Casa scriitorului Rodion Markovits ar putea fi transformată în muzeu

Casa memorială Markovitz Rodion / Sursa foto: primariaghertamica.ro

Casa în care a trăit scriitorul de origine evreiască Rodion Markovits, din Gherţa Mică, veche de peste 160 de ani, ar putea fi achiziţionată de autorităţile judeţene şi transformată în muzeu al iudaismului în Transilvania de Nord, păstrându-se încă piese de mobilier din perioada interbelică.

Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare, Felician Pop, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că marele scriitor, tradus în 17 limbi în perioada interbelică, va fi comemorat pe 27 august, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de moartea sa, urmând să fie reamplasată o placă pe casa în care acesta a trăit, dar să se înceapă şi discuţii în vederea cumpărării acesteia.

‘Am dori să achiziţionăm casa veche de peste 160 de ani şi să deschidem un muzeu al iudaismului în Transilvania de Nord. Vrem să comemorăm un mare scriitor care a scris frumos despre Satu Mare. Credem că aducem la lumină o mare parte din trecutul valoros. Suntem într-o agitaţie etnică provocată de declaraţii hazardate. Rodion Markovits este un exemplu bun, un scriitor evreu care a scris despre români. În povestirile lui se întâlneşte o coeziune extraordinară, sunt şi documente de înţelepciune hasidică şi o descriere fabuloasă a lumii Oaşului’, a spus Felician Pop.

Cu ocazia comemorării va fi reamplasată placa de pe casa scriitorului întrucât cea existentă conţine informaţii eronate. Potrivit lui Felician Pop, scriitorul s-a născut în 1884, nu 1888, în Gherţa Mică şi a decedat în 1948.

‘Romanul Garnizoana din Siberia, scris în 1927, cartea sa de căpătâi, nu se mai găseşte. Descrie viaţa din Primul Război Mondial, a fost un succes interbelic tradus în 17 limbi. Trebuie valorificată această moştenire culturală’, a mai precizat Felician Pop.

Directorul CJCPCT a mai precizat că a tradus din maghiară în română un nou roman al scriitorului descoperit întâmplător într-un anticariat din Budapesta, urmând să aibă loc lansarea acestuia.

Distribuie:

Postaţi un comentariu