Clujul caută meseriaşi! Salarii de 1.000 de euro!
Cine n-a fost pus în situaţia de a căuta meseriaşi pentru diverse reparaţii sau treburi casnice? Dar fie aceştia erau greu de găsit, fie cei care ofereau astfel de servicii erau precum Dorel din celebra reclamă. Adevărul e că în Cluj şi în ţară e o criză acută de meseriaşi. Pentru că şcolile de meserii au dispărut din peisaj o bună bucată de vreme, numărul meseriaşilor a scăzut, iar cei care chiar s-au priceput la câte ceva au cam luat drumul străinătăţii. Şcolile de meserii au reapărut de curând, dar, din diferite motive, ele par să fie, cel puţin deocamdată, prea puţin căutate, deşi statul şi firmele oferă o serie de facilităţi, dar şi salarii de invidiat.
Pentru a face cunoscut învăţământul profesional din judeţ, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj a lansat o campanie de promovare în cadrul căreia reprezentanţii şcolilor profesionale din judeţ, dar şi firmele interesate, se deplasează prin localităţile clujene, în încercarea de a-i atrage pe tineri spre o serie de meserii care se cer pe piaţa muncii.
Una dintre escalele „Caravanei meseriilor” a fost în comuna Baciu, unde au fost prezenţi peste 100 de elevi şi părinţi interesaţi de învăţământul profesional.
Citiți și: Repornirea învățământului profesional – o mare provocare
Piaţa muncii e însetată
În cadrul întâlnirii, inspectorii ISJ Maria Simuţ şi Carmen Giurgiu le-au prezentat copiilor şi părinţilor avantajele învăţământului profesional, de la bursele pe care elevii le pot lua atât din partea statului, cât şi din partea unor firme, până la salariile foarte atractive pe care pot să le obţină. De remarcat este şi faptul că înscrierea în învăţământul profesional nu îngrădeşte elevului posibilitatea de a urma apoi liceul şi facultatea.
„ISJ promovează învăţământul profesional şi tehnic în şcolile din mediul rural în special, în perioada 15 martie-15 aprilie, în dorinţa de a motiva elevii să se înscrie la învăţământ profesional, având în vedere că este nevoie pe piaţa muncii de specialişti, de profesionişti care să lucreze. Învăţământul profesional de 3 ani e după clasa a 8-a, la care pot să se înscrie elevi cu sau fără evaluare naţională. La absolvirea celor trei ani, elevii vor primi un certificat de calificare profesională care este valabil în ţară şi în UE. Certificatul cuprinde competenţele deţinute. Alt avantaj: faptul că toţi elevii care urmează învăţământul profesional primesc bursa profesională de 200 de lei din partea statului. Calificările pe care noi le oferim în judeţ sunt calificări cerute pe piaţa muncii. Foarte mulţi agenţi economici au venit la noi şi ne-au spus că au nevoie de muncitori calificaţi, de profesionişti în anumite domenii. Şi nu sunt numai firme româneşti, avem şi foarte multe firme multinaţionale, firme austriece etc. Meseriile nu mai sunt atât de grele ca în trecut, munca este automatizată, mai uşoară şi mai curată. Apelul nostru şi invitaţia noastră e de a reflecta asupra a ceea ce dorim să urmăm în viaţă, în funcţie de posibilităţile şi aptitudinile noastre. După cei 3 ani se poate urma liceul chiar şi la zi, la seral sau frecvenţă redusă şi apoi bacalaureatul şi facultatea”, a spus inspectorul şcolar Maria Simuţ.
Locuri şi meserii
În cadrul „Caravanei meseriilor” sunt prezenţi şi reprezentanţii celor 11 unităţi şcolare din judeţ care au învăţământ profesional şi care pregătesc elevi în meserii cerute pe piaţă, în cele mai multe cazuri chiar cu sprijinul unor firme. Firme care oferă stagii de practică, dar şi burse lunare de 200-300 de lei, care se adaugă celor 200 de lei oferiţi de stat.
Unităţile şcolare din judeţ care pregătesc meseriaşi sunt Colegiul Tehnic Transilvania (şcolarizează mecanici auto, tinichigii auto în română şi maghiară), Colegiul Tehnic Energetic (electricieni), Liceul Tehnologic nr 1, fost Tehnofrig (calificări în domeniul alimentaţie publică, bucătar, ospătar), Liceul Tehnologic Alexandru Borza (mecanici auto şi agricoli), Colegiul Tehnic Napoca (domeniul textil, confecţioner produse textile), Colegiul Tehnic Raluca Ripan (industrie alimentară, turism şi alimentaţie), Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu (calificări mecanic şi electromecanic), Colegiul Tehnic Anghel Saligny (construcţii, instalatori, constructori, zidari, dulgheri, zugravi), Colegiul Tehnic Ana Aslan (chimie industrială, operatori în industria de medicamente şi frizeri, coafori, manichiurişti), Colegiul Tehnic Edmond Nicolau (domeniul electric, electronic automatizări, electromecanică), Liceul Teologic Reformat (calificări în limba maghiară pe domeniile construcţii, alimentaţie publică, tâmplărie, estetică şi igienă, frizer, coafor, electronică-automatizări).
