Parking Plus și Smart Access Box, duo-ul de aplicații care rezolvă problema parcărilor
Să te deplasezi cu mașina pe străzile Clujului este, în ultimul timp, o aventură la care doar cei curajoși și răbdători ar trebui să se înhame. Lucrările de reabilitare a principalelor artere au reprezentat ultima lopată de pământ pe mormântul traficului din oraș în care, paradoxal, există chiar și probleme mai mari: locurile de parcare. În întreg municipiul există 40.000 de locuri de parcare și aproximativ 150.000 de automobile. Par cifre decente, însă dimensiunea dezastrului poate fi înțeleasă la o simplă privire aruncată în centrul Clujului, acolo unde ajung peste 120.000 de mașini care își dispută zilnic doar puțin peste 3000 de locuri de parcare. Una dintre soluții ar fi realizarea unor noi locuri de parcare, dar chiar mai simplă este varianta propusă de clujenii de la PITECH+PLUS prin pachetul de aplicații Parking Plus și Smart Access Box, care promit să aducă o nouă eră în războiul parcărilor din toate orașele aglomerate ale României.
Una dintre marile spaime ale șoferilor este aceea de a găsi un loc de parcare la orele de vârf. Plata este și ea de multe ori dificilă în condițiile în care automatele nu funcționează chiar tot timpul sau lipsesc cu desăvârșire. Nici plata prin SMS nu ajută atunci când telefonul îți este descărcat sau nu ai credit. Soluția vine de la o firmă clujeană de software care a creat o aplicație în care utilizatorilor li se afișează pe harta orașului toate locurile de parcare disponibile cu o exactitate de ceas elvețian. Proiectul a fost deja propus primăriei din Cluj-Napoca, însă autoritățile locale nu au reacționat încă.
„ Aplicațiile mobile vor permite salvarea poziției la care a fost parcată mașina, astfel încât, ulterior, ea să poată fi găsită ușor chiar și în parcările supraetajate. Discuțiile continuă cu primăria. Le-am prezentat soluția și așteptăm un răspuns. Am făcut deja cartografierea locurilor de parcare cu ajutorul studenților care au mers pe stradă și au numărat toate locurile. Sistemul de parcări inteligente poate fi implementat în orice oraș. Harta este una globală, parcările și orașele pot fi configurate din back-office-ul soluției și la fel și în cazul parcărilor private”, spune managerul PARKING+PLUS, Cristian Ureche.
Accesul în parcări, doar prin telefon
Pe lângă PARKING+PLUS, compania clujeană lucrează și la un sistem inteligent de acces în parcări. Practic, soluția elimină necesitatea de a folosi cartele de acces, pentru că utilizatorul are nevoie doar de un smartphone. Concret, barierele sau porțile de acces sunt parte a unui sistem controlat printr-un computer care permite utilizatorului să ofere acces doar între anumite ore sau pentru anumite persoane. „Vizitatorul” are nevoie doar de un smartphone pe care aplicația îi trimite o notificare, iar în apropierea barierei acesta apasă un buton care îi permite să intre.
„Nu mai e nevoie de cartele de acces pentru că totul este controlat cu ajutorul telefonului. Toată lumea are un smartphone pe care să poată primi mail-ul și să acceseze aplicația. Are nevoie doar de bluetooth și funcționează chiar dacă ești în subsol, nu ai internet sau îți este dezactivată cartela. E o soluție simplă și accesibilă care permite accesul oriunde există bariere sau uși de orice fel. Soluția se poate aplica pe infrastructura existentă, deci de alte investiții nu este nevoie. Avantajul e că nimeni nu propune o soluție care să permită gestionarea accesului într-un mod atât de precis”, explică managerul proiectului.
Clujul, sufocat de căutătorii de parcări
Problemele Clujului cu locurile de parcare sunt dintre cele mai grave, așa cum Cristian Ureche și echipa sa au descoperit pe măsură ce proiectul a înaintat.
