Star Trek: o istorie de 50 de ani printre stele

Distribuţia primului serial Star Trek („The Original Series”)

Milioane de fani, din întreaga lume, vor sărbători în 2016 cinci decenii de la primele călătorii prin Univers, cu nava stelară Enterprise, ce face parte din flota stelară a Federaţiei Unite a Planetelor. În anii ’60 călătorul principal a fost căpitanul James T. Kirk, urmând ca în anii ’90 căpitanul Jean-Luc Picard să preia comanda. Le-am urmărit aventurile stelare cu sufletul la gură, copii şi adulţi deopotrivă. Împreună cu ei, am explorat lumi noi şi am ajuns „acolo unde nimeni nu a mai fost vreodată”.

Începuturile Star Trek

Universul Star Trek a fost conturat în anul 1964, de către Gene Roddenberry. Acesta şi-a prezentat proiectul drept un ”western intergalactic”. În realitate, le-a mărturisit apropiaţilor că serialul pe care şi-l imagina este croit după ”Călătoriile lui Gulliver”, povestite de Jonathan Swift. Îşi dorea, aşadar, un serial science fiction, cu personaje din lumi diferite, care să descopere, la rândul lor, alte lumi. Trebuia să includă aventuri interesante, dar şi poveşti cu tâlc. Să te ţină cu sufletul la gură, dar să te şi înveţe ceva.

După ce a reuşit să schiţeze un prim episod, Roddenberry şi-a prezentat scenariul în faţa reprezentanţilor postului de televiziune NBC, cărora le-a plăcut ideea şi au cerut un episod pilot. Acesta s-a numit ”The Cage” (”Cuşca”) şi l-a avut în rolul principal, cel al căpitanului navei Enterprise, Christopher Pike, pe actorul Jeffrey Hunter. Şefii NBC nu s-au declarat încântaţi de acest episod pilot, dar au rămas în continuare de părere că ideea serialului era bună – aşadar, împotriva tuturor regulilor din domeniu, au cerut să se facă un alt episod pilot. Acesta s-a numit ”Where No Man Has Gone Before” (”Acolo unde niciun om nu a ajuns vreodată” – o frază binecunoscută apoi în istoria Star Trek). S-a decis continuarea proiectului, iar primul episod oficial al serialului care este cunoscut acum sub numele ”Star Trek: The Original Series” a fost difuzat la NBC pe 8 septembrie 1966 – o dată ce avea să rămână în istorie.

“Spaţiul: ultima frontieră. Acestea sunt călătoriile navei stelare Enterprise. Misiunea ei: să exploreze lumi noi şi stranii,   să caute noi forme de viaţă şi noi civilizaţii,   să meargă cu curaj acolo unde niciun om nu a mai fost vreodată.”

“Spaţiul: ultima frontieră. Acestea sunt călătoriile navei stelare Enterprise. Misiunea ei: să exploreze lumi noi şi stranii, să caute noi forme de viaţă şi noi civilizaţii, să meargă cu curaj acolo unde niciun om nu a mai fost vreodată.”

Spaţiul: ultima frontieră”

Acţiunea se petrece la bordul navei stelare Enterprise, în secolul 23, iar în centru se află echipajul acesteia, condus de căpitanul James T. Kirk (William Shatner), secundul Spock (Leonard Nimoy) şi medicul şef, ofiţerul Leonard McCoy (DeForest Kelley). Introducerea făcută de Shatner la începutul fiecărui episod descrie misiunea navei: ”Spaţiul: ultima frontieră. Acestea sunt călătoriile navei stelare Enterprise. Misiunea ei pe cinci ani: să exploreze lumi noi şi stranii, să caute noi forme de viaţă şi noi civilizaţii, să meargă cu curaj acolo unde niciun om nu a mai fost vreodată.”

Serialul s-a bucurat de popularitate de la început, dar audienţa a început să scadă, iar şefii NBC au anunţat că se gândesc să îl anuleze, după ce începuse deja sezonul al doilea. A urmat o campanie fără precedent, organizată de fanii înrăiţi ai serialului, care au ”bombardat” postul de televiziune cu scrisori în care cereau să nu anuleze ”Star Trek”. Petiţiile au avut succes, iar NBC a dat drumul şi sezonului cu numărul 3, chiar dacă nu mai era la o oră de maximă audienţă.

