Nu ratați noul număr Transilvania Reporter „La vremuri noi, tot ei”
Se cunoaşte data alegerilor locale. Vor avea loc în 5 iunie, cu menţiunea că nu se ştie în câte tururi de scrutin se vor alege primarii. PNL forţează în contenciosul administrativ o decizie de ultim moment pentru modificarea formei de organizare a alegerilor într-un singur tur.
Alegerile într-un tur au fost şi opţiunea PNL acum un an, când s-a dat legea electorală. De curând, PNL s-a răzgândit şi cere două tururi invocând interesul primenirii clasei politice. Cuvinte care maschează un pur şi cinic oportunism electoral. Simulările electorale arată că liberalii câştigă mai puţine primării în alegeri cu un singur tur şi că sunt vulnerabili îndeosebi la Bucureşti unde au anunţat un candidat controversat.
Avantajele aduse societăţii de alegeri desfăşurate într-un tur sau în două sunt de discutat. Ambele sisteme vin cu plusuri şi minusuri. Poate că le-ar fi mai bine bucureştenilor ca liberalii să câştige într-un singur tur cu un candidat puternic şi neafiliat politic decât să încerce alegerea în două tururi, prin vot anti PSD, a unui politruc ale cărui calităţi sunt puse la îndoială chiar şi de comentatorii de partid. Ceea ce este, în schimb, cu siguranţă în folosul salubrizării vieţii politice este ca partidele să-şi respecte votul şi înţelegerile, să nu-şi abandoneze valorile pentru calcule de moment.
Prin recuperarea PDL în interiorul noului partid liberal, politica românească pare că a rămas sluţită de moştenirea Băsescu care a privilegiat necinstea şi pragmatismul. La Cluj, democrat-liberalii regrupaţi ca liberali sunt pe cale să recâştige puterea întreagă. Într-un tur sau în două, actualul primar Emil Boc nu are contracandidat, chiar dacă procesul electoral se anunţă antrenant prin apariţia dinamicului candidat nonpartinic Liviu Alexa. O şansă bună de a-şi recupera fotoliul pierdut acum patru ani o are şi candidatul liberal (fost democrat-liberal) la preşedinţia Consiliului Judeţean.
Emil Boc este un reper al epocii Băsescu însă a ieşit în ultima vreme din logica zarvei pe care a cultivat-o fostul preşedinte. Din perioada când orice asociere cu regimul Băsescu aducea prejudicii electorale, el a adoptat strategia muţeniei de care nu s-a dezis nici în ultimele zile. El a refuzat să răspundă întrebărilor Transilvania Reporter care chestionau intenţiile sale de campanie şi viziunea privind dezvoltarea oraşului. Dacă Emil Boc, candidatul favorit, a preferat să-şi ascundă ideile, în interiorul ziarului le puteţi citi pe cele ale principalilor săi competitori.
ACTUALITATE. Nou record pentru Adrian Ghenie pe piața de artă: 4 milioane de euro pentru lucrarea „The Sunflowers in 1937”. Un nou record al artistului Adrian Ghenie a fost înregistrat săptămâna trecută la Casa de licitații Sotheby’s, în cadrul The Contemporary Art Evening Auction, după ce lucrarea sa intitulată „The Sunflowers in 1937” a fost cumpărată cu patru milioane de euro. Estimată la o valoare de 500.000-700.000 de euro, lucrarea realizată în 2014 a fost achiziționată la prețul de patru milioane de euro, conform site-ului oficial Sotheby’s. (Cristina Beligăr)
Dosar. Umbra micșorată a lui Băsescu la Cluj
- Aurelia Cristea, candidatul „fără fumuri”. Principalul contracandidat al primarului în exercițiu se anunță, cel puțin în teorie, omul propus de Partidul Social Democrat. Aurelia Cristea este în prezent deputat și a îndeplinit și funcția de Ministru pentru Dialog Social în Guvernul lui Victor Ponta, însă notorietatea i-a crescut foarte mult mulțumită legii împotriva fumatului în spațiile publice închise, o inițiativă care va fi aplicată începând cu 16 martie, după ce a fost promulgată de Președintele României. (Radu Hângănuț)
- PDL şi Traian Băsescu – imaginea cea mai clară a eşecului ideologic românesc. „Aşa-zisa comuniune de dreapta dintre PNL şi PDL este un fals. PDL este un partid de dreapta care provine dintr-un partid de stânga; este un salt mortal politic pe care istoria occidentală nu-l cunoaşte. Am căutat cu asiduitate un alt exemplu de partid care să fi sărit, fără nici un fel de opoziţie internă, de la stânga la dreapta.