„Sunt parkinguri care nu au ajuns povești de succes. Sunt parkinguri greu accesibile în care ți-e teamă să parchezi. Problema este însă la nivel global, pentru că locurile de parcare sunt o resursă insuficientă gestionată ineficient. Avem în Europa 40 de milioane de parcări pentru 250 de milioane de mașini. Așadar, comeptiția este crâncenă. În orașele raportul e mai mare de un loc de parcare la 10 mașini. La Cluj avem cam 120.000 de autoturisme și în zona centrală sunt cam 3000 de locuri de parcare. Sunt total insuficiente”, explică tânărul antreprenor.
Chiar și acolo unde sunt, locurile de parcare nu sunt manageriate corespunzător, iar acest lucru duce la aglomerări și la un trafic în zona centrală a Clujului în care o treime dintre șoferi se deplasează doar pentru a căuta o parcare.
„30% din trafic este generat de șoferi care caută un loc de parcare. Dacă reușești să reduci la jumătate acest trafic, reduci cu 15% traficul din orașul într-un mod foarte simplu. Dacă reușești să direcționezi șoferii spre locurile în care există parcări disponibile, mai relaxezi puțin traficul și așa, cu mici intervenții, poți să ajungi mai aproape de ceea ce ar însemna optimizare. Pentru un oraș precum Clujul, investiția într-un astfel de sistem ar fi de 3-6 euro/ loc de parcare/lună. Investiția se amortizează într-un an și jumătate la tarifele actuale care oricum sunt ca cele de acum 10 ani și cred că ar mai putea crește puțin”, spune Cristian Ureche.
Soluția pe termen lung este implementarea unor astfel de soluții inteligente, care duc în mediul virtual atât găsirea locurilor de parcare, cât și managerierea lor sau plățile aferente ocupării lor. Astfel de sisteme funcționează cel mai bine în Moscova, dar și în orașe precum Barcelona sau Madrid.
„Există locuri de parcare în curți interioare, la hoteluri, mall-uri sau supermarketuri care nu sunt utilizate suficient de bine. Cred că nu ar trebui ca mașinile să poată staționa mai mult de două-trei ore în zonele centrale. Iar dacă se poate totuși, costurile să crească exponențial. O soluție pe termen scurt este această, de a putea arăta oamenilor câte și unde sunt sunt locurile de parcare iar acest lucru să fie disponibil într-o singură aplicație. La Dubrovnic, în Croația, pregătim un proiect de smart city care include și componenta de smart parking. Vom instala sistemul nostru pe aproximativ 40 de locuri de parcare pentru a vedea cum funcționează și cum reacționează locuitorii”, explică antreprenorul clujean.
Succes garantat și girat de comunitatea de IT
Până în prezent, echipa de la PITECH+PLUS s-a ocupat doar de dezvoltarea celor două aplicații, care în curând vor fi lansate. Ideea clujenilor a atras deja atenția comunității internaționale de IT, care a răsplătit inițiativa cu un premiu.
„A fost un fel de competiție organizată de Deutsche Telekom în toate țările în care are subsidiare. Tema concursului a fost Soluții IOT care ar putea ajuta companiile să se dezvolte. Noi am câștigat cu acest pachet de soluții pentru managementul în clădiri și parcări. Produsul o să intre în portofoliul lor și asta înseamnă că va fi vândut în 120 de magazine în care ei sunt prezenți. Soluția va intra și în portofoliul Deutsche Telekom la nivel global. Adresabilitatea este internațională astfel că vom avea parte de o expunere mai largă. Acesta e doar un canal de vânzare și vrem să deschidem cât mai multe. Este o chestiune care arată că soluția are potențial și este pentru noi confirmarea că am găsit o soluție pentru o problemă pentru care utilizatorii sunt dispuși să plătească”, crede Cristian Ureche.