Gene Roddenberry a protestat faţă de reducerea bugetului şi împotriva mutării serialului la o oră destul de nepotrivită. Şi-a dat demisia din funcţia de producător şi a contribuit tot mai puţin la scenarii; Fred Freiberger i-a luat locul în sezonul al treilea, care a fost şi ultimul. NBC a renunţat la ”Star Trek” după trei sezoane şi 79 de episoade. Ultimul episod a fost difuzat în data de 3 iunie 1969.

Gene Roddenberry a creat universul Star Trek de la început,   iar viziunea lui a fost urmată chiar şi după moartea sa,   în timpul filmărilor la “Star Trek: The Next Generation”.

Gene Roddenberry a creat universul Star Trek de la început, iar viziunea lui a fost urmată chiar şi după moartea sa, în timpul filmărilor la “Star Trek: The Next Generation”.

Renaşterea Star Trek

Din fericire, studiourile Paramount au cumpărat drepturile de difuzare şi au văzut dincolo de aparentul eşec: serialul se bucura de o imensă popularitate în rândul studenţilor de la universităţi tehnice şi în rândul pasionaţilor de tehnologie şi SF, în general. Aşadar, au început să redifuzeze episoadele din seria originală, chiar şi dincolo de graniţele SUA. Astfel a ajuns Star Trek la statutul de fenomen cult. Popularitatea sa a crescut tot mai mult, la fel ca şi comunitatea fanilor. Paramount a scos iarăşi serialul pe piaţă, de data aceasta sub formă animată. Star Trek: The Animated Series a cuprins 22 de episoade, care au fost difuzate în perioada 1973 – 1974, sâmbăta. Chiar dacă serialul a fost scurt, a fost răsplătit cu premii Emmy, fapt care i-a încurajat pe producători să continue.

Pe 7 decembrie 1979 avea premiera în cinematografe filmul „Star Trek: The Motion Picture”, care a reuşit să adune suficiente încasări încât compania să plănuiască şi o continuare. Această continuare a fost „Star Trek II: The Wrath of Kahn”, care a adus profituri şi mai mari.

În total, Paramount a scos şase filme Star Trek pe piaţă, între anii 1979 şi 1991, când Gene Roddenberry a încetat din viaţă. Iar în 1987 s-au întors şi pe micile ecrane, cu un nou serial – „Star Trek: The Next Generation”, cel care avea să devină celebru în toată lumea, în anii 90, inclusiv în România.

Distribuţia serialului „Star Trek: The Next Generation”,   celebru în anii '90.

Distribuţia serialului „Star Trek: The Next Generation”, celebru în anii ’90.

Generaţia de aur

Primul episod din “Star Trek: The Next Generation” a fost transmis pe 28 septembrie 1987 şi a fost urmărit de 27 de milioane de telespectatori, un adevărat record, greu de egalat. Acţiunea era plasată la 100 de ani după show-ul original, cu William Shatner, adică în secolul 24. A apărut în scenă o nouă navă Enterprise şi noi personaje, iar serialul a intrat în istorie şi a fascinat întreaga planetă, chiar şi după încheiere.

“Star Trek: The Next Generation” a fost cel mai longeviv dintre toare seriile şi s-a încheiat cu un episod de două ore. A primit 18 premii Emmy şi a fost inclus în topul celor mai bune 50 de seriale create vreodată, fiind poreclit “generatia de aur” de către fanii francizei Star Trek.

Şi în această serie se regăsea introducerea căpitanului, de data aceasta portretizat de actorul Patrick Stewart: “Spaţiul: ultima frontieră. Acestea sunt călătoriile navei stelare Enterprise. Misiunea ei neîncetată: să exploreze lumi noi şi stranii, să caute noi forme de viaţă şi noi civilizaţii, să meargă cu curaj acolo unde nimeni nu a mai fost vreodată.”

Pe toată durata, serialul a avut, în medie, 20 de milioane de telespectatori pe episod, ceea ce l-a făcut cel mai vizionat serial din lume la începutul anilor ’90.

Sezonul 5 al seriei a debutat cu un omagiu adus creatorului Star Trek, Gene Roddenberry, care a încetat din viaţă pe 24 octombrie 1991, la 70 de ani. Numele său a apărut pe generic până la finalul sezonului.

Jean-Luc Picard l-a făcut celebru la nivel global pe actorul Patrick Stewart şi i-a adus o avere considerabilă. Patrick Stewart se poate lăuda cu o carieră impresionantă,   întinsă pe trei decenii,   presărată cu personaje fascinante; totuşi,   cele mai populare rămân Jean Luc Picard din “Star Trek” şi Profesorul X din seria “X-Men”.

