Clujul, singurul oraș din România unde designerii florali pot învăța meserie la standarde internaționale
La Cluj-Napoca funcționează de patru ani, prima școală internațională de design floral din România. Povestea școlii este interesantă, dar povestea celei care a înființat-o este de departe, mult mai interesantă. În urmă cu zece ani, Andreea Stör, studentă în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, la secția Horticultură- Peisagistică a participat la un workshop de design floral în Germania, workshop care avea să îi schimbe percepția asupra florilor și viața, în general. Întâlnirea cu maestrul Gregor Lersch i-a oferit o altă perspectivă asupra vieții. A fost suficient un moment pentru ca talentul maestrului în arta frumosului să o cucerească. Fermecată de lumea florilor și de creațiile maestrului, Andreeea a decis pe loc ce dorește să devină. Acum, după ani de muncă în domeniu, ea este cea care schimbă destine.
„Am deschis Floristiq Art acum patru ani, dar toată povestea a început acum zece ani, când am ajuns în Germania, la un seminar internațional care mi-a schimbat percepția despre ce înseamnă florile, despre ce înseamnă designul floral. Am știut în acel moment că design floral este ceea ce voi face în viață. Chiar dacă nu știam cu se mănâncă, chiar dacă nu ținusem în mână un buchet. Nu știam cine e cel care ține workshopul, dar acea experiența m-a fascinat. Am aflat apoi că era cel mai bun profesor de design floral din lume, Gregor Lersch. A fost omul potrivit la momentul potrivit, omul care mi-a deschis ochii și sufletul spre calea aceasta”, povestește Andreea.
În următorii ani s-a concentrat pe studiu, fiind nevoită să călătorească mult în afara țării, deoarece în momentul respectiv în România nu exista niciun fel de educație în domeniu. „Am hotărât acum patru ani ca experiența pe care am avut-o eu în Germania, să o transmit mai departe, floriștilor români”, spune Andreea. Astfel, a pus bazele primei școli de design floral, recunoscută pe plan internațional.
„Vreau să arăt că se poate face calitate și aici. Drept dovadă, evenimentele noastre nu sunt doar naționale, ci internaționale. Avem persoane din Statele Unite, din Anglia care vin și participă la evenimentele educative pe care le avem. Săptămâna trecută am avut ocazia, să îl avem la Cluj, în premieră, pe mentorul meu, Gregor Lersch. Floriștii au fost încântați, iar eu bucuroasă să lucrez din nou cu acesta”, a povestit Andreea.
Ce înseamnă de fapt designul floral și în ce măsură și-a pus amprenta asupra acestei industrii? „Este de fapt e reconfigurare, nu s-a reinventat roata la căruță pentru că florile există de când lumea și pământul. Ceea ce facem este o reinterpretare a naturii, lucrăm cu natura, lucrăm cu diferite elemente: crengi, sticlă, sârmă și așa mai departe pentru a realiza diferite structuri interesante. Asta înseamnă de fapt design floral: să creezi structuri, asemenea unor scene de teatru pe care florile urmează să joace piesa principală. Asta facem noi cu designul floral. Am adus într-adevăr designul modern și contemporan în România acum patru ani când am deschis porțile Floristiq Art. De atunci, în fiecare an, de câteva ori pe an avem invitați internaționali de foarte mare calibru. Nivelul floriștilor din România a crescut. Lucrurile nu se schimbă peste noapte, dar se văd deja îmbunătățiri, față de acum patru ani când am început”, explică Andreea.
În ultima perioadă, floriștii sunt mult mai deschiși și dornici să învețe să lucreze cu elemente noi, cu materiale neconvenționale. „Pentru realizarea unui aranjament floral sau pentru un buchet deosebit este nevoie de multe cunoștințe, după care de multă practică. Execuția unui buchet nu se întâmplă în două minute. Multe buchete au ore de lucru în spate. Și nu doar ore de muncă, ci și foarte multă precizie, și tehnică, lucruri care se învață în timp”, spune Andreea.
Floriști din toată țara vin la Cluj pentru a afla tainele designului floral, pentru a învăța să transmită emoții prin intermediul creațiilor proprii, dar și pentru a învăța cum să își transforme pasiunea într-un business profitabil.
„Oamenii sunt deschiși, dar într-adevăr cu o floare nu se face primăvară. Tot mai mulți floriști participă la cursuri, dar asta nu înseamnă că am schimbat întreaga comunitate de floriști din România. Este nevoie de multă educație. În primul rând trebuie să ne educăm noi, apoi trebuie să ne educăm publicul. Facem expoziții pentru publicul larg, pentru ca oamenii să vadă ce se întâmplă în industrie, pentru că în mod contrar, povestim două limbi diferite. Florile au un efect foarte puternic. Noi, floriștii lucrăm cu emoțiile oamenilor. Una este ca în ziua nunții să ai un buchet foarte frumos care te face să te simți extraordinar și alta este să ai un buchet făcut de un amator care este jumătate ofilit și care ți-a stricat toată nunta. Atât de importante sunt florile! Florile în viața noastră au devenit comune și nu ne dăm seama că în cele mai importante momente, ele sunt lângă noi: când suntem la o aniversare, primim flori, când ne căsătorim, primim flori. În ziua nunții, în fața noastră avem florile și preotul. Nu mai este nimic altceva. Momentele importante din viața noastră sunt bine punctate de flori. Noi, ca floriști avem o foarte mare responsabilitate, pentru că florile sunt efemere și trebuie să le îngrijim cu foarte mare atenție pentru a rezista cât mai mult”, spune Andreea.
În cadrul școlii există cursuri atât pentru începători, pentru cei care își doresc o carieră în domeniu, dar și pentru cei avansați, care fac deja parte din industrie, dar care nu au avut acces până acum la educație de specialitate.
„Până acum, mergeai într-o florărie și furai meserie. Asta era singura modalitate de a învăța. Acum există un loc în care te poți educa, unde cineva vine cu mare drag și îți arată tot ce știe, fără spiritul de competiție ce exista în florării înainte. Acest loc există și l-am creat tocmai pentru că atunci când am vrut să învăț, nu am avut de la cine. Mi-am dorit ca locul acesta să existe și în România. Mi-am dorit ca oamenii să poată să își ducă pasiunea pe care o au pentru flori, la un alt nivel. Suntem singura școală la nivel internațional care a introdus și partea de business. În alte școli se face doar partea de design floral, tehnică, nimeni nu discută de partea de business, dar consider că este foarte important să abordăm și acest aspect, pentru că poți să faci lucruri extraordinar de frumoase pe care apoi să nu știi cum să le vinzi”, este de părere designerul.
Felicitari Andreeia pentru curajul de a aborda un domeniu nou la noi in tara si pentru tot ceea ce faci. Pasiunea si ambitia ta au dat roade si bucura multe suflete prin ceea ce faci. Mult succes.