Ioan Bolovan: „Țările europene au nevoie de infuzie demografică, dar de una controlată”

oan Bolovan, noul preşedinte al Comisiei Internaţionale de Demografie Istorică și prorector al UBB - Foto: Dan Bodea

Migrația din calea bombardamentelor și a pericolului reprezentat de atacurile Statului Islamic vor cauza, în anii următori, importante schimbări în mentalitatea europenilor și chiar în filozofia liberei circulații în interiorul Uniunii Europene, este de părere Ioan Bolovan, noul preşedinte al Comisiei Internaţionale de Demografie Istorică și prorector al UBB.

Chiar dacă în statele din vestul Europei populația tânără este tot mai puţină și lipsește forța de muncă, refugiații nu sunt tocmai o categorie socială cu care aceste țări să dorească să rezolve o astfel de problemă. Soluția este deci în așteptare, la fel cum sunt și refugiați care deja au acaparat Gara de Est din Budapesta, de acolo de unde speră să pornească spre destinația finală: „pământul promis”, Germania.

Chiar dacă cei mai mulți dintre refugiați fug de bombardamentele din Siria și de amenințarea pe care ISIS o reprezintă, motivele exodului țin și de aspecte economice, crede profesorul Ioan Bolovan, prorector al Universității Babeș-Bolyai (UBB) și noul preşedinte al Comisiei Internaţionale de Demografie Istorică.

„E o migrație atât forțată, cât și voluntară. Cei mai mulți au fost nevoiți să plece pentru a nu fi omorâți, iar alții din dorința de a preveni moartea. Există și o migrație voluntară cauzată de colapsul economic din acea zonă. Să nu uităm că economiile acelor state se bazau foarte mult pe investițiile statelor occidentale, care în timpul crizei și-au retras influența și s-au concentrat pe propria lor supraviețuire. Țările din Orientul Mijlociu s-au trezit fără sânge în vene și automat au apărut nemulțumirile. Acolo natalitatea este foarte ridicată, sunt mulți tineri care nu mai au unde să își plaseze forța de muncă. Sunt mulți foarte calificați care, din cauza crizei, nu au mai fost primiți în occident, unde mergeau de obicei”, explică profesorul clujean.

Chiar dacă numeroase state ale Uniunii Europene ar avea nevoie de forță de muncă și chiar încurajează migrația pe motive economice, zecile de mii de refugiați care așteaptă să ajungă în Germania nu se potrivesc cu cerințele europenilor.

„Puterile europene au nevoie imigranți, dar nu de o imigrație necontrolată. Ei au nevoie de imigranți, într-o manieră controlată și ordonată, în funcție de nevoile lor economice. Cum asta nu se întâmplă, lucrurile nu cred că vor fi liniștite în perioada următoare”, spune Ioan Bolovan.

Profesorul Ioan Bolovan este de părere că legislația europeană nu este pregătită încă pentru valul de refugiați, dar asta nu pentru că aceștia ar putea suprapopula continentul. Riscurile sunt reprezentate mai degrabă de necunoașterea „oaspeților” și teama față de terorism.

„Per-ansambul, nu se pune problema unei suprapopulări a Europei. Țările europene chiar au nevoie de o infuzie demografică, dar cred că este vorba despre teama de ce ar putea face o parte a acestor imigranți despre care se crede că ar putea fi teroriști. Europa are astfel de experiențe nefericite și cred că aici este de fapt marea problemă. Acești oameni ar putea să nu se descurce foarte repede și, pe fondul nemulțumirii, ar putea fi ușor recrutați de grupările islamiste”, crede noul preşedinte al Comisiei Internaţionale de Demografie Istorică.

În opinia profesorului Ioan Bolovan, acest fenomen ar putea afecta însăși filozofia de liberă circulație în interiorul UE. Cert este că, spune prorectorul UBB, problemele actuale vor aduce mari schimbări la nivel ideologic.

„Se ridică garduri de sârmă ghimpată și bariere mentale care sunt chiar mai puternice. Discuțiile dintre oameni sunt șocante, germanii sunt speriați și ridică ziduri metaforice împotriva străinilor. În anii următori vor fi multe schimbări de filozofie în Uniunea Europeană”, conchide prorectorul UBB.

Distribuie:

Postaţi un comentariu