Ambasadorii campaniei „Be GREAT. Inspire others to follow you” aleargă pentru educaţia copiilor defavorizaţi

Foto: Dan Bodea

Cea de-a șasea ediție a Maratonului Internaţional AROBS Cluj-Napoca (MIACN) va fi dedicată educaţiei copiilor din familii defavorizate. A fost organizată, astfel, o campanie de strângere de fonduri pentru achiziţionarea a 120 de kit-uri şcolare.

Participanţii şi fanii competiţiei pot să susţină copiii în încercarea lor de a termina cu bine propriul lor „maraton” printr-o donaţie, pe galantom.ro, sau oferindu-le o carte. Cauzei maratonului s-au alăturat până acum patru ambasadori ai educaţiei: Cristian Hordilă, directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Andrei Mutu, managerul proiectului I love Cluj, Vlad Gliga, curatorul TEDxEroilor şi actorul Bogdan Rădulescu. Iniţiativa este parte a campaniei „Be GREAT! Inspire others to follow you”, lansată de AROBS Transilvania Software, în parteneriat cu United Way România şi Runners Club.

[stextbox id=”custom”]

Citiți mai multe despre noii ambasadorii campaniei: 

Tinerii Clujului. Andrei Mutu: M-a ales mai mult I Love Cluj pe mine decât l-am ales eu

Tinerii Clujului. Vlad Gliga, inițiatorul TEDxEroilor: „Vreau să creez un ONG care să acorde burse studenților care nu își permit să facă un master în afară”

Tinerii Clujului. Cristian Hordilă: Sper ca și peste cinci ani Clujul să își păstreze vibe-ul festivalier, dar nu cu evenimente sezoniere și oportuniste

[/stextbox]

Persoanele care aleargă pot, de asemenea, să devină susţinători ai educaţiei copiilor defavorizaţi. În acest sens, ei îşi pot crea propria pagină pe galantom.ro, acolo unde pot promova acţiunea şi cere susţinătorilor să îi sprijine în strângerea de fonduri pentru kit-urile educative. Cei care doresc să ia parte la această campanie trebuie să scrie un email la această adresă: daniela.temelie@unitedway.ro.

„Pentru copiii care provin din familii sărace, primii ani de şcoală sunt propriul lor maraton. Ei trebuie să depăşească limite care nu depind de ei, cum ar fi părinţi absenți sau cu un nivel de educație scăzut, care nu îi pot ajuta la teme, un mediu neadecvat învățării, lipsa hainelor şi a rechizitelor necesare, o alimentaţie deficitară și, nu în ultimul rând, aşteptările scăzute ale celorlalţi. Fundația United Way România susține dreptul copiilor dezavantajați la educaţie de calitate, indiferent de condițiile de acasă, și le oferă acestora șansa de a își modela viitorul şi schimba vieţile”, a spus Daniela Temelie, manager Cluj Office al United Way.

Iar pentru că alergarea şi lectura ascut simţurile, organizatorii campaniei şi-au unit forţele cu creatorii comunităţii „Cărţile pe faţă” într-o acţiune, în cadrul căreia oricine susţine această cauză poate dona o carte pentru copii. Cărţile vor fi adunate la unul din punctele de colectare, care vor fi amenajate la Casa TIFF, Cluj Arena şi Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”.

Bogdan Bob Rădulescu, în rolul ambasadorului

Actorul Bogdan Bob Rădulescu,   ambasador „veteran”

Actorul Bogdan Bob Rădulescu, ambasador „veteran”

