Nu rataţi noul număr Transilvania Reporter: “Clujenii călători în vara arabă a Europei”

Am fost în Roma poate de 20 de ori, dar ce am întâlnit vara aceasta acolo m-a îngrozit. Astfel începe un muzician clujean relatarea sejurului său ratat în capitala italiană cotropită de imigranţi. Clujeanul povesteşte despre străzi invadate de musulmani care noaptea dorm în parcuri, care îşi fac nevoile în parcuri, care se spală în fântânile oraşului. Vacanţa la Roma i-a fost compromisă în primele zece minute, în autobusul care îl ducea la hotel, un grup dibaci de africani i-a şterpelit portofelul cu bani şi acte. Zilele următoare le-a petrecut la secţia de carabinieri stând la cozile uriaşe formate din victimele hoţiilor.

Turiştii sunt primii români care au trăit realitatea schimbată a vestului Europei aflat sub invazia musulmană, şi asta înainte ca imaginile dramatice ale exodului siriano-afgan să domine jurnalele de ştiri. Emigrarea în masă a populaţiilor Orientului care ameninţă să destabilizeze modul de viaţă occidental este astăzi cea mai mare problemă a Europei şi tinde să devină şi a României care se află în imediata apropiere a rutei principale de migraţie.

Profesorul Tasim Gemil, cel care a înfiinţat la Cluj Institutul de turcologie şi studii central-asiatice, a anticipat din 1990-1991 că Asia va veni peste Europa. El reafirmă ideea că decalajul produs între cele două continente, economic şi demografic, acţionează potrivit principiului vaselor comunicante: golurile trebuie umplute. „România trebuie să fie pregătită”, spune profesorul clujean. Ultimul sondaj IRES referitor la criza imigranţilor arată neîncrederea românilor că autorităţile sunt într-adevăr capabile să-i facă faţă.

Sumarul ediţiei:

ACTUALITATE. Fiecare cu rampa lui de gunoi. Termenul până la care gunoaiele Clujului sunt transportate la Oradea se apropie încet dar sigur de final. Între timp, pentru că despre finalizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor nici nu poate fi vorba, autorităţile caută tot felul de soluţii. (Claudia Romitan)

DOSAR. Ciocnirea civilizaţiilor: „Mamă, copiii ăştia de ce nu au tablete?”

“Mamă, dar copiii ăştia cum de nu au tablete?”.„Mergem de câţiva ani la Bibione în Italia, aproape de Veneţia, într-o vilă turistică de care beneficiază câteva săptămâni pe an nişte prieteni, care acum sunt stabiliţi temporar în Statele Unite. Anul acesta am mers la sfârşitul lui iulie, începutul lui august. Staţiunea este foarte liniştită, populată de europeni de condiţie medie spre superior. Dorina Moraru – cadru didactic

Medic clujean după o vizită în sudul Franţei: „Trăieşti un sentiment de vulnerabilitate”. Un medic clujean se întoarce vara aceasta în sudul Franţei ca să viziteze oraşul Montpellier, unde a profesat în urmă cu zece ani. La revenirea în ţară mărturiseşte că este „destul de îngrijorat”.„Ceea ce am văzut aduce foarte bine a o invazie”, povesteşte el.

Sirieni în „Hotel Austria”. Cristian, un jurnalist din Cluj a stat de vorbă vara aceasta cu o familie de sirieni refugiaţi în Austria. Povestea lor descifrează parţial motivul pentru care zeci de mii de oameni din Orientul Apropiat iau calea riscantă spre ceea ce se numeşte acum „Hotel Europa”. În două cuvinte, acesta este teama de război.

Drama refugiaților prin ochii unui sirian din Cluj: „Trăim oriunde și iubim toate popoarele lumii”. Zeci de mii de refugiați bat zilele acestea la porțile Uniunii Europene. Au străbătut pe jos sau cu bărci improvizate distanțe care se măsoară în mii de kilometri în speranța că vor găsi un loc prosper în care să trăiască în pace. Pentru ei, „Pământul făgăduinței”se numește Germania. Cine sunt acești refugiați, de ce și-au părăsit casa și cât de pregătiți pentru conviețuire sunt ei, dar mai ales noi, ne spune doctorul Hadi Kachef, un sirian stabilit la Cluj de mai bine de 34 de ani. (Radu Hângănuţ)

„Țările europene au nevoie de infuzie demografică, dar de una controlată”. Migrația din calea bombardamentelor și a pericolului reprezentat de atacurile Statului Islamic vor cauza, în anii următori, importante schimbări în mentalitatea europenilor și chiar în filozofia liberei circulații în interiorul Uniunii Europene, este de părere Ioan Bolovan, noul preşedinte al Comisiei Internaţionale de Demografie Istorică și prorector al UBB.” (Radu Hângănuţ)

Tasin Gemil: Asia vine peste Europa, valul acesta de imigranţi este doar începutul. Directorul Institutului de turcologie şi studii central-asiatice, prof. dr. Tasin Gemil, consideră că valul de imigranţi asiatici cu care se confruntă Europa în prezent este abia începutul unui fenomen care nu numai că va continua, dar care chiar va creşte în amploare. (Marius Avram)