Jean-Luc Picard l-a făcut celebru la nivel global pe actorul Patrick Stewart şi i-a adus o avere considerabilă. Patrick Stewart se poate lăuda cu o carieră impresionantă, întinsă pe trei decenii, presărată cu personaje fascinante; totuşi, cele mai populare rămân Jean Luc Picard din “Star Trek” şi Profesorul X din seria “X-Men”.

Căpitanul Picard cel carismatic

Criticii nu au primit noul serial cu braţele deschise, declarându-se plictisiţi de dialogurile prea lungi şi de efectele speciale stângace. Totuşi, când primul sezon era la jumătate, un critic a numit „Star Trek: The Next Generation” „adevăratul Star Trek” – iar fanii erau total de acord.

Pe de altă parte, Patrick Stewart a plăcut tuturor, de la bun început – iar unii spun că interpretarea acestui actor şi carisma sa au contribuit decisiv la popularitatea şi succesul seriei. Toată lumea pare să fie de acord că Stewart a creat unul dintre cele mai iubite şi fascinante personaje din istoria televiziunii: căpitanul Picard.

Actor britanic la origine, Patrick Stewart s-a născut pe 13 iulie 1940 şi avea deja o carieră impresionantă în filme de televiziune, dar mai ales în teatru, unde a jucat cu precădere personaje din operele lui William Shakespeare. După ce intrat în uniforma căpitanului Picard, Stewart a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi actori din televiziune, iar rolul a devenit iconic pentru cariera sa. Timp de 7 ani, fanii i-au putut auzi vocea la începutul fiecărui episod; el însuşi a declarat că nu se aştepta ca serialul să fie atât de longeviv, nici să aibă atâta succes. La final, Stewart nu mai era „un actor britanic necunoscut”, aşa cum îl prezenta Los Angeles Time, la debutul seriei.

“Roddenberry a creat un personaj complex,   rezervat în ceea ce priveşte exprimarea emoţiilor şi care mă solicita întotdeauna mai mult,   de la episod la episod. Până să dau testul final la Paramount,   nimeni nu mi-a zis că personajul meu este chiar căpitanul.” - Patrick Stewart,   despre personajul Jean-Luc Picard

“Roddenberry a creat un personaj complex, rezervat în ceea ce priveşte exprimarea emoţiilor şi care mă solicita întotdeauna mai mult, de la episod la episod. Până să dau testul final la Paramount, nimeni nu mi-a zis că personajul meu este chiar căpitanul.” – Patrick Stewart, despre personajul Jean-Luc Picard

“Abia după primul sezon am început să mă duc la convenţiile Star Trek. Mi-am imaginat că o să fie câteva sute de oameni, dar nu mii, şi care să mă cunoască atât de bine. Am rămas surprins”, a povestit Patrick Stewart.

Viitorul Star Trek

„Star Trek: The Next Generation” a fost doar unul dintre cele patru seriale derivate din povestea iniţială. Au urmat „Star Trek: Deep Space Nine” şi „Star Trek: Voyager”, cu acţiunea plasată în acelaşi timp cu „Next Generation”; apoi „Star Trek: Enterprise”, cu întâmplări şi poveşti care avuseseră loc înainte de cele prezentate în precedentele seriale, chiar la începutul călătoriilor umane printre stele.

Pe marile ecrane, se aşteaptă anul viitor filmul cu numărul 13, care va şi lansat cu ocazia aniversării celor 50 de ani de la crearea universului Star Trek. Noul film se numeşte “Start Trek Beyond” şi îl va avea regizor pe Justin Lin (cunoscut pentru seria „Fast & Furious”).

Lin a confirmat recent numele filmului şi a publicat pe Twitter imagini cu blazoanele de pe uniformele eroilor din noua peliculă, spre deliciul fanilor. Regizorul a anunţat că va merge într-o dorecţie nouă, după cum sugerează şi numele filmului; aşadar, nu va împrumuta prea multe elemente din seria iniţială. El a vorbit şi despre klingonieni şi romulani, precizând că va introduce lumi noi şi noi specii extraterestre.

static.comicvine.com_

“Start Trek Beyond” aduce continuarea acţiunii filmului din 2013, „Star Trek Into Darknes”, avându-i în centru pe căpitanul Kirk (Chris Pine) şi comandantul Spock (Zachary Quinto).

