Județul Clujul se pregătește de începerea anului școlar. 122 obiective școlare nu au autorizație sanitară de funcționare

Colegiul Prefectural s-a întrunit astăzi, 31 august pentru a discuta despre noul an școlar / Foto: Dan Bodea

Mai sunt două săptămâni până când clopoțelul va suna din nou pentru cei peste 90.000 de elevi ai județului Cluj. Colegiul Prefectural Cluj s-a întâlnit astăzi, 31 august 2015, pentru a dezbate această temă. Vom vedea în cele ce urmează cât de pregătite sunt școlile din județ pentru începerea noului an, câte unități de învățământ au primit autorizație de funcționare și câte nu, dar și ce alte probleme există la nivelul județului în ceea ce privește sistemul educațional preuniversitar.

Începând cu 15 setembrie 2015, la nivelul județului Cluj vor funcționa 212 unități cu personalitate juridică și 189 structuri, dintre care 201 unități de învățământ de masă și 11 unități speciale. Își vor deschide porțile în acest an 60 de licee și colegii, 104 școli gimnaziale, patru școli primare, 41 de grădinițe, trei școli profesionale independente și 45 de unități de învătământ particulare.

Numărul de cadre didactice la nivelul județeului este de 7.391, dintre care 1.851 lucrează cu contract pe perioadă determinată și 5.540 cu contract pe perioadă nedeterminată. Din numărul total de cadre didactice 99% sunt calificate și 1% necalificate. Ce înseamnă necalificat în acest context? Profesorii  respectivi au studii superioare, dar într-un alt domeniu.

Până în momentul de față, în județul Cluj sunt 92.319 de elevi (date preliminare), dintre care cei mai mulți sunt la nivel primar: 28.389 (6.036 elevi în clasa pregătitoare  față de 5.933 anul trecut școlar).

Valentin Cuibus,   Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj / Foto: Dan Bodea

Valentin Cuibus, Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj / Foto: Dan Bodea

Rechiziție și manuale

În județul Cluj s-au achiziţionat 10.053 de pachete în valoare de 272.825 lei distribuite astfel: clasa pregătitoare – 1.303 buc, clasa I – 1.350 buc, clasele II – IV – 3.100 buc, V – VII – 3.200 buc, clasa a VIII – a – 1.100 buc. Procedura de achiziţie este finalizată, iar pachetele urmează să fie distribuite unităților de învățământ.

S-au achiziţionat 63.642 manuale școlare în valoare de 345.264, 47 lei, dintre care au fost livrate 62.332 manuale (97, 94%), restul urmând să fie livrate până la începerea anului școlar.

Manualele de clasa a treia ajung în decembrie

În ceea ce privește manualele, există o problemă cu cele pentru clasa a treia. Licitația a fost contestată, ceea ce înseamnă că elevii își vor primi manualele undeva în luna decembrie a acestui an. Până atunci vor fi folosite manualele de clasa a treia care au fost utilizate anul trecut. De asemenea, la nivelul județului Cluj, manualele pentru elevii deficienți de vedere sunt vechi, dar din păcate anul acesta nu vor putea fi achiziționate altele noi, pe motiv că acestea sunt tipărite doar o dată la cinci ani, iar anul trecut ar fi fost tipărite ultimele astfel de manuale. Ceea ce înseamnă că elevii cu deficiențe de vedere mai au de așteptat cel puțin patru ani pentru a beneficia de manuale noi.

La nivelul județului există 123 de autoturisme/microbuze şcolare dintre care 79 au fost achiziționate înainte de anul 2010, iar 44 în perioada 2010-2015. În anul școlar 2014-2015 au primit microbuze  35 unități de învățământ. Necesarul la nivelul județului este de 35  microbuze școlare.

Pe perioada vacanței de vară s-au realizat lucrări de reparații la 193 de unități de învățământ, valoarea totală a lucrărilor fiind de 10.658 mii lei. Lucrările au fost finalizate în proporție de 58, 55% (113 unități), urmând ca restul lucrărilor (pentru 80 de unități) să fie finalizate până la 15 septembrie 2015, cu trei excepții: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” (aprilie 2016), Liceul Teoretic „Avram Iancu”(decembrie 2015), Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” (aprilie 2016).

Situatia autorizării sanitare a unităților de învățământ preuniversitar din județul Cluj

La sfârșitul anului școlar 2014- 2015 existau în evidența Direcției de Sănătate Publică Cluj  existau 677 obiective de învățământ preuniversitar de stat în județul Cluj,   reprezentate de: şcoli, grădinițe, şcoli cuplate cu grădinite, licee, colegii, seminarii, grupuri şcolare, școli profesionale, internate, cantine, ateliere de practică profesională, spălătorii, săli de sport, cluburi scolare etc. Dintre ele figurează cu autorizaţie sanitară 557 de obiective (82 %) și un număr de 120 de obiective (18 %),   fără autorizaţie .

