Protestul mămicilor: „Toleranță zero pentru violența împotriva copilului!”

Foto: Maria Man

Aproximativ 20 de mămici au participat vineri, 8 aprilie 2016, la o acțiune de protest ce a avut loc în centrul orașului, pe Bulevardul Eroilor (lângă Clopot). Mămicile au dorit să atragă atenția asupra efectelor negative pe care le poate avea violența fizică și verbală asupra copiilor. Acestea își doresc ca autoritățile să nu fie deloc tolerante cu cei care recurg la astfel de acțiuni împotriva celor mici.

Protestul a fost inițiat de ONG-ul bucureștean „Mame pentru mame”, după ce Ioana Neagu, directoarea unei grădinițe din capitală, filmată în timp ce agresa câțiva copii, a fost lăsată în libertate, nefiind considerată un pericol public de către instanța de judecată. Mămicile din Cluj au dorit să se solidarizeze cu cele din București, astfel că au ieșit în stradă împreună cu copiii lor pentru spune un „NU!” hotârât violenței îndreptate asupra copiilor.

„Ce m-a făcut să vin la protest? Ceea ce s-a întâmplat la grădinița din capitală, în primul rând și faptul că tu te chinui ca părinte să îți crești copilul frumos și să ai grijă de el și alți oameni îl maltratează, în locurile unde ar trebui să fie protejat. Sperăm să se schimbe lucrurile, adică să nu mai fie violență asupra copiilor nici în școli, nici în grădinițe, nici în creșe. Ne dorim ca lumea să fie mai răbdătoare și dacă nu poate să aibă grijă de un copil, să lase locul altor persoane care sunt mai competente. Consider că decizia instanței de a o elibera pe doamna respectivă este o greșeală. Nu este normal ce s-a întâmplat”, a spus Florentina Miș.

Inițiatoarea protestului de la Cluj este Andreea Dubău, mamă a doi copii. „Este un protest inclusiv față de părinții care își agresează copiii, nu numai față de cadrele didactice. Dorim să atragem un semnal de alarmă, dar și să arătăm că noi, cei din comunitate trebuie să ne implicăm mai mult în astfel de situații. Eu cred în continuarea în pregătirea persoanelor care lucrează cu copii, în trierea lor și în investițiile în educație, atât a părinților, cât și a celor care lucrează cu copiii. Ar trebui să învățăm să respectăm copiii și să îi tratăm așa cum ne-ar plăcea și nouă să fim tratați, că până la urmă îi lovești azi, îi lovești mâine, dar la un moment dat roata se poate întoarce. Ce te faci dacă, de exemplu, băiatul în vârstă de 17 ani, îți întoarce înapoi palma dată? Copiii fac ce i-ai învățat, fac ce văd în casă”, este de părere Andreea. Aceasta spune că are o relație foarte bună cu cei doi copii ai săi, întrucât a preferat să discute cu aceștia în orice situație și nu i-a lovit niciodată.

„M-am așteptat ca lumea să se mobilizeze mai mult, dar stăm aici până la ora 20:00. E important ca societatea să se implice pentru ca lucrurile să se schimbe”, a mai spus Andreea.

Mămicile au purtat tricouri negre inscripționate cu mesajul „Stop violenței împotriva copilului” și și-au bandajat mâinile cu pansament alb,  semn că în privința agresiunii asupra copilului nu există nuanțe de gri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu