VIDEO 16 japonezi au venit la Sâncraiu să înveţe dansul popular din Călata. 尊敬 (respect)!
Peste 200 de dansatori, dintre care circa 40 din străinătate, au venit în aceste zile în comuna clujeană Sâncraiu, pentru a învăţa dansul popular din zona Călata, mai ales cel unguresc, dar şi jocul popular românesc, în cadrul unei tabere tematice organizată de Fundaţia Culturală Archivium.
Unul dintre organizatori, Attilla Nemeth, ne-a declarat că printre participanţi se numără şi 16 japonezi, dar şi cursanţi din Argentina, Mexic, SUA, Anglia, Olanda, Ungaria, Austria şi alte câteva ţări europene.
În filmarea de mai jos puteți vedea cum decurg lecțiile de dans și interpretare muzicală de la Sâncraiu.
Shinichiro Tanaka este din Tokyo şi a făcut cu avionul circa 9.000 de kilometri, pentru a învăţa dansul popular din zona Călatei. El are 54 de ani, o afacere proprie în Tokyo şi a venit împreună cu soţia sa, Akiko Tanaka, dar şi cu alţi câţiva prieteni. Este încântat de ceea ce a învăţat la Sâncraiu şi speră să revină şi anul viitor.
Participanţii la tabăra de la Sâncraiu pot să înveţe nu numai jocul popular al zonei, ci şi să cânte la instrumente muzicale precum cetera, contrabasul sau acordeonul. Unul dintre cei care învaţă să cânte la contrabas muzica populară a Călatei este Nicolas Kerekes. Are 29 de ani, este argentinian născut la Buenos Aires şi unul dintre bunicii săi s-a născut în Cluj.
În ediţia de luni a ziarului Transilvania Reporter puteţi citi povestea câtorva străini care au venit din toată lumea numai pentru a putea să înveţe dansul şi cântecul din zona Călatei.
Mai jos puteți vedea o galerie foto din tabăra de la Sâncraiu, realizată de Septimiu Avram
[nggallery id=68]