- Cătălin Berindean, președintele partidului Pentru Cluj:„Noi credem că un primar trebuie să stea în oraș, nu în birou”
Reporter: Ce program are partidul „Pentru Cluj”pentru Cluj? Care sunt primele lucruri pe care ar dori să le implementeze?
Cătălin Berindean: Primul lucru pe care dorim să îl facem este legat de transparența administrării locale. Noi nu vom fi, dacă vom ajunge să obținem funcția de primar, la fel ca cei cu care deja ne-am obișnuit în România. Cei care au fost până acum erau foarte greu de accesat. Noi vom fi niște oameni în mișcare, care vor fi găsiți zilnic pe străzile orașului. (Maria Man)
- Anna Horvath vrea ca Clujul să mizeze pe „frăţia”cu Pecs. Candidatul anunţat de UDMR pentru cursa electorală de la primăria Cluj-Napoca din iunie este actualul viceprimar, Anna Horvath. Transilvania Reporter a provocat-o pe Anna Horvath să răspundă la câteva întrebări referitoare la soluţiile pe care le propune pentru unele din cele mai importante proiecte pentru oraş. (Marius Avram)
- Liviu Alexa: Proiectul Cluj Capitală Culturală 2021 nu are nevoie de fraze pompoase, de slogane, ci de bani şi de sprijin. Candidatul la primărie al celor de la „Pentru Cluj” este Liviu Alexa. Cunoscut pentru luările sale de poziţie vehemente şi adesea nonconformiste, Alexa a răspuns întrebărilor Transilvania Reporter referitoare la aceleaşi probleme extrem de importante ale oraşului care aşteaptă soluţii de la candidaţii la fotoliul de primar. (Marius Avram)
TEDxCluj
- INTERVIU. De la „doar fizică”, la „fizică hazlie”
Nic Sârbu: „Eu vreau o școală ca afară. Pentru că atunci o să urmeze și țara”
Ne aflăm în plină dezbatere cu privire la reformarea educației. O dezbatere care se poartă peste o educație aflată într-o comă care deja durează de mai bine de 26 de ani. Cu cărți anoste și metode de predare care încă mai implică planșe ciudate și hărți cu Iugoslavia și URSS, școala nu mai este deloc cool. Fizica este doar una dintre materiile care taie cheful de învățat al elevilor. Dar e oare materia forțelor, a vectorilor și a formulelor o chestie chiar atât de anostă? Nic Sârbu, jurnalist de știință, astrofizician și astronom, este unul dintre cei care reușesc (da, pare uimitor) să facă din știință ceva pe cât de interesant, pe atât de amuzant. (Radu Hângănuț)
- TEDxCluj 2016: Trezirea adevărului în țara tuturor prejudecăților. O nouă ediție TEDx bate la ușă și se anunță cel puțin la fel de sonoră ca edițiile anterioare. Cu tema, MYTHBUSTING – lăsăm poveștile să doarmă, trezim adevărul, TEDx 2016 va încerca să demonstreze că niciun mit și nicio idee nu sunt mai presus de știința eliberatoare a prezentului. Pregătite cu cel puțin șase luni înainte, evenimentele TEDx implică multă muncă de echipă și o perfectă coordonare. Temele evenimentelor sunt alese cu responsabilitate pentru ca participanților să li se dea posibilitatea să se identifice cu tot ceea ce înseamnă inovație și evoluție în secolul XXI. (Cristina Beligăr)
- Ultimele pregătiri pentru TEDxCluj 2016. În 20 februarie Cinema „Florin Piersic” din Cluj se transformă în locul ideilor care merită să fie răspândite odată cu desfășurarea unei noi conferințe TEDx Cluj. Agenda conferinței „MYTHBUSTING– lăsăm poveștile să doarmă, trezim adevărul” va fi împărțită în cinci categorii tematice, susținute de 25 de vorbitori, iar orele de prezentări și discuții cu publicul vor fi prevăzute cu momente artistice. În pauze participanții vor avea ocazia să testeze tehnologii de ultimă generație, prezentate de tineri inventatori și antreprenori români în cadrul Innovation & Tech Expo. Printre produsele prezente în expoziție se numără: Tintag, un dispozitiv electronic de mici dimensiuni care te ajută să îţi gaseşti obiectele rătăcite, Symme3D, prima imprimantă pe sistem Delta 100% proiectată și construită în România, ale cărei componente de mecanică, geometrie matematică, mecanică, electronică și software sunt realizate autohton, sau sistemul MindMi™, un instrument de evaluare psihologică destinat psihologilor și specialiștilor care folosesc proceduri de evaluare psihologică în contexte individuale sau de grup. (Cristina Beligăr)
EROII TIMPULUI NOSTRU. Oameni și câini: Eroii Asociației pentru Câini de Salvare Transilvania. Antrenarea unui câine pentru căutare și salvare nu este nici pe departe joacă sau hobby, oricât de mult entuziasm s-ar citi pe fețele stăpânilor și oricât de bucuroși s-ar arăta câinii lor. Exercițiile implică foarte multă dedicare și seriozitate, sunt foarte solicitante și consumatoare de timp. În Cluj-Napoca, Asociația pentru Câini de Salvare Transilvania sau C.S.T., cum este cunoscută de mai bine de zece ani de când Călin și Oana Ciora au pus bazele ei, are membri cu cele mai diverse profesii: ingineri, economiști, informaticieni, soliști de cor. Sunt oameni cu job-uri și cu familii, dar dispuși să aloce timp antrenamentelor pentru ca în situații de urgență să răspundă apelului și să se prezinte în cel mai scurt timp în zonele de căutare acolo unde li se solicită intervenția. Fac asta voluntar, o fac pentru câinii lor și pentru ideea de aduce un serviciu societății chiar dacă recompensa pentru patrupezii lor vine de cele mai multe ori doar în timpul antrenamentelor. (Cristina Beligăr)
REPORTAJ. Terapie sau nu, la orele de dans nu se întârzie. Cu timpul, pielea se încrețește, ridurile se adună, iar clipele se transformă în ani, în ani tot mai îndepărtați de care ne amintim cu drag, cu tot mai mult drag. Procesul e inevitabil și, odată cu evoluția societății, realizăm că doar cei privilegiați vor avea ocazia să ajungă acolo, să se bucure de vârsta a treia. Dacă unii bunici se mulțumesc să trăiască numai din amintiri, alții se luptă să își creeze mereu noi și noi amintiri, adoptând un stil de viață activ. Dacă trecem luni și miercuri, în cursul dimineții pe lângă Centrul de Zi pentru Vârstnici nr.1, de pe strada Ștefan Octavian Iosif, nr. 1-3, vom avea ocazia să îi cunoaștem pe cei mai activi dintre aceștia. (Maria Man)
COMUNITATE. Tainele sportului cu papion. Snooker-ul este latura aristocratică a banalului biliard, jucat de foarte mulţi tineri în cluburile de profil existente în orice oraş, oricât de mic. Însă, despre snooker să ştiu destul de puţine lucruri. Se spune că ar fi apărut în Evul Mediu, în secolul al XIV-lea, deşi există dovezi că o variantă a sa, care se juca direct pe pământ, se practica în Grecia antică încă din secolul al IV-lea i.H. Peste secole, biliardul, precursorul snooker-ului, a devenit un joc al aristocraţilor, fiind practicat ca un joc de salon, în ţările din vestul Europei. (Patrice Podină)
CĂLĂTORII. Amsterdam, orașul tuturor libertăților. Capitala de jure a Olandei are o reputație de destinație ușuratică în România. „Ai fumat [marijuana]?” și „Ai fost în Redlight District [zona prostituatelor]?”, cam acestea sunt primele două întrebări – și poate singurele – pe care le primești când te întorci dintr-o călătorie din Amsterdam. Iar dacă răspunsul este negativ la amândouă, s-ar putea să cazi de prost. (Bogdan Stanciu)
DOCUMENTAR. Zika, Ebola, HIV: Bolile care însoţesc istoria omenirii. De la gripa aviară şi cea porcină până la mai recentele Ebola şi Zika, se pare că omenirea se confruntă tot mai des cu boli şi virusuri care se răspândesc rapid, sunt periculoase şi nu au leac, de multe ori. De altfel, odată cu oamenii au evoluat şi virusurile, astfel că există în istoria noastră multe perioade întunecate, în care molimele au decimat milioane de oameni. (Mădălina Kadar)
SPORT. Dacă n-ar fi „U”! Scopul nostru nu este acela de a crea campioni, ci oameni sănătoși. Nu record, ci armonie, nu ură, ci camaraderie, nu victorie personală, ci victoria naținunii, nu speculă, ci jertfă”, spunea în toamna anului 1919 părintele Clubului Sportiv Universitatea Cluj, implicit al echipei de fotbal ”U”, doctorul Iuliu Hațieganu. Anii s-au scurs, dar ideea a rămas aceași. (Patrice Podină)