Liviu Alexa: Proiectul Cluj Capitală Culturală 2021 nu are nevoie de fraze pompoase, de slogane, ci de bani şi de sprijin
Se cunoaşte data alegerilor locale. Vor avea loc în 5 iunie, cu menţiunea că nu se ştie în câte tururi de scrutin se vor alege primarii. PNL forţează în contenciosul administrativ o decizie de ultim moment pentru modificarea formei de organizare a alegerilor într-un singur tur.
Alegerile într-un tur au fost şi opţiunea PNL acum un an, când s-a dat legea electorală. De curând, PNL s-a răzgândit şi cere două tururi invocând interesul primenirii clasei politice. Cuvinte care maschează un pur şi cinic oportunism electoral. Simulările electorale arată că liberalii câştigă mai puţine primării în alegeri cu un singur tur şi că sunt vulnerabili îndeosebi la Bucureşti unde au anunţat un candidat controversat.
Avantajele aduse societăţii de alegeri desfăşurate într-un tur sau în două sunt de discutat. Ambele sisteme vin cu plusuri şi minusuri. Poate că le-ar fi mai bine bucureştenilor ca liberalii să câştige într-un singur tur cu un candidat puternic şi neafiliat politic decât să încerce alegerea în două tururi, prin vot anti PSD, a unui politruc ale cărui calităţi sunt puse la îndoială chiar şi de comentatorii de partid. Ceea ce este, în schimb, cu siguranţă în folosul salubrizării vieţii politice este ca partidele să-şi respecte votul şi înţelegerile, să nu-şi abandoneze valorile pentru calcule de moment.
Prin recuperarea PDL în interiorul noului partid liberal, politica românească pare că a rămas sluţită de moştenirea Băsescu care a privilegiat necinstea şi pragmatismul. La Cluj, democrat-liberalii regrupaţi ca liberali sunt pe cale să recâştige puterea întreagă. Într-un tur sau în două, actualul primar Emil Boc nu are contracandidat, chiar dacă procesul electoral se anunţă antrenant prin apariţia dinamicului candidat nonpartinic Liviu Alexa. O şansă bună de a-şi recupera fotoliul pierdut acum patru ani o are şi candidatul liberal (fost democrat-liberal) la preşedinţia Consiliului Judeţean.
Emil Boc este un reper al epocii Băsescu însă a ieşit în ultima vreme din logica zarvei pe care a cultivat-o fostul preşedinte. Din perioada când orice asociere cu regimul Băsescu aducea prejudicii electorale, el a adoptat strategia muţeniei de care nu s-a dezis nici în ultimele zile. El a refuzat să răspundă întrebărilor Transilvania Reporter care chestionau intenţiile sale de campanie şi viziunea privind dezvoltarea oraşului. Dacă Emil Boc, candidatul favorit, a preferat să-şi ascundă ideile, în interiorul ziarului le puteţi citi pe cele ale principalilor săi competitori. (Redacția)
[do_widget “Easy Related Posts” ]
Candidatul la primărie al celor de la „Pentru Cluj” este Liviu Alexa. Cunoscut pentru luările sale de poziţie vehemente şi adesea nonconformiste, Alexa a răspuns întrebărilor Transilvania Reporter referitoare la aceleaşi probleme extrem de importante ale oraşului care aşteaptă soluţii de la candidaţii la fotoliul de primar.
Prima pe listă, candidatura la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. “Proiectul Cluj Capitala Culturală a beneficiat de foarte puţină susţinere din partea lui Emil Boc, atât morală, cât şi financiară. Florin Moroşanu, preşedintele proiectului, a fost lăsat de Boc subfinantat şi e o minune că echipa de acolo s-a calificat în finală. Boc pur şi simplu nu înţelege potenţialul acestui proiect, nu a fost în stare să ofere finanţare, nici să sprijine proiectul decât în ultima clipă, când cărţile păreau câştigătoare. Dacă voi ajunge primar în 2016 voi pregăti terenul necesar pentru ca Cluj-Napoca să şi câştige. Realitatea din teren ne spune că acum proiectul Cluj Capitala are un grad de notorietate teribil de mic, de sub 10%, când, după părerea mea, toată lumea ar trebui să ştie de el. În acest stadiu, proiectul nu are nevoie de fraze pompoase, de slogane, ci de bani şi de sprijin din partea mediului de afaceri şi al Primăriei. Din acest punct de vedere, Florin Morosanu a ratat tot ce se putea rata. Nu a adus niciun sponsor important în proiect, a fost refuzat de toate companiile majore din Cluj-Napoca. Morosanu şi echipa lui s-au concentrat pe şedinţe interne, ultra nişate, condimentate cu multe neologisme, şi au uitat să găsească o cale prin care să alimenteze suportul oraşului pentru proiect, să crească admiraţia oamenilor simpli pentru ideea de a deveni o Capitală Culturală. Am demonstarat în repetate rânduri că ştiu să fac rost de bani pentru proiecte comunitare, că mediul de afaceri are încredere în mine. Putem câştiga Cluj Capitala Culturală dacă investim şi dacă ne asumăm cu adevărat problemele Clujului”, spune Liviu Alexa.
Despre problema faţadelor care stau să cadă în tot centrul pe clujeni, candidatul independent crede că e imperios necesară modificarea legii. „Emil Boc a promis în repetate rânduri că va rezolva problema centrului Clujului, ale cărui clădiri istorice sunt scorojite, ba chiar se surpă, rănind oameni. Gargara politică a lui Emil Boc n-a adus nicio îmbunătăţire pentru aceste clădiri. Primarul unui oraş puternic trebuie să-şi propună măsuri ferme împotriva proprietarilor de clădiri care refuză să le repare, deşi au primit propuneri din partea administraţiei de reducere de impozite. Un primar curajos şi corect, care-şi cunoaşte statutul de lider al celui mai important oraş din România, după Bucureşti, trebuie să facă tot ce poate pentru a convinge Guvernul să schimbe legea proastă de până acum, care nu permite intervenţia directă a administraţiei locale pentru renovarea clădirilor. Pe Emil Boc nu-l mai primeşte nimeni la Bucureşti, la Palatul Victoria, după cum nici el nu a primit pe nimeni din Opoziţie, cât a fost premier. Dacă voi fi primar, voi păstra relaţii corecte şi de colaborare cu Guvernul României, indiferent de culoarea politică. Clujul nu trebuie să fie în duşmănie cu Bucurestiul, ci în stare de colaborare. Centrul Clujului poate fi adus la strălucirea de altă dată. Dar nu cu acest Emil Boc la cârmă încă 4 ani”, a explicat Alexa.
Traficul, călcâiul lui Ahile
Pentru a rezolva problema aglomeraţiei în trafic, Liviu Alexa consideră că „se impun, nu una, ci mai multe măsuri, luate simultan pe cât posibil.
– Ridicarea de parkinguri la marginea principalelor intrări în oraş, unde vizitatorii să poată lăsa maşina pentru un tarif modic şi să călătorească gratuit cu transportul public spre oraş
– construirea a 5.000 de locuri în parkinguri de cartier
– o poliţie locală mai fermă care să lupte împotriva bizonilor care parchează pe trotuare
– înfiinţarea de benzi unice pentru autobuze, trolee şi taximetre
– pasarele scurte în zonele supra aglomerate
– triplarea costurilor unei ore de parcare în centrul Clujului, pentru a încuraja utilizarea transportului în comun.
Din punctul meu de vedere şi al specialiştilor pe care i-am consultat, toate acestea trebuie să aducă o ameliorare substanţială a aglomeraţiei. În mandatul meu de viitor primar, pot să promit că vom avea un Cluj în care orice cetăţean să facă 30 de minute între OMV Mărăşti şi OMV Calea Floreşti cu maşina la orele de vârf”.
Cât despre proiectele proprii care se regăsesc pe agenda programului său de candidat la primărie, Liviu Alexa spune că la loc de frunte este crearea de locuri de muncă. „Proiectul meu cel mai important este să aduc la Cluj, dacă voi deveni primar, 20.000 de locuri de muncă mai bine plătite în cei patru ani de mandat. Cunosc bine resorturile după care se ghidează mediul de afaceri clujean. Provin din el, nu am făcut niciodată afaceri cu Statul şi ştiu ce înseamnă să ai o afacere. În ultimul an, am avut întâlniri cu primele 200 de companii din Cluj-Napoca, le cunosc nevoile şi ştiu cum pot fi stimulate fiecare dintre ele, ca să se dezvolte, ca să angajeze în continuare. Primarul Clujului trebuie să fie un partener al mediului de afaceri, şi nu un obstacol. În acest moment, există o frustrare enormă din partea mediului de business, care se simte împiedicat de către administraţia locală să evolueze. Bieţii de ei spun “Liviu, dacă nu ne ajută ăştia de la Primărie, măcar să nu ne încurce”. Pot intra în orice birou al oricărui om de afaceri din Cluj-Napoca şi pot discuta pe aceeaşi limbă cu el. Fiindca şi eu m-am lovit de opacitatea administraţiei locale, ştiu ce vrea orice om de afaceri de la Primar: respect şi sprijin. Cu mine, oamenii de afaceri le vor avea”.
hai nu zice “bietii” de ei… dai in ridicol 🙂
daca ti-ai cladit ceva masa de votanti pana acum, nu o indeparta inainte de alegeri