Clujenii nu vor să piardă Muzeul Farmaciei
Colecția de Istorie a Farmaciei din Cluj riscă să fie evacuată din clădirea în care a funcționat din 1954. Instanțele au decis ca imobilul care găzduiește astăzi muzeul să fie retrocedat ultimei familii de farmaciști care l-a deținut înainte de naționalizare, familia Hintz. În toamna anului 2015 muzeul a primit notificare de evacuare, iar Primăria le-a alocat deja un spaţiu temporar de depozitare pentru colecţie.
Am încercat să vedem care este părerea vecinilor Muzeului Farmaciei despre toată această situaţie, dacă aceștia au primit sau nu somații, dar surpriză, în clădire nu mai locuiește nimeni. La etaj, este sediul Asociației Clujul Comoară, cea care organizează Zilele Culturale Maghiare din Cluj, un festival de opt zile cu intrare liberă la toate activitățile susținute.
Momentan, la etajul unu nu este nicio activitate, ușile sunt închise, singurii care își fac simțită prezența fiind porumbeii. Lângă Muzeul Farmaciei funcționează un resdtaurant cu specific italienesc. Administratoarea restaurantului nu a dorit să ne furnizeze nicio informație referitoare la starea juridică a locației, iar patronul nu a fost de găsit. Înainte aici, a funcționat tot un restaurant.
Muzeul Farmaciei nu are mulți vecini nici în Piața Unirii. Spate în spate cu clădirea muzeului, locuiește familia Păcurar. „Faptul că acest muzeu se află în Cluj-Napoca este un avantaj pentru oraș. Am auzit la radio mai multe interviuri despre ce s-ar putea face. Am înțeles că Muzeul de Farmacie a pierdut clădirea și acum ar fi păcat să se mute în altă parte. Am înțeles că s-au făcut ceva demersuri pentru a se cumpăra clădirea, dar nu sunt bani. Eu cred că dacă s-ar face o campanie în tot orașul, iar lumea să dea 3, 5 euro, cred că clujenii ar susține muzeul pentru că este de atâția ani aici, lumea îl știe, e o atracție pentru turiști, e unic în țară, piesele sunt foarte vechi și bine conservate din câte știu eu. Nu aș putea să îmi imaginez că s-ar putea închide muzeul”, este de părere Tatiana Păcurar.
În aceeași clădire, în cadrul unei firme, găsim trei tineri. Niciunul nu a vizitat niciodată muzeul. Cu toate acestea, ei ar dori ca acesta să rămână acolo unde este acum. „Chiar cuvântul muzeu semnifică o valoare istorică. Nu știu care sunt cauzele retrocedării sau care sunt agenții principali care au intervenit în speța asta. Mie, cel puțin îmi place ceea ce văd acolo, sau cel puțin ceea ce se vede din stradă și dacă ar trebui să îmi exprim acordul, aș spune că nu sunt de acord cu desființarea acestui muzeu. Am văzut muzeul doar din stradă, când era ușa deschisă”, susține Vasile Nicorici. Aflând că există acolo elixirul iubirii, tinerii își schimbă părerea. „Dacă știam că e așa aproape muzeul și elixirul dragostei e acolo, mă duceam, că doar suntem vecini. Am văzut poze, doar că nu se promovează foarte bine”, este de părere Vasile.
Mihai Pleșa susține că a semnat petiția pentru salvarea acestui muzeu. „Știu că a activat aici foarte mult timp o farmacie. Am citit când am semnat petiția”, spune acesta. Colega lor, Raluca Catrinoiu nu e nici ea de acord ca muzeul să se desființeze. „Nu știu prea multe despre subiectul acesta. Nu am vizitat muzeul deși e foarte aproape. Acum că știu că s-ar putea închide, chiar aș vrea să îl vizitez”, spune aceata.
Ce cred clujenii
„Nu am vizitat niciodată muzeul, dar mi-ar plăcea să rămână deschis. E bun pentru studenții care vor să meargă, bănuiesc că studenții la medicină vin aici și îl vizitează, dar și turiștii. Ar fi chiar păcat să nu mai fie aici. Dacă chiar ar fi să se închidă, l-aș vizita. Cred că dacă primăria vrea să ajute, s-ar rezolva problema ușor”, este de părere Gabriel Gorgan, student la Finanțe Bănci.
