Cum a intrat clubul Janis „în renovare” marți, la ora 22:20

Clubul Janis a intrat „în renovare” marți, 3 noiembrie, la ora 22:20. Cu toate că „seara studențească” începuse bine, la nicio oră de la începerea party-ului, clienții au fost rugați de către agenții de securitate să părăsească clubul întrucât ar exista anumite defecțiuni, cu promisiunea că banii de intrare le vor fi returnați. Transilvania Reporter a fost în această seară clientul Janis Club, astfel că am asistat la întreaga „scenă”.

[do_widget “Easy Related Posts” ]

Am ajuns la ora 21:10 în fața localului. Am avut drept companie o minoră, căreia din motive de securitate îi voi spune Andreea. Am rugat-o să mă însoțească pentru a vedea dacă în urma tragediei de la Clubul Colectiv din București s-au înăsprit regulile cu privire la accesul minorilor în cluburi. Domnul Adrian Munteanu stătea la o masă, aproape de garderoba clubului, discutând cu un bărbat. Purta o pălărie neagră, mare, fiind foarte concentrat la discuție. Am făcut în așa fel încât să nu fiu observată. Am plătit intrarea (16 lei în total, 8 lei de persoană. Cei care au venit mai târziu au plătit 9 lei, habar nu am de ce), după care ne-am lăsat hainele la garderobă. Am ales o masă și am rugat-o pe minora de 16 ani care mă însoțea să cumpere două beri. Cei de la bar au refuzat să îi vândă alcool, rugând-o să își prezinte buletinul. A venit la masă și m-a întrebat dacă ar fi indicat sau nu să facă asta. Am rugat-o să le arate barmanilor buletinul și să încerce să cumpere totuși berile. Au refuzat-o din nou.

WP_20151103_001

Lumea a început să vină. Am observat foarte mulți tineri, dar și mulți copii de 14, 15, 16 ani. Andreea a și recunoscut și ea câțiva minori. Am așteptat ca barul să se aglomereze, după care am încercat eu să cumpăr cele două beri. Fetele din fața mea erau cu buletinul în mână. Deasupra barului, scria mare și citeț cu un scris caligrafic de mână: „Nu servim băuturi alcoolice și țigări minorilor”. Oricât mi-aș dori nu mai arăt ca o minoră, așa că am cerut, fără să prezint actul de identitate, două beri. „Ai grijă, ai un minor la masă!”, mi-a spus barmanul. „O bere cu alcool și una fără, e bine?” A fost bine. M-am ales cu câteva mișto-uri din partea celor care așteptau la bar. „Are un minor la masă”, a repetat barmanul. „Aaaa!”, au spus ceilalți. Băieții minori care așteptau după mine nu s-au confruntat cu această problemă.

„Sunt ceva defecțiuni tehnice!”

După achiziționarea berilor, am rămas cuminți la masă să vedem ce se întâmplă. Un agent de securitarte a trecut pe lângă noi. Am impresia că ne-a studiat. Am mai povestit câteva minute, după care am observat că tot mai multă lume se îndreaptă spre ieșire. Ne-am gândit că e vreo razie. Apoi m-am gândit că lumea nu a plătit intrarea și că din această cauză trebuie să iasă. Dar nu. Trebuia să ieșim toți. Așa dintr-o dată. Au venit apoi trei agenți care ne-au informat că trebuie să plecăm. „Trebuie să ieșiți. Vi se vor da banii înapoi!” Evident că am cerut explicații. „Sunt ceva defecțiuni tehnice!” mi s-a spus. Toți ne uitam mirați și nu știam ce se întâmplă.

„Haideți, trebuie să ieșiți!”

Pe o boxă înainte de ieșire un extinctor era înconjurat de vreo șase, șapte beri. Tinerii mai „furau” câte o gură de bere, în speranța că vor reuși să își termine măcar prima bere înainte să fie dați afară. „Lasă extinctorul acolo!”, a strigat un agent către un tânăr care și-a luat sticla. Am așteptat câteva minute bune ca cei din fața noastră să își ridice hainele și să primească banii înapoi, dar cu agentul de securitate în spate. „Nu faceți poze, nu filmați! E interzis!”, a spus unul dintre agenți.

„Cine face poze, nu își mai primește banii înapoi!”

Apoi alt agent a început să lumineze cu telefonul său masa colegului care le dădea clienților banii înapoi. Am reușit să fac pe ascuns o fotografie. Din cauza condițiilor nu e foarte clară.

