Distracţia continuă… fără fumuri
Prima noapte de weekend în care urmau să fie aplicate rigorile legii împotriva fumatului în spații publice închise se arăta un soi de sperietoare pentru proprietarii de cluburi, în special după ce în prima zi de aplicare a legii, proprietarii de cafenele fără terase strâmbau din nas, supărați că fumătorii nu s-au mai înghesuit la cafea.
Dar când s-a lăsat seara, clujenii au arătat că nevoia de distracție și socializare este mai puternică decât viciile care, cu puțin efort, au putut fi oricum „consumate” pe trotuarele din fața cluburilor. Pentru că da, cu imaginea trotuarelor pline de fumători, în mijlocul nopții, trebuie să începem să ne obișnuim.
Cea mai mare spaimă iscată de legea împotriva fumatului în spații publice închise era legată golirea cluburilor, cauzată de faptul că în interior nu se va mai putea fuma. Ei bine, realitatea de pe ringul de dans este alta. Din spirit civic sau, cine știe, poate pentru că lumea chiar înțelege că fumatul în interior are mai nou o lege care îl interzice, în cluburi nu se mai fumează. Zvonurile spun că mai sunt rebeli care încearcă să păcălească rigorile legii și să folosească țigări electronice. Dar dacă sunt, sunt puțini și probabil timizi.
Legea e lege, cel puţin deocamdată…
Ceea ce e vizibil cu ochiul liber e faptul că lumea iese afară și fumează. Chiar dacă în seara de vineri spre sâmbătă temperatura nu era mai mare de cinci grade, petrecăreții au reușit să respecte atât cerințele organismului ce striga după o țigară, cât și rigorile legii. Patronii de cluburi au încercat să facă procesul ceva mai simplu și unii dintre ei au montat în fața clădirilor încălzitoare cu gaz. Care, apropo, rezolvă și problema lipsei de brichetă.
E plimbare multă, ești controlat de fiecare dată când ieși (pentru că nu ai voie să ieșit cu băutura în stradă) și intri (pentru că trebuie să prezinți brățara de identificare), dar nimeni nu se supără în mod vizibil. Lumea înțelege că distracția e înăuntru și fumatul e afară. Nefumătorii ies și ei afară cu prietenii lor fumători, că doar nu o să rămână singuri în club, fetele zgribulesc de frig, dar există și părți bune, ușor sesizabile: afară, la țigară, socializarea este încurajată și chiar posibilă, în condițiile în care în stradă, sutele de decibeli nu mai sunt un impediment.
Probleme?
Unele încep să apară. În cazul cluburilor din centru, care nu au curți interioare, amplasarea în stradă de încălzitoare încă nu este posibilă. De asemenea, nu toate cluburile au pus încă scrumiere, astfel că mucurile de țigară ajung de cele mai multe ori pe trotuar. Problema a fost discutată și de primarul Emil Boc, care într-o intervenție la audienţele pe care le ţine săptămânal pe Facebook a explicat că, în primul rând, nicio sesizare cu privire la încălcarea acestei legi nu a fost făcută până în prezent, după care a adăugat că problema mucurilor de țigară va aduce patronilor și amenzi în cazul în care aceștia nu au grijă să asigure condiții sau măcar să facă curățenie.
Una peste altă însă legea însă pare să funcționeze. Poate nu pe canalele de social media, unde războiul dintre fumători și nefumători încă este de actualitate, dar funcționează în lumea reală, acolo unde contează, în cele din urmă, cu atât mai mult cu cât pare că distracția există chiar și în lipsa țigărilor.
Nici o reclamaţie telefonică nu a fost înregistrată în această perioadă la Poliţia Locală pe tema nerespectării legii care interzice fumatul în spaţiile publice.
[stextbox id=”custom”]
Testul TVR: nu se fumează
O echipă de la TVR Cluj a verificat, în prima zi după interzicerea fumatului, felul în care este respectată noua lege la ţară, nu numai în buricul târgului. Jurnaliștii postului public de televiziune au mers, echipați cu o cameră ascunsă, în câteva localități rurale din județul Cluj, pentru a vedea dacă „celebrele” birturi sătești se conformează sau nu. Verdict: conformitate 100%. În niciunul din localurile unde a descins echipa TVR nu se fuma. Mai mult, când jurnaliștii au încercat să-și aprindă ei o țigară într-un local din zona rurală, au fost opriți cu fermitate de angajați. (B.S.)
[/stextbox]
nu sunteti deloc echidistanti! porniti de la ideea preconceputa ca legea ar fi buna