Cei mai loiali fani

Iată cum, de aproape cinci decenii, Star Trek şi-a construit şi şi-a păstrat statutul de fenomen cult. Star Trek înseamnă un întreg univers, cu o influenţă majoră asupra lumii reale. Este cunoscut pentru influenţa avută în descoperirea şi dezvoltarea unor tehnologii noi, dar şi pentru deschiderea în domeniul drepturilor civile: a fost printre primele seriale de televiziune care a inclus în distribuţie actori de rase diferite. Faima sa este imensă, la nivel global, de aceea se regăsesc referiri la Star Trek în alte filme sau în muzică, iar fanii au creat propriile producţii tematice, care întregesc sau parodiază acest univers SF.

Star Trek a creat chiar şi o nouă limbă, klingoniana, şi are propriii ”cetăţeni”, adică fani înrăiţi, care sunt numiţi ”trekkies”. Aceştia se întâlnesc frecvent, organizând reuniuni speciale unde fac cunoştinţă şi discută despre acest subiect. Există muzee dedicate fenomenului Star Trek, ba chiar şi un parc tematic a fost deschis în Las Vegas, în perioada 1998 – 2008.

star-trek-fans

Star Trek a supravieţuit numai datorită fanilor săi loiali. Ei l-au salvat în anii ’60 când NBC voia să renunţe, fiind audienţa prea mică. Iar Paramount a reluat producţia numai pentru că existau atât de mulţi fani. Atunci când a fost organizată prima convenţie, prima întâlnire a fanilor, organizatorii aşteptau câteva sute – şi au apărut câteva mii. De atunci sunt organizate astfel de întâlniri regulat, în toată lumea.

[stextbox id=”custom”]

Căpitanul Spock şi salutul vulcanian

 

Spock1

Un personaj iconic pentru universul Star Trek a fost Spock, interpretat de actorul american Leonard Nimoy, care a devenit celebru datorită acestui rol, în perioada 1966 – 1986. Leonard Nimoy, care a mai fost şi regizor, scenarist şi profesor de artă dramatică, s-a născut în 26 martie 1931, la Boston, într-o familie de emigranţi. Şi-a început cariera artistică de la o vârstă fragedă, spre nemulţumirea părinţilor săi, având primele aparţii în filme la începutul anilor ’50. A devenit celebru în rolul Spock – un personaj născut pe planeta Vulcan, dintr-o mamă pământeancă. Actorul a povestit pe larg despre acest rol în cărţile “I Am Not Spock” (1975) şi „I Am Spock” (1995). Nimoy a creat şi celebrul salut vulcanian, îndrăgit de fanii peliculei din întreaga lume, şi însoţit de celebrele cuvinte „Live long and prosper!”. El a participat cu regularitate la convenţiile din întreaga lume organizate de fanii Star Trek.

Leonard Nimoy a murit anul acesta, pe 27 februarie, la Los Angeles, la vârsta de 83 de ani, din cauza unei afecţiuni pulmonare.

[/stextbox]

Seriale şi filme Star Trek

star_trek_saga___the_next_generation__2__by_camuska-d64s149

726 de episoade, 30 de sezoane, 6 seriale. Aceasta este, pe scurt, povestea universului Star Trek de pe micile ecrane.

  • Star Trek – seria originală (1966-1969), cu William Shatner în rolul căpitanului Kirk
  • Star Trek – The Animated Series (1973–1974)
  • Star Trek – The Next Generation (1987-1994), cu Patrick Stewart în rolul Jean-Luc Picard
  • Star Trek – Deep Space Nine (1993-1999), cu Avery Brooks în rolul Benjamin Sisko
  • Star Trek – Voyager (1995-2001) cu Kate Mulgrew în rolul Kathryn Janeway
  • Star Trek – Enterprise (2001-2005) cu Scott Bakula în rolul Jonathan Archer

film nou Star Trek Beyond

Pe marile ecrane au fost 12 filme, urmând ca în iulie 2016 să fie lansat al 13-lea:

  • Star Trek: The Motion Picture
  • Star Trek II: The Wrath of Khan
  • Star Trek III: The Search for Spock
  • Star Trek IV: The Voyage Home
  • Star Trek V: The Final Frontier
  • Star Trek VI: The Undiscovered Country
  • Star Trek: Generations
  • Star Trek: First Contact
  • Star Trek: Insurrection
  • Star Trek: Nemesis
  • Star Trek
  • Star Trek: Into Darkness
  • Star Trek: Beyond
Distribuie:

Postaţi un comentariu