Legea anti-fumat, respectată fără prejudecăţi

Foto: Dan Bodea

De la jumătatea acestei săptămâni fumatul este interzis în absolut toate locurile publice din România. Potrivit unui studiu facut de IRES, 79% dintre români, clienţi sau nu a localurilor, susţin legea anti-fumat. Clienţii cafenelelor sau a barurilor în care până mai ieri se putea fuma în voie sunt împărţiţi, firesc, în două tabere. Proprietarii de localuri din Cluj întâmpină noua lege fără prejudecăţi. „Probabil că vom recupera o parte din acei clienţi care au refuzat să mai vină în cafenea tocmai din cauza fumătorilor”, a afirmat unul dintre antreprenorii clujeni.

Fumătorii, scoşi la aer

Intrarea în vigoare, de la data de 16 martie a legii anti-fumat îi afectează în primul rând pe clienţii care au acest viciu. Ei nu vor mai avea voie să-şi aprindă ţigara în localuri, ba chiar vor fi nevoiţi să iasă la aer pentru a trage un fum. „Fără îndoială, toți fumătorii vor fi afectați de intrarea în vigoare a acestei legi, nu doar clienții fumători ai localului nostru. Va fi un impact pentru toți, o situație nouă, atât pentru noi, cei care trebuie să punem în aplicare prevederile acestei legi, cât și pentru clienți. Va fi un inconvenient pentru fumători faptul că vor trebui să se abțină de la fumat în spațiile publice închise. Noi vom încerca să îi facem pe clienți să resimtă cât mai puțin posibil acest inconvenient. Café-bar-ul nostru va crea condițiile cele mai bune, atât pentru fumători cât și pentru nefumători, astfel încât nimeni să nu se simtă dezavantajat”, a declarat Vlad Măcicăşan, proprietarul unei cafenele din centrul Clujului.

Tânărul afacerist recunoaşte că majoritatea clienţilor erau fumători, dar este optimist pe de altă parte că şi-ar putea recăpăta clientela care nu avea acest viciu şi care a ales să nu mai petreacă timp în cafenea, tocmai din cauza fumului. „În localul nostru, fumătorii reprezintă majoritatea clienţilor și cu toții contestă noua lege. Procentul trece de 80 la sută, atunci când vorbim de fumători. Ei vor putea să vină însă în continuare și vor avea posibilitate să și fumeze, pe terasa localului, pe care am pregătit-o special, mai repede decât în alți ani, pentru a le oferi această posibilitate și din momentul aplicării noii legi. Le vom pune la dispoziție și instalații de încălzire pentru terasă, astfel încât disconfortul să fie minim. Cred că orice local în care era permis fumatul s-a confruntat cu reclamații din partea nefumătorilor. Am avut parte și de clienți deranjați de faptul că la masa de lângă ei erau persoane care fumau. Această lege vine în ajutorul lor și le lărgește oportunitățile în ceea ce privește localurile pe care le pot frecventa. Sperăm să recâștigăm eventualii clienți pe care e posibil să-i fii pierdut din pricina faptului că fumatul era permis în interiorul localului, iar ei erau deranjați de acest lucru”, a mai spus Măcicăşan.

terasa instinct

Clientul nostru stăpânul nostru

Departe de a se simţi lezat, proprietarul de cafenea abordat de Transilvania Reporter îi îndeamnă pe toţi antreprenorii din acest domeniu să respecte legea şi să caute să asigure un confort echitabil, atât fumătorilor cât şi celor care nu fumează. „Nu cred în existența unor variante ingenioase. Cred că este necesar să învățăm să respectăm legile și nu să ne pierdem timpul cu găsirea de soluții irealizabile pentru driblarea legii. Dacă pot fi considerate variante ingenioase, pot spune că vom introduce mai multe promoții care să atragă clienții și să descurajeze fumatul. Poate un preț atractiv la unele produse te face să uiți de țigări. De asemenea, ne gândim să organizăm în continuare mai multe evenimente de genul stand-up-comedy sau seri cu muzică live, pentru a atrage un număr mai mare de clienți. Dar, repet, legea este aceeași pentru toate localurile. Sunt convins că lumea va înțelege beneficiile acestei legi și faptul că vizează, în primul rând, sănătatea clienților din localuri. Nu ne putem închide în case pentru că nu se mai poate fuma în spațiile publice închise. Oamenii vor continua să iasă în oraș și să se întâlnească cu prietenii în aceste localuri, iar de acum încolo vor putea să aleagă dacă doresc să servească o cafea sau o bere în interiorul localului, unde nu va mai exista fum de țigară, sau pe terasă, unde vor putea fuma. Pe terasă noastră vor avea toate condițiile de care se bucură și în interiorul cafenelei și nu cred că va fi un motiv pentru ca cei care frecventează localul nostru să nu mai vină”, a mai spus Măcicăşan.

Planează riscul falimentului

Orice afacere este dependentă de clienţi, iar de acest lucru este conştient şi interlocutorul Transilvania Reporter. Afaceristul clujean a mărturisit că, confortul clienţilor a fost o preocupare constantă a sa, dar nu exclude nici varianta cea mai sumbră: închiderea localului. „De la început am avut o instalație, care a limitat cât s-a putut de mult mirosul neplăcut cauzat de fumul de țigară. Am fost mereu interesați de confortul clienților pentru că am fost conștienți că fumul de țigară este neplăcut chiar și pentru fumători și, în primul rând, dăunează sănătății tuturor, fie ei fumători activi sau pasivi. Personal nu sunt interesat să transform cafeneaua în vreun club cu circuit închis, pentru fumători.

În primul rând pentru că legea nu permite așa ceva și dacă am face asta am schimba ideea de la care am pornit, aceea de a crea o cafenea care să se adreseze tuturor și care să ofere un mediu plăcut, familial. Dacă în timp, legea va suferi modificări și va permite, sub o formă sau alta, ca în interiorul localului să se fumeze, vom face tot ce este necesar pentru ca clienții noștri să se simtă cât mai confortabil cu putință. Așteptăm să vedem cum vor evolua lucrurile dar e clar că orice local este dependent de clienții cărora li se adresează și nu poate funcționa dacă nu-și tinge scopul. O afacere neprofitabilă e normal să dispară. Ne-am asumat de la început acest risc. În momentul când proiectul nostru va deveni neprofitabil îl vom opri, dar abia după ce vom epuiza toate posibilitățile de a-l salva”, a încheiat Vlad Măcicășan.

Distribuie:

Postaţi un comentariu