Mineritul cu cianuri ar putea fi reluat. Primăria Baia Mare se opune
Primăria municipiului Baia Mare a trimis recent un memoriu Guvernului ungar, prin care-l înştiinţa de posibilitatea reluării mineritului pe bază de cianuri. Administraţia locală s-a văzut nevoită să recurgă la acest gest după ce compania Romaltyn Minig a obţinut din partea statului român dreptul de a procesa minereu neferos la uzina din Baia Mare. De altfel, primăria Baia Mare a refuzat categoric să elibereze companiei amintite autorizaţiile de funcţionare motivând că uzina se află amplasată într-o zonă locuită, înconjurată de firme specializate în servicii şi alte activităţi comerciale.
Nemulţumiţi de decizia CL Baia Mare, proprietarii Romaltyn Mining au acţionat în justiţie hotărârea CL solicitând anularea deciziei.
‘Am trimis o informare cu privire la trecutul, prezentul şi posibilul viitor al industriei de prelucrare a minereurilor, din Baia Mare. În respectivul memoriu sunt amintite date privind accidentul ecologic din 2000, normele şi recomandările europene vizavi de folosirea cianurilor în minerit, procesele câştigate la CEDO pe această temă, poziţia comisiei de urbanism a municipiului Baia Mare, precum şi posibilitatea unui anumit impact transfrontalier, în cazul unui accident tehnic’, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, primarul municipiului, Cătălin Cherecheş.
Edilul speră ca în demersul său de a opri reluarea mineritului neferos care utilizează procesul de cianurare în diverse etape industriale să beneficieze de sprijinul autorităţilor statului român.
‘Aşteptările noastre nu vin neapărat din partea statului maghiar, ci din partea Guvernul României. Convingerea mea e că Guvernul va face toate diligenţele pentru respectarea legii şi analizarea documentaţiei depuse de Romaltyn, în vederea redeschiderii activităţii industriale. Conform prevederilor în vigoare, Romaltyn nu poate funcţiona în zona rezidenţială şi de servicii actuală’, a mai spus Cătălin Cherecheş.
În presa locală s-a declanşat o campanie acerbă prin care se cere cetăţenilor municipiului Baia Mare să se opună folosirii cianurilor în minerit. În urmă cu doi ani, primăria Baia Mare a organizat un referendum pe aceeaşi temă, iar majoritatea respondenţilor s-au opus folosirii cianurilor.
Compania Romaltyn Mining ar urma să demareze activităţile de prelucrare a unor halde de minereu steril aflat în gestiunea companiei naţionale miniere Remin din Baia Mare.