Cluj Innovation City, exemplu de inovare nominalizat de Comisia Europeană
Proiectul Cluj Innovation City a fost nominalizat în raportul Uniunii Europene privind cercetarea și inovarea la nivelul țărilor membre. Alături de proiectul inovativ de la Cluj, în raport mai figurează proiectul ELI-NP de la Măgurele (cel mai puternic laser din lume) și Centrul Internațional de Studii Avansate Dunăre – Delta Dunării – Marea Neagră.
„Nominalizarea Cluj Innovation City pe prima poziție în raportul Uniunii Europene ne confirmă începutul bun și ne oferă încredere că vom putea dezvolta acest proiect în premieră nu doar în țara noastră, ci la nivelul întregii Uniuni Europene”, a declarat Alexandru Tulai, directorul executiv al Fundației Cluj Innovation City. Potrivit acestuia, proiectul coagulează deja factori decizionali importanți din cercetare și educație, business și administrație, iar primele elemente ale CIC ar putea primi „undă verde” anul viitor.
Raportul „Performanța cercetării și inovării în Uniunea Europeană – Progresul în inovație al Uniunii, la nivelul țărilor”, finalizat recent de Directoratul General pentru Cercetare & Inovare al Comisiei Europene, mai arată că „este firesc ca autoritățile să dezvolte măsuri clare pentru a susține aceste clustere, dat fiind faptul că ele rezolvă într-o manieră „de jos în sus” probleme ale sistemului pentru care abordarea „de sus în jos” nu a avut prea mult succes până acum. Există deja date care arată că aceste clustere sunt tot mai capabile să atragă finanțări din surse europene și naționale. Aceste clustere adună cercetători, afaceri și factori decizionali (autorități), ceea ce reprezintă triunghiul cunoașterii într-un sistem C&I național, în prezent”.