„Vis de iarnă”  sau incursiune în lumea tinerilor cu sindrom down

Bogdan Cristea, Raluca Avram și Alina Staicu/ Foto: Dan Bodea

Cea de-a doua expoziție de pictură a tinerilor de la Asociația Down – Centrul Educațional Raluca din Cluj Napoca, „Vis de iarnă”, are loc în perioada 7 – 16 decembrie 2015, la Bastionul Croitorilor. Vernisajul expoziției a avut loc ieri seară, în prezența tinerilor îndrumați de artistele plastice Alina Staicu și Ada Muntean.

Tablourile stau frumos înșirate pe șevalet. În sală e liniște. Se aud doar poveștile șoptite de pânzele pictate. Dincolo de peisajul de iarnă, fiecare a împrumutat puțin din personalitatea și căldura artistului care l-a pictat. Tinerii sosesc pe rând, însoțiți de părinți. Sunt veseli, sociabili, plini de optimism.

Alina Staicu a început să lucreze cu tinerii cu sindrom down în cadrul unui proiect, dar a ajuns să se atașeze de ei, astfel încât acum își rezervă câteva ore săptămânal întâlnirii cu aceștia.

„Cei de la Universitatea de Arte și Design m-au recomandat și m-au rugat să îi ajut pe acești tineri la un proiect. Normal că m-am atașat. E puțin diferit să lucrez cu ei, decât cu studenții mei obișnuiți pentru că acești tineri  sunt mult mai calzi. Nu există nici măcar o tușă care să nu fie pusă cu suflet și cu efort. E un pic altfel procesul de învățare. E cea mai frumoasă experință pe care am avut-o de când predau. Ei sunt ca o familie și au nevoie de acest ajutor pentru integrare. Trebuie să poată să facă lucruri pe măsura posibilității lor, să câștige un bănuț, să fie mândri că ei le-au făcut. Acest lucru presupune un efort, energie din partea lor, dar mai ales mult suflet. Acesta e marele miracol pentru că ei deja au o lume a lor, fiecare dintre ei. Sunt foarte diferiți”, povestește Alina.

În cadrul acestei expoziții, tinerii au realizat un peisaj de iarnă. „Pe Bobița o poți recunoaște după bobițele ei și după copacul albastru, Marius este monocrom, folosește un număr restrâns de culori, Vasile e foarte expresiv, el repetă în timp ce lucrează : „Eu l-am făcut!”. Raluca e plină de fantezie. Și ea și Andreea lucrează  la un alt nivel, lor le place categoric să picteze. Bogdan este puternic, el are ritm. Mihai ascunde tot timpul ceva în tablourile lui. De exemplu, acum a reprezentat un peisaj de toamnă peste care a nins. Daiana este minuțioasă, ea este atentă la detalii, iar Andra este expresionistă. Neluțu este cel sensibil, cel poetic. Fiecare are un stil. Durează un pic mai mult până vor învăța anumite tehnici: culori calde, culori reci, umbre, lumini. Cu toate acestea, atunci când se exprimă și când învață, simt o satisfacție teribilă. Fiecare lucrare deja e o lume, o poveste. Pentru mine rămâne experiența aceea fabuloasă, pentru că e uimitor să vezi în jur atâta dragoste necondiționată și atâta plăcere de a face ceva, încât te face să te întrebi în ceea ce te privește. Te face să îți pui întrebări despre cum îți motivezi studenții, despre cum te automotivezi, despre cum îți simți studenții. Ei sunt o sursă de inspirație, categoric”, susține Alina.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Bogdan Cristea și Raluca Avram sunt reporteri în cadrul emisiunii «Fără prejudecăți» difuzată pe TVR. Tinerii sunt ambii pasionați de pictură. „Mă numesc Bogdan. Am 33 de ani. Îmi place să dansez, să fiu celmai bun dansator al centrului meu. Îmi plac copilașii mici, caii, animăluțele, cățelușii îmi plac foarte mult, îmi place informatica. Îmi place muzica. Colindele mă liniștesc. Îmi place Fuego și Ștefan Hrușcă. Am desenat un peisaj de iarnă cu mai mulți brazi peste care ninge. Când am desenat am avut în minte o colindă care îmi place foarte mult: „Cetiniță, cetinioară dragă”, explică Bogdan.

Raluca mărturisește că se simte împlinită ca reporter, iar în timpul liber îi place mult să picteze. „Am o mare pasiune pentru pictură. De asemenea, știu să gătesc, îmi place bucătăria mult. Îmi place să gătesc pireu, supă de perișoare, sarmale, papară, ochiuri și multe altele. Știu să fac curățenie în casă. Îmi place muzica. Sunt reporter TVR, lucrez cu Ovidiu Damian, îmi place să fac parte din echipa lui. Îmi place mult munca mea în TVR”, spune Raluca.