[stextbox id=”custom”]

Obiective neautorizate din mediul urban  (7) :

  • – Grădinita cu program prelungit „Aschiuță”, Cluj-Napoca,
  • – str.Nirajului, nr.9 – fără cabinet medical și izolator, lipsă circuite și spații suficiente la blocul alimentar;
  •   – Internatul Liceului Tehnologic Special „Samus”, Cluj-Napoca,
  • – str.Fabricii de Zahăr, nr.49-51 – necesită igienizarea  grupurilor sanitare;
  •    – Cantina  Liceului Tehnologic Special „Samus”, Cluj-Napoca ,   str.Fabricii de Zahar, nr.49-51 – necesită igienizarea  interiorului;
  •    – Internatul  Colegiului Tehnic, Turda, str.Basarabiei, nr 48 – igienizarea interiorului inclusiv  a  grupurilor sanitare si inlocuirea mobilierului degradat;
  •    – Spălătoria Colegiului Tehnic, Turda, str.Basarabiei, nr 48 – igienizarea interiorului;
  •    – Liceul Tehnologic „Somes”, Dej, str Marasesti, nr.20 – clădire degradată, iluminat insuficient, instalații sanitare neetanșe, curte neigenizată;
  •    – Atelierele  Liceului Tehnologic „Someș”, Dej, str. Mărășești, nr.20 –  degradate de ani de zile de ape meteorice și nefuncționale.

[/stextbox]

În total, în județul Cluj, 122 obiective școlare nu au autorizație sanitară de funcționare.

Dorina Duma,   directorul Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj / Foto: Dan Bodea

Dorina Duma, directorul Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj / Foto: Dan Bodea

Principalele motive ale neautorizării sanitare

  • Apă nepotabilă (64 obiective);
  • Lipsa apă curentă (40 obiective);
  • Grupuri sanitare necorespunzatoare, tip latrină (52 obiective);
  • Clădiri degradate (16 obiective);
  • Nerespectarea normelor sanitare privind circuitele funcţionale şi asigurarea spaţiilor necesare (1 obiectiv);
  • Alte deficiente igienico-sanitare, legate de sistemul de încălzire necorespunzător (sobe metalice), iluminat necorespunzător, fără contract de salubritate, fără gard (32 obiective).

Față de septembrie 2014 a crescut procentul obiectivelor autorizate de la 80, 6% la 82  %.

[stextbox id=”custom”]

Obiectivele autorizate sanitar  în anul școlar 2014-2015:

  • Școala gimanzială cu grădiniță , comuna Petreştii de Jos;
  • Școala primară cu grădiniță , satul Crăieşti , comuna Petreştii de Jos;
  • Școala primară satul Bedeciu, comuna Mănăstireni;
  • Școala gimnazială cu grădiniță, comuna Mănăstireni;
  • Școala primară cu grădinița din satul Ghirolt, comuna Aluniş;
  • Grădiniţa sat Făgădaua, comuna  Cămăraşu ;
  • Școala cu grădinița din satul Năoiu, comuna Cămăraşu.

Toate au rezolvat aprovizionarea cu apă potabilă.

[/stextbox]

În timpul ședinței, prefectul Ghoerghe Vușcan a adus în discuție și alte subiecte. Acesta a spus că ar trebui să existe mai multe școli profesionale. Deși toți elevii doresc să „devină filosofi și nu doresc să pună mâna și să lucreze și altceva”, există companii care cer meseriași în diferite domenii, este de părere acesta.

Prefectul Județului,   Gheorghe Vușcan / Foto: Dan Bodea

Prefectul Județului, Gheorghe Vușcan / Foto: Dan Bodea

De asemenea, a precizat că liceele din centru acaparează un număr mult prea mare de elevi, întrucât părinții fac tot posibilul să își înscrie copiii aici. „Își fac flotant sau își mută domiciliul numai pentru a-și înscrie copilul la o școală de centru. Ar trebui să fie limitat numărul de clase. Dacă există trei clase de liceu, să se facă trei, nu șase dacă numărul celor înscriși cere acest lucru. Nu trebuie să sufocăm centrul Clujului! Trebuie să facem să existe un Racoviță în Mănăștur, un Șincai în Mărăști și așa mai departe! ”, a precizat acesta.

Prefectul le-a cerut reprezentanților Consiliului Județean Cluj prezenți la întâlnire să facă demersurile necesare pentru ca firma care a câștigat licitația în cadrul programulului „Laptele și cornul” să fie verificată, întrucât există zvonuri conform cărora „Ba vine, ba nu vine”. „Acest program a fost contestat, e drept, dar trebuie să ne gândim că pentru copiii de la țară e mană cerească”, a spus acesta.

Gheorghe Vușcan a deschis și subiectul romilor de la Pata Rât: „Trebuie să facem tot posibilul ca elevii de etnie romă să rămână cât mai mult timp în școală. Cu orice preț, cu poliția, dacă e nevoie. Trebuie să fim atenți că deja comunitatea de la Pata Rât începe să se miște și se deplasează spre Cluj. Vor fi probleme legate de infracționalitate pe care Primăria Cluj-Napoca și Inspectoratul Școlar vor trebui să le gestioneze”, a  mai spus acesta.

Distribuie:

Postaţi un comentariu