Slovenia are consulat la Cluj, îl conduce Lucia Morariu
Preşedintele Camerei deputaţilor, Valeriu Zgonea, a subliniat, luni, cu ocazia deschiderii Consultatului Republicii Slovenia în Cluj, că între România şi Slovenia există relaţii excelente şi că evenimentul este unul “istoric”.
„Este o onoare pentru mine să fiu alături de prietenul meu, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Slovenia, într-un eveniment istoric pentru cel mai puternic oraş pe care îl are România în Transilvania (…). Inaugurarea consulatului onorific al Republicii Slovenia la Cluj-Napoca depăşeşte cu mult semnificaţia unui eveniment obişnuit. (…) Aş dori să subliniez necesitatea imperioasă ca în perioadele politice marcate de terorism şi extremism, ca cea pe care o trăim astăzi, de recrudescenţă a partidelor şi mişcărilor politice cu tendinţe xenofobe, izolaţioniste şi separatiste, răspunsul nostru să fie cel de astăzi: deschiderea, cooperarea şi consolidarea încrederii reciproce”, a declarat Valeriu Zgonea.
El a amintit că cele două părţi vor semna luni, la Bucureşti, un protocol de colaborare între parlamentele României şi Sloveniei.
„Consulatul este o parte a diplomaţiei pe care un stat o are. Eu şi cu prietenul meu, dl dr Milan Brglez, Președintele Adunării Naționale a Republicii Slovenia, am considerat necesar să mergem la Cluj-napoca, epicentrul dezvoltării din zona Transilvaniei, al doilea oraş ca putere şi mărime după Bucureşti, în care domnia sa şi statul Republicii Slovenia doresc să deschidă un consulat onorific. Prezenţa celor doi preşedinţi de parlamente arată relaţiile foarte bune pe care le avem, schimburile comerciale care se apropie de 700 de milioane de euro şi care dorim să atingă un milliard de euro în cel mai scurt timp. Asta înseamnă bunăstare şi prosperitate pentru statele noastre, pentru cetăţeni, mai multe resurse financiare pe care să le cheltuim pentru sănătate, pentru educaţie sau pentru infrastructura pe care o avem în cele două zone. Dl preşedinte a ţinut un discurs în faţa a peste 120 de studenţi, cu privire la o temă de interes general astzăzi în Europa şi în lume. Pe de altă parte, domnia sa va semna în numele Adunării Naţionale a Republicii Slovenia un memorandum de cooperare şi înţelegere cu Parlamentul României, pentru prima data în cei 22 de ani de cooperare între statele noastre”, a mai spus Valeriu Zgonea.
La rândul său, preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Slovenia, Milan Brglez, a spus că România şi Slovenia au foarte multe posibilităţi de cooperare.
“Deschiderea consulatului înseamnă, în cadrul cooperării dintre cele două ţări, nu numai un pas hotărât, ci şi de o deosebită importanţă înainte. (…) Relaţiile economice dintre ţările noastre sunt bune, dar există încă numeroase posibilităţi de îmbunătăţire a cooperării economice. Există un potenţial deosebit de mare în special în domeniul tehnologiei informaţionale, resurselor de energie regenerabilă, a protecţiei mediului, în domeniul sănătăţii, agricol, al industriei alimentare, transportului şi turismului. Există deci nenumărate oportunităţi încă neexplorate. Pozitiv este însă şi faptul că tot mai multe companii slovene văd în România o piaţă mare şi promiţătoare, care reprezintă în acelaşi timp şi o trambulină către statele vecine. Sunt convins că o data cu deschiderea acestui consulat, ţările noastre deschid totodată un nou capitol în domeniul relaţiilor bilaterale şi acest lucru se întâmplă exact într-o perioadă care, din păcate, este considerată plină de provocări şi destul de dificilă. Sunt convins că această formă de cooperare şi mai strânsă, care are are la bază solidaritatea şi încrederea reciprocă, consitituie singurul adevărat şi potrivit răspuns la aceste provocări”, a spus Milan Brglez.
La Cluj-Napoca a avut loc, luni, ceremonia oficială de inaugurare a Consultatului Republicii Slovenia în Cluj-Napoca. Consulul onorific al Republicii Slovenia la Cluj este Lucia Nora Morariu, directorul Eximtur.
Printre cei prezenţi la eveniment s-au numărat şi ambasadorul Sloveniei la Bucureşti, Mihael Zupancic, şi prefectul Gheorghe Vuşcan.