Managerii de spitale din Maramureş şi-au făcut planul de bătaie
La Prefectura Maramures s-a desfasurat joi, 8 august, şedinţa de analiză a planului de măsuri pentru anul 2013 stabilite de managerii de spitale din judeţul Maramureş. Întâlnirea vine ca urmare a videoconferinţei ministrului sănătăţii Eugen Nicolăescu din data de 23 iulie 2013 cu tema: „Modul în care managerii de spitale aplică legislaţia în vigoare cu privire la încadrarea în bugete şi măsurile necesare pentru anul 2013 de restructurare şi reorganizare a spitalelor”.
La şedintă au participat subprefectul Pamfil Bercean, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, managerii a opt unităţi spitaliceşti din judeţ, reprezentanţi ai primăriilor care au în subordine spitale, reprezentanţi ai Casei de Asigurări de Sănătate Maramureş, ai Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş precum şi lideri ai „Sanitas” Maramureş.
Cu aceasta ocazie, managerii unităţilor sanitare maramureşene au expus fiecare în parte principalele probleme cu care se confruntă precum şi situaţia arieratelor pe anul în curs. Cele mai stringente probleme sunt lipsa fondurilor necesare desfăşurării în bune condiţii a activităţilor, achiziţionării de apartură de specialitate precum şi neacordarea tichetelor de masă şi a sporurilor salariale către angajaţi. O altă problemă importantă o reprezintă deficitul de personal sanitar, având în vedere că tot mai mulţi angajaţi aleg să plece în străinătate.
În ceea priveşte arieratele unităţilor spitaliceşti din Maramureş, în majoritatea cazurilor situaţia este tinuta sub control, unele neavând datorii la aceasta oră, însă probleme sunt întâlnite la spitalele din Vişeu de Sus, Târgu Lăpuş, Borşa şi Cavnic .
Pentru o mai bună funcţionare a spitalelor din judeţ, o parte dintre manageri au venit cu propuneri legate de comasarea unor secţii, reducerea numărului de paturi, închirierea spaţiului neutilizat, sau contribuţia financiară şi din partea unităţilor administrativ teritoriale din raza cărora provine populaţia care beneficiază de servicii medicale. Conform reprezentaţilor Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş, la ora actuală statiticile arată ca în cadrul spitalelor din judeţ sunt înregistrate un număr de 2.771 de paturi pentru spitalizare permanentă şi 78 de paturi pentru spitalizare de zi.
De precizat că reprezentanţii administraţiei judeţene au ţinut să sublinieze sprijinul pe care îl vor acorda în continuare pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare la câteva unităţi spitaliceşti din judeţ, precum şi la soluţionarea problemelor expuse de unii manageri.
Vicepreşedintele „ Sanitas” Maramureş, Ionică Pop, a înştiinţat conducerea judeţului de faptul că recent a participat la o întâlnire între liderii Sanitas şi ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu, în care au fost expuse principalele probleme cu care se confrunta angajaţii din sistemul sanitar românesc, ocazie cu care s-a luat decizia ca, cel mai probabil la finele acestei veri, să fi declanşat un conflict de muncă la nivel naţional în domeniul sanitar.
Urmează ca reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş să redacteze Planul de măsuri stabilit de managerii de spitale din judeţ, cu precizări tehnice ulterioare, iar mai apoi acesta să fie înaintat Ministerului Sănătăţii.