai degrabă goală și ideea de muzeu este trădată doar de câteva obiecte expuse pe pereții încăperii. Magia se produce însă pe ecranul din cameră. De îndată ce vizitatorul se poziționează în fața ecranului, începe și aventura. O aventură, în primul rând, pe placul celor mici și a celor fascinați de tehnologie.
„Încă din 2013 am început colaborările internaționale și una dintre primele a fost cu Institutul de Tehnologii Aplicate din Roma, care au posibilitatea de a face astfel de reconstituiri. Proiectul presupune ca întreg situl să fie <<ridicat>> virtual și să poată fi vizitat în acest fel. Am vrut să venim în slujba publicului tânăr, pentru că vizitatorii noștri sunt studenți și copii, iar ei înțeleg altfel dacă au în mână o tabletă sau un calculator. Este un mijloc de a învăța să iubim istoria. Este o premieră națională pentru România”, a explicat Carmen Ciongradi, director al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.
Istoria prin ochii tehnologiei 3D
Vizitatorii trebuie să se așeze în fața unui monitor, iar softul recunoaște toate mișcările. În acest fel, vizitatorul poate ridica obiecte, se poate plimba în interiorul obiectivului în timp ce programul oferă informații despre diverse obiecte. Procesul de vizitare este de fapt gândit ca un joc. Vizitatorul este un mic căutător de comori. Foarte intuitiv, programul oferă indicații și te îndrumă acolo unde se află obiecte despre care trebuie să afli informații. De îndată ce le găsești, le poți ridica, mări sau trimite spre un alt soft, obiectul poate fi, la propriu, „întors pe toate fețele”, folosind binefacerile tehnologiei 3D.
„Este o colaborare importantă pentru noi. Expoziția de aici este rodul unui proiect european derulat de noi între 2011 și 2014 fiind o primă rețea virtuală a muzeelor, dezvoltată de 40 de parteneri. Am vrut să facem o relevare 3D de detaliu și reconstrucții fidele, așa cum arătau aceste clădiri în Roma Antica. Nu ne dăm cu presupusul, ci avem date precise și reconstrucții care folosesc informație arheologică”, explică Emanuel Demetrescu, reprezentant al Institutului pentru Tehnologie Aplicată a Patrimoniului Cultural din Roma.
Evident, cei mai încântați sunt tinerii. Ideea este și un pas înainte pentru muzee, care revin în actualitatea în care tehnologia este la orice pas. Un lucru care nu numai că nu ne mai deranjează, ci chiar ne irită atunci când lipsește.
„De obicei, în muzeu vezi doar obiectul într-o cutie, dar în felul acesta, folosind tehnologia 3D, poți vedea unde se afla obiectul în trecut, contextul în care acesta exista și ansamblul din care el făcea parte. Noi reproducem tot mediul și în acest fel, oamenii înțeleg toată povestea, dincolo de a vedea un simplu obiect. Este un proiect mai mare, care implică foarte mulți profesioniști din domeniu, de la arheologi și până la specialiști în inginerie informatică. Eu sunt informatician și sunt specializat pe vizualizarea interactivă a obiectului, astfel că în acest caz noi am realizat o interacțiune naturală. Nu ai nevoie de periferice, nu este necesar un mouse sau alt dispozitiv, ci folosești doar mâinile. Aparatul recunoaște toate mișcările pe care le faci și are capacitatea de a analiza toate mișcările corpului. Este foarte util pentru muzee, pentru că în acest fel vizitatorul poate chiar vedea de mai aproape fiecare obiect. Să știți că o astfel de expoziție nu este ceva foarte comun nici în alte țări și este un lucru relativ nou chiar și în Italia. Poate în Italia sau Anglia o să găsiți, pentru că publicul este foarte încântat de astfel de lucruri. Vizitatorii tineri sunt evident cei mai interesați”, spune unul dintre informaticienii Institutului pentru Tehnologie Aplicată a Patrimoniului Cultural din Roma.
Expoziția oferă și posibilitatea vizitării obiectivelor folosind o aplicație mobilă, care vin în completarea tururilor virtuale în format 3D.
„Tehnologia a avansat într-o viteză foarte mare și credem că noi, ca muzeu, trebuie să ne adaptăm modul de comunicare cu publicul. Cu toții avem un telefon smart în mână și credem că este cazul să avem și o expoziție smart pentru că modul în care se poate interacționa cu obiectele dau o imagine mai clară asupra antichității și arhitecturii din acea vreme. Vrem să creem o bibliotecă de obiecte de la Sarmizegetusa pentru că dintr-o vitrină este greu să vezi un artefact. Aici se poate face o vizită pe sit în timpul cercetărilor pentru a vedea săpăturile făcute de noi. Nu veți putea lua în mână unelte, dar veți putea vedea ce am făcut și facem noi acolo”, a explicat muzeograful Cristian Dima.
Un bilet la la această expoziție costă 3 lei, iar în viitor cercetătorii își propun ca alături de partenerii din Italia să „construiască” în format 3D Sarmizegetusa Romană.