Clienții își primesc banii înapoi

Clienții își primesc banii înapoi

Unul dintre barmani a început să strige la cei care au rămas înăuntru să își termine berile:
„Ieșiți odată! Ce nu înțelegeți? Vi s-a spus să plecați!”

Ne-am ridicat hainele de la garderobă. Agenții ne studiau, mai ales pe noi două. „Cine și-a luat banii să iasă mai repede afară!” Andreea a primit banii înapoi, eu am preferat să rămân cu brățara pentru a avea o dovadă a prezenței mele acolo.

„Am decis să închidem”

Când am ieșit, am încercat să iau legătura cu Adrian Munteanu pentru a-i cere o explicație. Mi-a respins apelul, cerându-mi să îi scriu SMS. „De ce ne-ați dat afară de la Janis? Ce defecțiuni au fost? Cred că e dreptul nostru să fim informați. O clientă”, i-am scris. Răspunsul nu s-a lăsat așteptat: „Nu au fost defecțiuni. Am decis să închidem până se lămuresc problemele legate de legislația PSI. Presupun că vi s-au dat banii înapoi. Vă așteptăm la Tauffer”, a scris Adrian Munteanu.

La două, trei minute după ce am ieșit din Club, luminile au fost stinse, agenții au plecat, iar pe ușă a rămas mesajul: „Suntem în renovare”.

WP_20151103_007

Janis, ora 22:20

În cursul zilei de astăzi, Transilvania Reporter a încercat să afle ce măsuri a luat acest club în urma tragediei de la București în urma căreia au murit 32 de persoane. Astfel am trimis, printre altele și un mesaj pe o rețea de socializare, întrucât nu am reușit să obținem nicio informație. Nu am primit niciun răspuns. În cursul zilei de ieri, pe pagina clubului a fost publicat un album care se numește PSI șase ieșiri și șapte stingătoare (2/4, norma), album în care sunt prezentate „detaliile tehnice”.

Brățara și flyerul de marți seara

Brățara și flyerul de marți seara

Primarul Emil Boc a declarat, luni dimineaţa, la Realitatea FM că acest club nu are avizele necesare pentru a funcționa într-un cadru legal și le-a recomandat clujenilor să nu meargă acolo: „Clubul Janis nu are aviz deloc, nu că nu are aviz de la PSI (prevenirea şi stingerea incendiilor n.r.). De la Primărie au fost şi i-au amendat, cei de la PSI i-au amendat, cei de la Inspecţia Muncii, de la Direcţia de Sănătate Publică i-au amendat. Ei contestă. Avem 36 de procese şi tot schimbă firma. Este amendat, când ajunge la proces schimbă firma. Au un administrator de peste 70 de ani. La recomand tuturor să nu meargă acolo. Profită că ISU nu le poate închide barul. Legea ar trebui făcută în aşa fel încât dacă nu ai extinctor, dacă nu ai uşi, zugrăveală, sprinklere, ISU să te poată închide a doua zi, ca ANAF”, a spus Emil Boc, la radio.

Patronii clubului Janis, Adrian Munteanu și Florin Opriș dețin, pe lângă Janis-ul din Piața Unirii, clubul My Way și Casa Tauffer. Până în prezent, grupul Janis s-a confruntat cu trei incendii: două la clubul My Way (2008 și 2009) și unul la Janis Stuf (2010), situat pe strada Victor Babeș. Ultimul a fost de mari proporţii, distrugând 80% din localul Janis Stuf, care se întindea pe patru etaje. Din fericire în niciuna dinte cele trei situații nu s-au înregistrat victime.

Toate cele trei localuri: Janis Club, My Way și Casa Tauffer se află pe lista neagră a cluburilor din Cluj, făcută publică miercuri, 4 noiembrie, de către Primăria Cluj-Napoca alături de alte 12 cluburi din oraș care nu dețin autorizație de funcționare.

Adrian Munteanu este un personaj controversat în Cluj-Napoca. Acesta a avut de mai multe ori probleme cu legea. În anul 2005 a fost închis pentru înșelăciune, dar doi ani mai târziu a cerut să fie eliberat pe motiv că are probleme de familie, dar nu s-a mai întors pentru a-și duce la capăt pedeapsa. Acesta a fost reținut în cele din urmă de către polițiștii Serviciului de Investigați Criminale și a fost dus la Penitenciarul Gherla unde a mai petrecut după gratii încă un an. A fost eliberat în 2008.

Distribuie:

Postaţi un comentariu