Clujenii ies în stradă împotriva legii defăimării
Clujenii vor protesta în această seară, în Piața Unirii, de la ora 20:00 față de Proiectul de Lege privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup inițiat de președintele PSD, Liviu Dragnea. Protestul din această seară a fost anunțat pe rețelele de socializare, iar până în prezent și-au arătat interesul de a participa la eveniment peste 200 de persoane.
Marți, 9 februarie, proiectul de lege a primit avizul favorabil al Comisiei Juridice și al Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților. Legea a fost înscrisă pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților (cameră decizională în acest caz) astăzi, 10 februarie 2015. Şedinţa Camerei Deputaţilor a fost marcată de o dispută pe tema Legii defăimării, liberalul Eugen Nicolăescu cerându-i preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, să retragă de pe ordinea de zi această iniţiativă. „PNL va sesiza Comisia juridică cu privire la faptul că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a încălcat Regulamentul pe parcursul şedinţei în care aleşii au dezbătut scoaterea de pe ordinea de zi a Legii defăimării, a declarat, miercuri, în plen, deputatul PNL Ludovic Orban.
Zgonea a suspendat şedinţa plenului Camerei Deputaţilor
Valeriu Zgonea a suspendat şedinţa plenului, după ce liderii gruprurilor parlamentare nu au reuşit să ajungă la o înţelegere cu privire la scoaterea de pe ordinea de zi a Legii defăimării, convocând Biroul Permanent pentru a adopta o nouă ordine de zi. „Constat că liderii grupurilor parlamentare nu s-au înţeles. Suspend şedinţa şi convoc Biroul Permanent pentru un nou proiect al ordinii de zi. Suntem într-un clenci pe care trebuie să îl recunoaştem. Pe de-o parte plenul nu a acceptat să scoatem de pe ordinea de zi proiecte care nu îndeplinesc prevederile articolului 69, iar preşedintele de şedinţă nu are niciun fel de atribuţii în a scoate el, unilateral, un proiect de lege de pe ordinea de zi”, a declarat Valeriu Zgonea, citat de Mediafax.
Iniţiatorul Legii defăimării a susţinut că proiectul de lege nu conţine „nici măcar o virgulă” care ar putea restricţiona liberatatea presei de a-i critica pe politicieni. „Nu cred că mass-media, aşa cum este ea, cu neajunsurile ei, cu lipsa de resurse are nevoie de a defăima grupurile minoritare pentru a se menţine sau a-şi face misiunea socială de informare sau de divertisment. Nu există după adoptarea amendamentelor din comisie de ieri nicio virgulă care să nu dea posibilitatea presei, de exemplu, să critice politicienii sau să îi facă în toate felurile. Nu există niciun fel de prevedere care să interzică sau să limiteze dreptul presei de a critica oameni politic sau nepolitici care sunt consideraţi corupţi sau în alt fel’”, a explicat Liviu Dragnea, citat de Mediafax.
Legea defăimării nu a fost scoasă de pe ordinea de zi
Legea defăimării nu a putut fi scoasă de pe ordinea de zi din Camera Deputaţilor, aşa cum a cerut PNL, din cauza lipsei de cvorum. După mai mult de o oră de certuri, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a propus scoaterea propunerii semnate de Liviu Dragnea de pe ordinea de zi pentru că legea nu a parcurs traseul legislativ prevăzut de Regulament. În urma votului, rezultatul a fost de 63 de voturi pentru, 41 împotrivă şi 43 de abţineri.
Motivul disputei este reprezentat de faptul că raportul proiectului de lege nu a fost depus cu cel puţin trei zile înaintea dezbaterii proiectului de lege şi cu cel puţin cinci zile, în cazul proiectelor pentru care Camera Deputaţilor este for decizional, aşa cum prevede articolul 69, alineatul 2, ci a fost distribuit în cursul dimineţii de miercuri.
Potrivit proiectului de lege defăimarea unei persoane va fi sancționată cu amenzi de la 1.000 la 30.000 de lei, iar defăimarea unui grup va fi sancționată cu amenzi de la 2.000 la 100.000 lei.
Inițiatorii manifestației din Cluj consideră că legea are și părți bune, dar nu trebuie votată rapid, fără o consultare mai largă. „Scopul legii a fost unul parșiv, s-a mințit în expunerea de motive și nu s-a precizat că nu există o directivă europeană, este vorba de un ONG care a făcut aceste propuneri europene. Legea acum este mai puțin draconică, dar rămâne orwelliană în forma actuală”, susțin aceștia.
„Consiliul European al Toleranței și Reconcilierii” este, conform site-ului http://ectr.eu/about-us, citat de coalitiaromanilor.org „un ONG internațional, creat în octombrie 2008 deA leksander Kwasniewski, fost președinte al Poloniei, și Moshe Kantor, Președintele Congresului Evreiesc European” cu scopul de a promova toleranța.
Până în momentul de față s-au anunțat proteste similare și în alte orașe precum: București, Constanța și Craiova.
APPC: „Legea defăimării” e inutilă
Asociația Profesioniștilor din Presă – Cluj consideră o „lege a defăimării” inutilă, în condițiile în care instrumentele avute acum la îndemână pentru protejarea demnității și imaginii persoanei sunt suficiente.
„Consider că în acest moment există instrumentele legale necesare pentru ca orice persoană sau grup social să-şi apere imaginea şi demnitatea, atunci când aceste drepturi îi sunt încălcate de către un jurnalist. Astfel, cred că o lege a defăimării este inutilă şi nu ar face decât să îngrădească dreptul la liberă exprimare al jurnaliştilor”, spune președintele APPC Remus Florescu.
APPC a fost înființată în 2005 și militează pentru perfecţionarea profesională a jurnaliștilor, pentru crearea unui climat decent şi echilibrat de dezbatere între media și ceilalți actori publici, consolidarea imaginii jurnalistului în societate, precum şi pentru evitarea ori corectarea derapajelor deontologice. Asociația reuneşte peste 60 de jurnalişti clujeni de la peste 20 de publicații, posturi de radio, televiziuni şi platforme online.