„Nu am vizitat niciodată acest muzeu. L-aș vizita, dar nu am timp. Nu am vizitat niciun muzeu de când sunt în Cluj. Sunt de trei ani în Cluj, dar lucrez pe lângă facultate și nu am timp să merg la muzee”, spune Csaba Henrietta.
Maria Covaci în vârstă de 84 de ani este de părere că cel mai bine ar fi ca imobilul să fie retocedat: „Să le dea înapoi clădirea. Vine timpul să își ia proprietățile înapoi, apoi mai vedem cum se înțeleg”, spune aceasta.
„Nu e ok să se închidă. Toate muzeele ar trebui să contribuie la chestiunea cu Cluj Capitală Europeană, să ajute Clujul să se dezvolte, nu să se închidă. Retrocedările acestea sunt afaceri bizare care nu cred că ar trebui să treacă pe lângă oraș și toată administrația așa numai. Muzeele sunt valori reale și serioase ale orașului”, susține clujeanul Radu Pandele.
„Sincer nu am reușit să vizitez acest muzeu, dar mi-ar plăcea mult să rămână deschis pentru că mi se pare interesant și important, mai ales că avem și Facultatea de Farmacie aici”, spune Gal Katalin.
Fostul subprefect de Cluj, Peter Buchenwald, este de părere că problema e complicată: „După `89 lumea democratică era pentru retrocedarea imobilelor luate în timpului lui Ceaușescu. Aș zice că proprietarii au dreptul să își primească proprietatea înapoi. Din păcate eu aș regreta foarte mult acest muzeu pentru că este unul foarte valoros și cred că în toată țara, nu există un alt muzeu de farmacie. Nu știu cum se poate rezolva, eu îi țin pumnii și domnului Hintz care ar trebui să primească toată clădirea, dar în mod normal treaba cea mai fericită ar fi ca dânsul să primească înapoi clădirea și să lase muzeul să funcționeze în continuare, iar statul să plătească chiria pentru muzeu. Ar fi cel mai corect așa, după părerea mea. Recent nu am vizitat muzeul, nici nu știu ce legătură are cu Harry Potter, dar e frumos, e ceva unicat”, susține acesta.
Experiment
Pentru a vedea cât de interesați sunt clujenii de acest muzeu, ne-am pozițonat în fața Muzeului Farmaciei și am întrebat în mod aleator 10 clujeni unde este muzeul. Deși eram exact lângă intrarea în imobil, cinci clujeni ne-au spus că habar nu au unde este. Două persoane au fost sigure că este în dreapta noastră, iar trei dintre cele care au știut au ezitat puțin, după care, au răspuns corect, văzând inscripțiile de deasupra ușii. Am stat mai bine de o oră în fața muzeului, timp în care un singur clujean s-a oprit pentru a se uita la orar, dar nici acesta nu dorea să viziteze muzeul: „Am de livrat un plic la Muzeul de Istorie a Farmaciei și m-am uitat la orar. Mi se pare interesant, frumos. L-am vizitat de două ori. Există acolo cel mai vechi unit dentar care arată cam înfricoșător, parcă e scaun de tortură, dar pentru vremea de odinioară era destul e performant”, spune Adrian.
[stextbox id=”custom”]
Cum se evaluează o clădire istorică
„Este greu de apreciat valoarea imobilului. Valoarea de piață se calculează în funcție de conversia de business, în funcție de valoarea pe care o poate aduce în viitor imobilul respectiv. În ce poate fi convertit? Va aduce profit? Dacă există anumite restricții din partea urbanismului, nu putem vorbi de valoare de piață. Valoarea de piață se adresează mai multor participanți la piață. Dacă există anumite interdicții, restricții, nu putem vorbi de un preț de piață, ci de un preț special pentru un cumpărător special. La clădirile istorice nu puteam spune că avem 100 de metri pătrați, metru costă atât, deci clădirea costă atât. Se iau în considerare mai mulți factori: conversia de business, suprafața, numărul de camere, locația. De exemplu, Casa Boema de pe Iuliu Maniu, a fost vândută cu 800.000 de euro, dar era în paragină. E greu de evaluat o astfel de clădire”, a spus evaluatorul Vasile Vilson, din partea RE/MAX Concept.
[/stextbox]