Oferte de burse, oferte de salarii
Oferta de pregătire în diferite meserii a unităţilor de învăţământ clujene este dublată de o ofertă promptă de locuri de muncă oferite de diferite firme din judeţ. Nu numai că multe firme oferă locuri de muncă, dar, pentru că nu găsesc oameni pricepuţi pentru posturile respective, ele au ridicat miza şi-şi caută viitorii angajaţi încă de pe băncile şcolii. De altfel, toate şcolile profesionale din judeţ au parteneri agenţi economici, care oferă loc de practică elevilor, iar în unele cazuri oferă şi burse.
La întâlnirea din Baciu, reprezentanţii firmelor prezente s-au întrecut în oferte care mai de care mai atractive. Cel puţin la capitolul salarizare, oferta de care păreau mai interesaţi elevii şi părinţii prezenţi a venit din partea unor firme austriece care au nevoie de sudori şi care oferă salarii de chiar peste 1.000 de euro.
„Prin Şcoala Tehnică Austriacă din România- Transilvania, prin Programul STAR-T în colaborare cu Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu şi cu Consulatul Ambasadei Austriei dorim să avem cât mai mulţi tineri calificaţi în meseria de sudor. Ne dorim ca România să fie reindustrializată, avem nevoie de forţă de muncă calificată, avem nevoie de tineri care vor să lucreze. A fi sudor azi nu mai e ca pe vremuri. A fi sudor azi înseamnă clean, clever and cool. Aparatele sunt foarte perfomante, mediul e foarte diferit de ce era în trecut. Oferim bursă de 200 de lei lunar plus alte facilităţi, un loc de muncă stabil. Aveţi şansa să aveţi salarii mari ca în Europa. Un sudor în zilele noastre câştigă mai bine de 1.000 de euro în mână. Vă pot dovedi cu acte”, a spus Lăcrimioara Zaharia, manager resurse umane la GEP SRL şi reprezentantul mai multor firme austriece cu activitate în Cluj.
Multora dintre cei prezenţi, salariile mari au fost primele care le-au făcut cu ochiul, aşa cum ne-a declarat şi un elev declasa a 8-a, Aurel Cuc: „La sudor m-am gândit să mă duc, că se câştigă mult, se dă şi bursă de profesională, 4 milioane, şi îi bine acolo. Şi îmi place să lucru”.
Cu salarii atractive, de chiar 4.000 de lei, vine şi Napomar. „Avem nevoie de prelucrător prin aşchiere pe maşini clasice şi cu comandă numerică, de lăcătuşi, sudori. Prelucrarea prin aşchiere este o meserie foarte frumoasă. Această meserie devine din ce în ce mai plăcută prin utilizarea maşinilor cu comandă numerică, unde tastezi, introduci programe şi maşina lucrează în mod automat acea piesă. Oamenii noştri au salarii foarte bune, pot câştiga –cei mai buni- şi 4.000 de lei lunar şi avem mare nevoie de personal în toate domeniile de producţie”, a spus Romulus Meralş, reprezentantul SC Napomar SA.
Oferte interesante au venit şi din partea altor firme prezente – SC Movi lmpex SRL (reparaţii auto, inclusiv pentru transporturi periculoase), grupul Jolidon-Argos-Flacăra, restaurantul Miko.
O ofertă interesantă în ce priveşte acordarea de burse a venit din partea Carmangeriei Moldovan.
„Scopul nostru este să reinventăm tradiţia şi să ducem mai departe acest frumos meşteşug, al măcelarului. Pentru asta avem nevoi de oameni care să-şi dorească lucrul acesta, pe piaţă există însă o lipsă acută de meseriaşi, iar acest lucru îl resimţim cu toţii, în absolut toate domeniile. Suntem convinşi că ei pot fi formaţi. Noi oferim burse pentru 15 elevi de la Raluca Ripan, preparator carne. În primul semestru oferim câte 200 de lei pentru 15 elevi, iar din semestrul II oferim burse pentru 10 elevi, cei mai buni, dar care vor primi câte 300 de lei”, a spus Călin Gădălean, reprezentantul carmangeriei Moldovan, care are 27 de magazine, peste 200 de angajaţi şi peste 120 de sortimente de carne şi preparate din carne scoase la vânzare.
„Toate lucrurile trebuie făcute cu seriozitate şi cu responsabilitate. De aici trebuie să plecăm. Şi antreprenorii cred că la aceste lucruri se aşteaptă. Vă vorbesc şi în calitate de primar, dar vorbesc şi în calitate de antreprenor, unde aş avea nevoie de personal calificat. Am deţinut din 97 o firmă de proiectare, execuţie instalaţii electrice şi verificări metrologice, domeniu în care am avut nevoie de electricieni şi ingineri calificaţi. Am dus lipsă de personal care să facă lucrurile cu responsabilitate şi seriozitate. Caut mai departe şi piaţa muncii are un vid de muncitori. E o meserie bine plătită”, Florin Mureşan, primarul comunei Baciu.
Vrajeli,la noi se cauta electricieni de 2 ani de zile,si nu gasesc,nu gasesc din cauza salarizarii…1200 lei.productie,8 ore pe zi, 5 zile pe satpamana,si bagi ca negru.minciuni,se cauta forta de munca dar salarii cat o chirie la ap de 2 camere!