Citiți și: Tinerii Clujului/Ovidiu Damian, jurnalist: Mi-aș dori un oraș mult mai accesibil persoanelor cu dizabilități

În cadrul vernisajului au fost expuse pe lângă tablouri, mai multe obiecte decorative realizate de tinerii cu sindrom down care frecventează Asociația Down – Centrul Educațional Raluca și care au putut fi achiziționate de către vizitatori în schimbul unei sume modice.

Expoziția poate fi vizitată până pe 16 decembrie în intervalul orar 10:00 – 18:00.

12359231_968050449934473_1052692564_o

Raluca Avram / Foto: Dan Bodea

12343508_968050473267804_935144480_o

Bogdan Cristea/ Foto: Dan Bodea

Cum s-a născut Asociația Down – Centrul Educațional Raluca

„Asociația a luat ființă în 2010, din dorința de a găsi un drum cât de cât plăcut pentru Raluca, fiica noastră, care terminase orice fel de învățământ special și care ar fi urmat să își petreacă viața între cei patru pereți ai camerei ei, cu toate că avea tot felul de aparate de gimnastică, de muzică, practic tot ce puteam să îi punem în cameră. Cu toate acestea, era singură. Nu am suportat ideea asta și am luat decizia de a înființa un centru, noi, o familie cu venituri normale, modeste chiar. M-am gândit așa: economiile noastre de o viață însemnau calculat, pe hârtie, un an de funcționare. Am zis că și așa, un an dacă o facem fericită, suntem mulțumiți. Iată că am împlinit 5 ani pentru că Clujul are foarte mulți oameni de suflet, unii dintre aceștia fiind cei care au făcut posibil acest vernisaj. Tinerii sunt deja la al doilea vernisaj. Dacă lumea va avea răbdare, trecând în sus pe lângă Bastionul Croitorilor să urce câteva trepte, să vină să vadă expoziția, vor rămâne impresionați. Eu sunt impresionată, mai ales pentru că îi văd când lucrează. Sunt impresionată de ceea ce au reușit să realizeze, cu foarte multă dragoste pe care le-o arată Alina Staicu”, a declarat Adriana Avram, vicepreședintele asocieției.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Aceasta își dorește ca în viitorul apropiat să pună bazele unui atlier protejat unde tinerii să realizeze în continuare obiecte decorative: „Ne dorim să punem pe roate și așa ar putea clujenii să ne ajute, pentru că sănătatea mea a început să dea rateuri, și ar fi păcat de atâta muncă și de atâta bucurie pe care le-am adus-o atâtor suflete minunate, să se aleagă praful din neputință fizică, un atelier protejat sau niște ateliere protejate în care să lucrăm împreună cu tinerii decorațiuni florale, cadouri, aranjamente. Niciodată nimeni să nu creadă că ei vor asambla așa ceva. Poate unu sau doi dintre ei vor reuși singuri. Am rămas uimită când am văzut acest model de bune practici la Luxemburg, unde am vizitat tocmai în acest scop o asociație. Tinerii de acolo fac lucrări pe faze. Specialistul vine și asamblează obiectul final. Acestea se vând la prețuri foarte bune. Au reușit să achiziționeze un teren pe care și-au făcut locuințe protejate. Eu sunt de părere că dacă altul poate, atunci pot și eu. Acești oameni minunați din Cluj cred că înțeleg foarte bine ce înseamnă să nu ceri să vii pe lume cu o altă abilitate. Având în vedere că suntem în perioada în care spiritul Crăciunului plutește deasupra tuturor, dacă toate lunile ar fi atât de încărcate de energie pozitivă și de emoții cum este luna decembrie, mulți dintre acești tineri ar avea un loc de muncă și chiar și o casă. De ce spun o casă? Sunt foarte mulți din țară care ar vrea să vină la Cluj. Vin la activitățile noastre și nu ar mai pleca”, explică Adriana Avram.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Tinerii pregătesc un concert de colinde care va avea loc pe 11 decembrie, de la ora 18:00, la Cinema Mărăști. „Vom avea și acolo o expoziție cu lucrușoare făcute de ei, iar lumea poate să le achiziționeze contra unei sume de bani modice , cu titlu de donație și astfel să pună cărămida la viitorul acestor oameni”, spune Adriana.

Distribuie:

Postaţi un comentariu