Un clujean a creat o aplicație care ține reclamele la distanță de utilizatorii site-urilor

În ultima perioadă, navigatul pe internet de pe dispozitivele mobile a devenit o aventură, din cauza sutelor de reclame care apar parcă de nicăieri și care se țin scai de noi, atunci când dorim să lecturăm ceva, să „răsfoim” un magazin online sau pur și simplu, când deschidem o nouă pagină în browserul web. Clujeanul Artur Grigor a creat o aplicație care rezolvă această problemă cât ai spune „Ad Control”. Lansată în luna septembrie, sub sloganul „Say goodbye to ads”, aceasta „curață” site-urile de reclamele nedorite din browserul Safari pe iOS.

Ad Control Say goodbye to ads

Pe viitor o mulțime de site-uri vor începe să dispară pentru că menținerea lor nu va fi profitabilă. Nimeni nu va dori să dea bani din propriul buzunar pentru susținerea propriului site. În ciuda aplicațiilor care blochează reclamele, există foarte multe site-uri care continuă să le afișeze pentru că aceasta este singura lor sursă de venit. Problema este resimțită chiar și de companiile mari. De exemplu, de curând, Washington Post a decis să blocheze conținutul articolelor pentru cititorii care utilizează un software de blocare a anunțurilor. Prin realizarea acestei aplicații se urmăresc două lucruri: curățarea site-urilor pentru a oferi utilizatorilor o experiență cât mai plăcută în momentul în care navighează, dar și protejarea site-urilor.

„Ideea mi-a venit când Apple a anunțat apariția tehnologiei care face posibilă dezvoltarea acestui tip de aplicații. Sunt foarte multe aplicații de genul acesta momentan în App Store, dar eu i-am dat posibilitatea utilizatorului să aibă control asupra reclamelor. După ce utilizatorul își instalează aplicația, acesta va trece printr-un proces de on boarding în care el va avea de ales între două opțiuni: «Fără reclame» sau «1 reclamă»”, explică Artur.

Welcome - 2 (1 Ad selected)

„Fără reclame” este opțiunea care va bloca toate reclamele și va mări performanța de încărcare a paginii, scăzând totodată consumul bateriei. „1 reclamă” permite site-urilor să afișeze o reclamă pe pagină, ceea ce va ajuta proprietarii site-urilor să își mențină site-urile. „Mie mi s-ar părea normal ca lumea să folosească cea de-a doua opțiune, întrucât astfel acea reclamă îi va aduce proprietarului venituri în continuare din plasarea reclamelor. «Fără reclame» ar fi un atac nu doar la adresa furnizorilor de reclame, companiile mari precum Google, Yahoo, Microsoft și multe altele, ci și la adresa site-urilor pe care le vizităm. De altfel, cele mai afectate vor fi site-urile pe care le vizităm zilnic”, spune Artur.

Ce reclamă vom putea vizualiza când accesăm o pagină? „De obicei, reclama respectivă va fi cea mai vizibilă de pe pagină, cea mai de sus. De ce? Aceea va aduce cei mai mulți bani. Problema cu această opțiune este faptul că tot procesul de curățare a site-urile de reclame și alegerea acelei reclame este manual, deocamdată. În momentul de față am doar 157 de site-uri care suportă acest mod, însă lucrez la un utilitar care mă va ajuta să transform procesul acesta într-unul automat. Voi ajunge la câteva mii de site-uri într-un timp foarte scurt”, spune Artur.

Clujeanul lucrează în prezent la o firmă de IT, iar în timpul liber și în weekend-uri se ocupă de propriile proiecte. Dezvoltarea Ad Control a durat aproximativ două luni. „Ad Control e creată de mine în proporție de 95%. Cristian Ilea, un coleg de serviciu, a îmbunătățit graficul de pe ecran, iar Ciprian Boiciuc s-a ocupat de perfecționarea pictogramelor, astfel încât designul să fie consistent”, explică tânărul.

