Orezul modificat genetic – o călătorie lungă din laborator în farfurie

La 15 ani după inventarea lui, fermierii din Filipine ar putea începe cultivarea orezului în mai puţin de un an, informează BBC.

Orezul auriu este modificat genetic pentru a sintetiza cât mai mult betacaroten în bob, esenţial pentru organismul nostru care transformă betacarotenul în vitamina A. Imediat după ce a fost inventat, a fost numit salvatorul copiilor care sufereau de deficienţă în vitamina A şi elementul cel mai important în prevenirea orbirii la copiii din întreaga lume. În acelaşi timp, opozanţii organismelor modificate genetic, cum ar fi Greenpeace, au lansat numeroase campanii împotriva acestei tehnologii, îngreunând astfel fiecare pas înspre finalizarea acestui proiect. Greenpeace susţine că orezul modificat genetic se va poleniza cu plante care nu sunt modificate genetic iar rezultatul acestor polenizări accidentale este necunoscut.

Deficienţa de vitamina A este cel mai des întâlnită la copiii de până la cinci ani şi în special la populaţiile din ţările mai puţin dezvoltate. Conform OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), regiunile cele mai afectate sunt Asia de Sud-Est şi Africa. Lipsa vitaminei A din corp afectează vederea pe timp de noapte, aceasta fiind şi primul simptom, micşorează capacitatea de a lupta cu infecţiile, pot apărea probleme respiratorii, infecţii stomacale, scăderea ratei de dezvoltare a oaselor, iar dacă nu este ameliorată la timp, poate duce chiar la moartea victimei. UNICEF estimează că jumătate din copiii afectaţi de orbire datorită lipsei vitaminei A din corp, mor în primul an.

Combaterea deficienţelor de micronutrienţi din ţările în curs de dezvoltare este principalul motiv pentru care cercetătorii de la Institulul de Cercetare a Orezului din Filipine, în frunte cu Antonio Alfonso, au propus spre evaluare orezul auriu autorităţilor guvernamentale filipineze.

Text: Andreea Makray

Distribuie:

Postaţi un comentariu