Cea mai importantă realizare a echipei este însă participarea la Web Summit, echivalentul în domeniul IT al unui turneu de Grand Slam din Tenis. Aici se întrunesc cei mai mari jucători de pe piața de IT, care caută în rândul start-up-urilor cele mai bune idei în care să investească sute de milioane de euro. La una dintre precedentele ediții ale Web Summit, 40 de start-up-uri au primit finanțare de nu mai puțin de 1 miliard de euro.
„E parte din suita celor mai bune conferințe pentru start-up-uri din lume. E chiar din top. Poți merge pentru cost și biletul pleacă de la 11.000 de euro. Noi am aplicat și am fost selectați astfel că vom avea acces la investitori, acces la peste 1300 de televiziuni și reviste specializate, stand, programe de coaching și tot felul de alte beneficii. Vom avea o vizibilitate publică foarte mare. Vin firme de top și aici e de fapt locul în care se pun bazele celor mai importante mișcări pe piață. Participarea aici e cea mai mare realizare a noastră ca start-up”, consideră Cristian Ureche, managerul Parking Plus.
Cele mai recente articole
Donează echipamente electronice deteriorate și fii parte a unei campanii de reciclare creative
Cel mai mare glob de zăpadă din România va putea fi văzut la un alt fel de târg de Crăciun, în Cluj-Napoca
Pe bicicletă până la capătul lumii, pentru a promova lectura și sportul
“Garden of Lights” aduce magia luminilor la Cluj-Napoca
Tezaure unice în lume expuse la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei
Moromeții 3 în avanpremieră la Turda, cu participarea lui Horațiu Mălăele
nZEB Expo 2024 aduce la Cluj-Napoca cea mai mare imprimantă 3D din România, speakeri locali și internaționali din construcții și ateliere practice de construit
27 de unități medicale din județul Cluj colectează medicamentele expirate sau nefolosite
Cluj-Napoca devine, din 1 noiembrie, orașul cu cel mai mare centru de artă imersivă din Europa
17 spectacole au loc de Zilele Animației, în această săptămână, în Cluj
Opinii
- OPINIE | Să iubim Crăciunul, pentru că e miracolul vieţii
Peste câteva ore doar, vom simți cu toții bucuria Naşterii Lui. Și vine vremea
- De la un palaneț împărțit la trei, în România, la farfuria cu escargots la Ritz
Cineva mi-a reprodus discuția dintre trei tineri studenți care coborau de la
- Liberalii oficializează segregarea şcolară, în siajul gândirii USR
Guvernul a identificat două nevoi reale. Pe de o parte, copiii au nevoie să fie
- Congresul PNL. Cine strică marfa o plăteşte
Nu daţi vrabia din mână, oameni buni, pe cioara nebună de pe gard, îi conjură
- Apocalipsa după UNTOLD. Pista de atletism distrusă, iar gazonul de un milion de euro e înlocuit cu unul de 180.000
An după an daunele materiale provocate de cel mai mare festival de muzică
ADVERTORIAL
- RINO Rent-a-Car din Cluj are oferte pentru mașini de închiriat! Află ce modele sunt disponibile
Clujul are nenumărate festivaluri și evenimente. De aceea, orașul atrage mulți turiști. Te
- Primul spectacol de artă imersivă dedicat lui Monet, organizat vreodată în România, inaugurează MINA Cluj
„Monet: The Immersive Show”, primul spectacol de artă imersivă
- Finanțare auto pentru persoane cu venituri mici: opțiuni accesibile
Achiziționarea unui automobil poate reprezenta o provocare financiară pentru persoanele cu
Destinație de vacanță
- Clujul s-a asociat cu județele Alba și Bihor pentru dezvoltarea turistică a Țării de Piatră din Apuseni
Consilierii județeni au adoptat astăzi proiectul de asociere pe 10 ani între județele Alba,
- Ofertă irezistibilă pentru un sejur la mare. A început ”Litoralul pentru toți”
Românii pot petrece, începând de astăzi, un sejur pe litoralul românesc cu preţuri ce
- Arteră spre inima Balcanilor (III): Bosnia și Herțegovina, încremenită în proiect