Aplicația costă în mod normal 3$, dar momentan poate fi achiziționată cu 1, 99$. „Aplicația necesită actualizarea bazei de date continuu. Mă ocup zilnic de actualizarea ei. Am costuri suplimentare pentru transferul bazei de date de pe un server către fiecare dispozitiv care are aplicația instalată. Dacă nu ar fi fost acești doi factori, aplicația ar fi fost gratis sau maxim un dolar”, spune Artur.

Programator de la 12 ani

Artur are 26 de ani. Oficial lucrează de cinci ani în domeniul IT, însă a început să programeze la vârsta de 12 ani. Pe vremea aceea era fanul emisiunii „Vrei să fii miliardar?”, fără să știe că în povestea proprie, întrebarea corectă era de fapt „Vrei să fii programator?”. Odată ce emisiunea a câștigat notorietate, un grup de dezvoltatori software, BrYgada, a creat un joc pentru fanii emisiunii. Când doreai să părăsești jocul, erai informat că acesta a fost dezvoltat folosind programul „Delphi 5”. „Ulterior, am întâlnit un amic ce avea și el acest soft. Mi l-a dat și mie și astfel am început să programez, folosind documentația din acel soft. Totul era foarte bine pus la punct, iar softul s-a dovedit a fi ușor de folosit”, povestește acesta. După ce a învățat să programeze, Artur a început să dezvolte tot felul de aplicații mici de uz personal.

„Când eram prin clasa a șasea, când mergeam să plătesc energia electrică trebuia să mă duc cu un index de consum și era foarte enervant că niciodată nu știam exact câți bani ar trebui să iau cu mine pentru a plăti factura. M-am gândit să construiesc o aplicație care să aibă o bază de date, să pot vedea facturile din trecut, dar și câteva formule ca să poată să-mi estimeze un cost. În rest, am făcut tot felul de experimente, cu programe care lucrau cu imagini, video, control de la distanță pentru calculatoare, etc.”, spune acesta.

Welcome - 1

 

Când a ajuns la liceu, avea deja în portofoliu peste 30 de aplicații. A urmat Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” din Suceava, fiind originar din Siret. „În liceu m-am hotărât să încep să construiesc lucruri mai utile ca să pot participa cu proiectele mele la concursuri de dezvoltare software”, povestește acesta. Zis și făcut. Pe clasa a zecea a construit site-ul liceului, site care i-a adus și un premiu. În liceu și-a făcut un obicei din participarea la două concursuri: Linfo SV, un concurs regional și Concursul de Informatica Aplicată (C.I.A.), desfășurat la nivel național. „De fiecare dată am luat locul 1 pe județ și locul 4, 5, respectiv mențiune la nivel național. Printre proiectele cu care am concurat se numără site-ul colegiului, un site de streaming video și un facturier+chitanțier”, își amintește Artur.

Înainte de a învăța primele noțiuni legate de programare, tânărul își dorea să devină fotbalist. „Pe clasa a cincea ar fi trebuit să merg la o școală de fotbal, dar nu m-au lăsat părinții. Mai am momente în care mă gândesc oare cum ar fi fost totul dacă era să merg pe acel drum”, spune acesta. Cu toate acestea, pasiunea pentru fotbal a rămas. De asemenea, în timpul liber îi place să călătorească și să realizeze fotografii.

Pe viitor acesta dorește să își dezvolte un business în segmentul IoT (internet of things). „Aș vrea să creez dispozitive inteligente pentru automatizarea diverselor lucruri din casă. Momentan dezvolt specificațiile proiectului. Am identificat partea de hardware cu care pot începe lucrul. Încă mă gândesc cum să conturez produsul: ce funcționalități să aibă acum, ce să pun în viitor și cum o să funcționeze fără a fi nevoie de prea multă interacțiune din partea utilizatorului”, explică programatorul.

Mai multe detalii aici. Aplicația poate fi descărcată aici.

Distribuie:

Postaţi un comentariu