„Rolul de ambasador al campaniei cam așa: dacă poți să ajuți, o faci. Punct. Fără alte multe motivații și explicatii. E felul fiecăruia de a da înapoi zeciuiala aia de care vorbeste și biblia, dar și alte credințe universale, nu neapărat religioase. Cică universul își ia înapoi 10% sub orice formă. Dacă nu vrei să ia acel procent sub orice formă, ia-o tu înaintea lui și 10% din ce faci dăruiești mai departe. Ca niște semințe din care ți se vor întoarce alte lucruri sau servicii. Am fost recent la Maratonul de la Aiud unde am făcut partea de prezentare. Nouă ore, lângă linia de sosire, am așteptat fiecare alergător din cei 300, i-am întâmpinat, aplaudat, felicitat, asta împreună cu mulți oameni faini care au stat la sosire alături de mine. Acolo am văzut ce înseamnă să dai din energia și bucuria ta celor ce aleargă. Doar că încurajările noastre veneau pe final, pe ultimii 200 m. Mai mulți alergători ne-au spus «Unde erați voi acum câțiva kilometri când simțeam că nu mai pot și eram aproape să renunț?» Din această cauză, inițiativa organizatorilor de a stimula și implica spectatorii e grozavă! O să vedem rezultate diferite și o comunitate atât de fumoasă și de strânsă, creată între alergători și spectatori”, a declarat actorul Bogdan Rădulescu.

Citiți și: Ambasadorii sportului. Bogdan Bob Rădulescu: „Sunt pregătit pentru orice, inclusiv pentru proba de alergare cu nevasta-n spate, cu capu-n jos. Avem de aia, nu?”

Acesta a postat vinerea trecută pe Facebook pagina sa de pe galantom.ro, unde s-a înscris pentru a susține cauza maratonului, iar în primele 24 de ore a reușit să stângă 1.750 de lei, iar după 48 de ore 3.000 de lei.

Andrei Mutu/ Foto: ilovecluj.ro

Andrei Mutu/ Foto: ilovecluj.ro

„Copiii sunt un subiect foarte important și sensibil pentru noi. Ar trebui să avem grijă de generațiile viitoare. Copiii nu sunt vinovați cu nimic. Voi alerga la semimaraton, inițial am vrut să alerg la 10, 50 km, pentru că eu cam atât alerg de obicei. Dar e o provocare pentru mine: de data aceasta alerg pentru o cauză”, a spus Andrei Mutu.

Cei 120 de copii au fost incluşi în programul „Şcoală după şcoală”, iniţiat, cu trei ani în urmă, de United Way România. Complementar, aceștia primesc o masă caldă zilnic, ajutor la teme, participă în activități extracurriculare de dezvoltare personală, iar părinții lor beneficiază de consiliere pentru a înțelege cum să își sprijine mai bine copiii. Acest program educativ costă peste 300.000 de lei (aceste costuri includ salariile profesorilor, rechizite, mese și activități extrașcolare).

Asigurarea kit-urilor educaționale este o componentă a programului de educație dezvoltat de United Way România pentru 120 de copii vulnerabili din Cluj-Napoca, menit să le crească performanțele școlare. Un astfel de pachet include rechizite, materiale educative – atlase, enciclopedii, jocuri educative – și echipamente sportive, şi valorează aproximativ 300 de lei pentru un copil.

[stextbox id=”custom”]

Donaţiile se pot face aici.

Bodgan Bob Rădulescu poate fi susținut aici.

Vlag Gliga poate fi susținut aici.

Andrei Mutu poate fi susținut aici.

Cristian Hordilă poate fi susținut aici.

[/stextbox]

Articole pe aceeași temă:

Maratonul Internațional Cluj, povestea unei pasiuni

Daniel Osmanovici: „Copilul meu e parte din hobby-ul meu”

Ambasadorii campaniei „Be GREAT. Inspire others to follow you” aleargă pentru educaţia copiilor defavorizaţi

Adi Dohotaru: Cum alerg de 30 de ani, alergatul e ca respiratul pentru mine

Analiză. Sportul extrem sau riscul inteligent

Voicu Oprean, „omul de fier” de la Cluj: „Nu am ratat nicio ediție a Maratonului Internațional Cluj”

Distribuie:

Postaţi un comentariu