Toamnă săracă în evenimente sportive
Ne-am obişnuit, din păcate, ca la Cluj să nu se organizeze decât arareori evenimente sportive de mare anvergură. Nici această toamnă nu va fi mult mai „activă”. Cel mai important eveniment al toamnei va fi meciul echipei naţionale de baschet feminin a României, care debutează în campania de calificare la turneul final al Campionatului European din 2017, la data de 21 noiembrie, la Sala Polivalentă.
Debut în preliminariile Euro la Cluj
În primul meci baschetbalistele “Tricolorele” vor întâlni reprezentativa similară a Bosniei. Aurora Dragoş, membru în biroul federal al Federaţiei Române de Baschet, a dat asigurări că va lansa idea ca toate cele trei meciuri de calificare să se dispute în Polivalenta din Cluj. “Mie aşa mi se pare normal, ca mciurile să se joace în cea mai modernă şi cea mai frumoasă sală de sport din România. Publicul clujean este foarte bun cunoscător de baschet, echipele clujene au obţinut de-a lungul anilor performanţe frumoase, iar acest lucru a contribuit la dezvoltarea şi popularizarea baschetului. Eu voi propune ca toate meciurile României să se joace la Cluj, să vedem dacă se va aproba acest demers”, a explicat Aurora Dragoş. România a fost repartizată în grupa H, alături de Turcia, Israel şi Bosnia. Prima clasată din fiecare din cele nouă grupe preliminare, precum şi încă şase echipe de pe locul 2 cu cea mai bună linie de clasament, urmând a se califica la turneul final al Campionatului European din 2017, găzduit de Cehia.
CFR cu Astra, ”U” cu amintirile
Nici fotbalul nu va fi mai generos cu meciuri de calitate. Rămasă singura reprezentantă a Clujului în Liga 1, CFR va primi vizita liderului actual al campionatului, Astra Giurgiu. Chiar dacă nu mai practică fotbalul de altă dată, echipa lui Francisc Dican are rezultate care îi permit să viseze la o clasare în primele şase echipe ale României. Măcar din această perspectivă meciul dintre CFR şi Astra, programat la data de 19 septembrie, poate fi încadrat în categoria meciurilor pe care nu ar trebui să le ratăm. Şi tot pe final de an, „Vişinii” vor primi vizita celor de la CSU Craiova, într-un meci din cadrul etapei a XIII-a, ultima a turului. Până la sfârşitul acestui an, CFR-iştii vor mai primi vizita campioanei Steaua, un meci care oricând suscită interes. În plus, mutările din această vară, pe axa CFR – Steaua, face din această întâlnire un punct de interes maxim pentru microbiştii clujeni. Universitatea Cluj a părăsit primul eşalon, dar partidele pe care „Şepcile roşii” le vor disputa în Liga 2, aduc aminte de adevărate derby-uri în anii de glorie a „studenţilor”. Primul meci cu însemnătate istorică se va disputa, la începutul lunii septembrie, în cadrul etapei a doua, între ”U” și UTA BD Arad, echipă proaspăt promovată din Liga a III-a, iar primul duel cu adevărat puternic pentru ”Șepcile roșii” este programat în etapa a patra, acasă cu Gaz Metan Mediaș, spre finalul lunii viitoare. Vor mai veni la Cluj, asta acă Universitatea îşi va disputa meciurile de pe teren propriu în oraşul de sub Feleac, Olimpia Satu Mare, FC Braşov şi FC Bihor.
Polivalenta va găzdui ”dueluri clasice”
În sporturile pe echipe Clujul stă la fel de rău, precum în anii precedenţi. Doar în handbalul feminin mai contăm, şi în baschet. Elevele antrenoarei Carmen Amariei îşi vor măsura forţele cu Corona Braşov, pe 2 septembrie, într-un meci din Liga Naţională, iar pe 14 noiembrie este programat duelul dintre Universitatea Alexandrion şi „galacticele româniei”, CSM Bucureşti. Mult mai multe dueluri „de interes” vor avea loc sub panou. Baschetbaliştii de la U BT speră să revină în prim-planul întrecerii interne şi vor avea parte de meciuri unul şi unul. Primul meci de foc va avea loc pe 3 octombrie, în compania mai vechii rivale, Dinamo Bucureşti (cea mai titrată echipă de baschet din România), iar pe 17 octombrie Sala Polivalentă va găzdui „clasicul Ardealului” dintre U BT şi CSU Sibiu. Fără intenţia de a minimiliza activitatea şi duelurile celorlalte echipe clujene ale CS Universitatea (baschet feminin, volei, masculin şi feminin, plus echipa masculină de handbal), înainte de a ne pronunţa asupra unor evenimente sportive cu potenţial de a deveni importante, va trebui să mai aşteptăm o vreme revirimentul diferitelor discipline sportive, intrate de ceva timp în anonimat.
In anii recenti echipele Clujului de handbal feminin/baschet masculin au fost vicecampioane (sau chiar campioane) de mai multe ori. La fotbal feminin o echipa clujeana e campioana de vreo 5-6 ani la rand. Chiar si la fotbal american am fost vicecampioni sau chiar campioni
recent. Daca mai punem cele trei titluri recente ale CFR la fotbal sau succesele echipelor de raliu clujene, n-as zice ca Clujul ar sta rau la sporturile pe echipe.