Sondaj IRES: Românul, frate cu refugiatul până când îi bate la ușă. Din postura de observatori încă neimplicați în criza refugiaților cu care se confruntă din plin state ca Ungaria, Serbia, Macedonia, Grecia sau Germania, românii nu resping în totalitate dorința imigranților de a scăpa de război și nici măcar posibilitatea ca, la un moment dat, refugiații să le devină vecini. Venirea acestora ar putea fi greu de evitat, consideră sociologul Vasile Dâncu, mai ales în contextul în care numărul celor care părăsesc zonele calamitate va crește în cazul în care amenințarea nu dispare. Cu toate acestea, România pare a fi un pământ primitor pentru refugiați, deși în acest moment atitudinea relaxată a românilor cu privire la acest subiect se datorează în primul rând faptului că imigranții doresc să ajungă în Germania și nu au în plan intrarea pe teritoriul României. (Radu Hângănuţ)

CULTURĂ. Fondul Jazz in the Park acordă burse pentru tinerii muzicieni și finanțează patru proiecte culturale. Fondul Jazz in the Park va finanța în acest an patru proiecte culturale și va oferi burse în valoare de 2000 de lei pentru trei tineri muzicieni talentați, elevi ai Liceului de Muzică „Sigismund Toduța” din Cluj. Suma adunată prin donațiile participanților la festivalul Jazz in the Park a ajuns la peste 41.000 de lei, sumă mobilizată în perioada martie-iulie 2015. (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Transilvania Reporter a testat sistemul de bike sharing. Biciclete avem, drumuri ne mai trebuie. Testarea sistemului de bike sharing a început joi, 27 august. 100 de voluntari au fost selectați pentru a testa timp de două luni sistemul ce urmează a fi implementat la Cluj-Napoca în această toamnă. Voluntarilor li s-au pus la dispoziție 240 de biciclete, jumătate din numărul existent în cadrul proiectului și 20 de stații din cele 42 câte vor funcționa în total. (Maria Man)

TINERII CLUJULUI. Codruța Ghiran, arhitect: Dacă aș fi primar, mi-aș investi toate resursele în infrastructură. Deși nu știa ce înseamnă să fii student la o facultate de arhitectură, iar desenul îl exersa doar ocazional, Codruța Ghiran a optat pentru acest domeniu fără a avea mari așteptări în timpul facultății. Astăzi, la 27 de ani, are propriul său birou de arhitectură în centrul Clujului și consideră că ceea ce unește actuala generație de tineri clujeni este dorința de a schimba lucrurile. „Ai multe obstacole ca tânăr fără experiență, dar asta nu trebuie să te descurajeze”, declară Codruța care în acest an a făcut parte din echipa de arhitecți care a proiectat scena Festivalului UNTOLD, cel mai mare eveniment muzical al anului din România. (Cristina Beligăr)

Capitala Tinerilor Ortodocşi: Viitorul Europei. Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa care are loc în aceste zile la Cluj-Napoca este organizată în principal de Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj și de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului. Evenimentul este o premieră pentru lumea ortodoxă, fiind prima întâlnire de acest gen şi de această amploare. Sloganul evenimentului este „Împreună pentru viitorul Europei”. (Elena Gădălean)

LOCAL. Nuka Bistro, localul în care atmosfera din casa bunicii este readusă în prezent. După ce și-a dedicat tinerețea fotbalului, la doar 28 de ani, Călin Țiplea a renunțat la echipa din Italia la care juca pentru a deveni om de afaceri cu acte în regulă. Și-a investit banii într-un club pe care l-a transformat rapid într-un brand al Clujului, cum îi place acestuia să spună. Deși Vertigo funcționează parțial în momentul de față, cu trecerea timpului și căpătând mai multă experiență, Călin nu s-a oprit aici. Astfel, în 2013, în Piața Unirii nr. 16, a luat naștere Nuka Bistro, un loc aparte, care are ca sursă de inspirație momente din copilăria proprietarului. (Maria Man)

CĂLĂTORII. O vizită la Trinity College din Dublin. Cornelia Guju a studiat Germanistică, Anglistică, Științe Politice și Studii Europene la Cluj-Napoca, Ludwigsburg și Würzburg. A fost bursieră DAAD și a Fundației Hanns-Seidel Germania, locuiește la Hamburg și urmează un doctorat în istorie la Universitatea Würzburg, cu tema „Migraţie Studenţească.

DOCUMENTAR. Star Trek: o istorie de 50 de ani printre stele. Milioane de fani, din întreaga lume, vor sărbători în 2016 cinci decenii de la primele călătorii prin Univers, cu nava stelară Enterprise, ce face parte din flota stelară a Federaţiei Unite a Planetelor. În anii ’60 călătorul principal a fost căpitanul James T. Kirk, urmând ca în anii ’90 căpitanul Jean-Luc Picard să preia comanda. Le-am urmărit aventurile stelare cu sufletul la gură, copii şi adulţi deopotrivă. Împreună cu ei, am explorat lumi noi şi am ajuns „acolo unde nimeni nu a mai fost vreodată”. (Mădălina Kadar)

SPORT. Marco, clujeanul „Dragon”. La doar 16 ani Marco Dulca a devenit primul fotbalist clujean care a semnat pe doi ani cu Swansea, un club de fotbal din Premiere League, eşalonul de elită al Angliei. Juniorul crescut de ”U” Cluj, care evoluează mijlocaș central şi are deja 12 selecţii la echipele naţionale de juniori ale României, se alătura astfel, altor doi tineri fotbalişti români care au ajuns în această vară la academiile unor cluburi legendare. Cristi Manea de la Viitorul Constanţa a ajuns la Chelsea, iar Vlad Dragomir (ACS Poli Timişoara) îşi va „definitiva” studiile fotbalistice la Arsenal Londra. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu