Tinerii Clujului. George Maier, olimpic la biologie: „Îmi doresc să studiez la Cambridge și să fac cercetare în Statele Unite”
„Cercetarea este curiozitatea care a luat o formă. Înseamnă să cauți și să îți bagi nasul în toate, urmărind un scop”, spunea Zora Neale Hudson. Clujeanul George Maier în vârstă de 17 ani este un exemplu relevant în acest sens. Curios din fire, tânărul a început să își pună întrebări legate de propria existență, de mediul înconjurător, de evoluția speciei umane, dar nu numai, încă de la o vârstă fragedă. O parte din răspunsuri le-a găsit în manualele de biologie, dar au apărut alte și alte întrebări. Iar odată cu întrebările, a venit și performanța în acest domeniu, devenit între timp o pasiune greu de egalat. George Maier nu are nicio legătură cu serviciile secrete, cu toate că doar o literă îl desparte de tizul său, George Maior. Adolescentul are însă toate șansele să îi calce acestuia pe urme în ceea ce privește notorietatea. Extrem de hotărât și ambițios, George știe exact ce vrea de la viață. Cu toate că rezultatele obținute la Olimpiada Națională de Biologie îi asigură admiterea la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, acestea dorește să studieze biologia la Cambridge, după care să facă cercetare într-un laborator american. Întors recent de la Olimpiada Internațională de Biologie care a avut loc în Danemarca, tânărul e mai decis ca niciodată să se dedice studiului pentru a-și putea urma visul. Cât de mult se pregătește elevul, care sunt carențele sistemului de învățământ din România, dar și ce anume l-a împiedicat pe acesta să se întoarcă acasă cu o medalie, aflați în cele ce urmează.
George este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Avram Iancu”din Cluj-Napoca unde studiază științele naturii. „Sunt pasionat de biologie încă din clasa a cincea, de când am cunoscut-o pe doamna profesoară Violeta Sarca. Pasiunea pentru biologie era destul de necontrolată la început, după care anii au trecut, lucrurile s-au complicat, iar eu am continuat să caut răspunsuri la cât mai multe întrebări. Sunt și lucruri care nu au fost încă descoperite. E frumos. Învățând, te descoperi pe tine, îți dai seama de anumite trăsături speciale pe care le ai și pe care alți oameni nu le au. E ca și cum te-ai plimba într-un parc. Un om care nu are anumite cunoștințe trece prin parcul respectiv, se uită la copaci și atât. Dar dacă știi și ai citit mai mult, trecând prin parc vei vedea și vei înțelege mai multe. Vei știi ce specii de plante trăiesc acolo, de ce copacul acela arată așa, de ce pasărea respectivă și-a făcut cuibul într-un anumit copac. Biologia te învață să vezi viața din mai multe unghiuri. Dacă vrei să descoperi viața, trebuie să alegi partea aceasta a științei. Cu toate acestea, niciodată nu am crezut că există o departajare concretă între fizică, chimie și biologie. Sunt materii interdisciplinare, nu putem trasa o linie între ele. Trebuie să ai noțiuni din fiecare pentru a înțelege lumea”, este de părere George.
Elevul a participat la prima olimpiadă în clasa a șaptea. „M-am calificat pentru etapa națională, am luat mențiune. Eram foarte încântat, mi-am zis că voi face medicina”, povestește George. Tot atunci a realizat și prima disecție pe care și-o amintește perfect: „Am mers la pregătire la națională cu un ochi de bou pe care l-am luat de la abatorul din Cluj. A trebuit să ducem noi materia primă. Nu mi-a fost greață, din contră, a fost interesant să văd ce se întâmplă dincolo de teorie” spune tânărul. „În clasa a noua am ajuns din nou la națională. Am luat mențiune. Dacă iei premiu sau mențiune la națională poți să dai barajul pentru a intra în lotul lărgit. M-am dus. Nu poți să pierzi nimic. Sunt 100 de grile din manualele de liceu. Sunt 25 de grile din fiecare an, adică din toată materia de liceu. Dacă ești clasa a noua, trebuie să dai testul la fel ca cei de a 12-a. Participă cam 40 de elevi la baraj din care vor rămâne 20.
Cei 20 vor face parte din lotul național lărgit la biologie. Nu prea intră elevi de clasa a noua. De obicei intră cei de a 11-a și a 12-a, pentru că ei au studiat toată materia. Am dat proba, nu avem nicio speranță. Cu toate acestea, am reușit să intru. Am luat 83 de puncte. Nu există puncte din oficiu. Profesoara mea a fost foarte încântată, a spus că sunt extraterestru! Am intrat în lot. După două săptămâni de vacanță a început pregătirea pentru internațională. Pregătirea se ține de ani buni la Cluj. În cele două săptămâni se face doar teorie, după care dăm un test. Cursurile sunt grele, de dimineața până seara cu pauză la prânz. E concurență mare pentru cele patru locuri. Toată lumea învață. Tot timpul vezi lumea citind: la masă, pe autobuz, la facultate. E așa o tensiune în cele două săptămâni! Eu stau în Cluj și aș fi putut să stau acasă în cele două săptămâni. Dar pentru a simți febra concursului am stat și eu la centru. E altfel. Îți faci multe prietenii. În general e stres, oboseală, consum”, povestește George. Anul acesta elevul pregătit de doamna profesoară Roxana Roșca a obținut locul I la Olimpiada Națională.
Pregătirea practică pentru olimpiada internațională are loc la București și durează două săptămâni. În timpul anului, George are trei ore de biologie, dar mărturisește că cel mai mult se pune bază pe teorie. „Cel puțin la noi în liceu, la biologie se pune accent pe performanță, pe înțelegerea lucrurilor. Nu avem un laborator foarte dotat, dar cât se poate ne ocupăm și de partea experimentală, deși în România e doar o oră dedicată părții practice. Acesta e un dezavantaj pentru noi. În alte țări, copiii de 10, 11 ani au ca temă pentru weekend un experiment practic. Își dezvoltă altfel gândirea. La noi se face teorie foarte bine. La olimpiada internațională nu trebuie să știi atât de multe noțiuni teoretice, ci să gândești pe loc. Ai de-a face cu lucruri din toată biologia: genetică, ecologie, biochimie, animale, plante, tot. Noi, până la faza națională trebuie să învățăm manualele. La ce internațională predomină practica. Sunt patru probe practice de câte o oră și jumătate fiecare”, spune George.
Anul acesta în cadrul unei probe practice, olimpicii au avut de realizat disecția unui pește, lucru care l-a pus puțin în încurcătură pe tânărul clujean. „Toate probele se petrec în aceeași zi. Încep la 9 dimineața, se termină la 9 seara. Sunt întârzieri. Au fost și anul acesta. A căzut softul. Proba am dat-o pe tabletă. Noi lucram și ei ne întrebau pe tabletă diferite lucruri. Ești condiționat de ceea ce faci. Dacă nu răspunzi corect, nu poți merge mai departe. E foarte serioasă treaba. Am avut disecția unui pește, fiecare a primit un cod. Practica e foarte bine punctată acolo. Vor să vadă cum te miști, cât de repede te miști și cât de repede gândești. Nu e suficient să diseci o singură dată în viața ta un pește și să mergi acolo să faci tot într-o oră și jumătate. Nu ai cum. Trebuie să exersezi”, spune George.
„Am disecat un pește la București. Trebuia să știu să fac mai bine acest lucru. Dar când faci o singură dată acest lucru, îți aduci anuminte anumite lucruri, dar în mare. Erau chinezi, japonezi care au terminat în 20 de minute. Voi încerca și eu să fac asta acasă. Olimpiada internațională se ține într-un an într-o țară exotică, odată în țara europeană. Acum a fost în Danemarca, la anul va fi în Vietnam. Trebuie să mă pregătesc pentru orice”, este de părere tânărul.
În timpul pregătirii, George nu s-a rezumat la manualele alternative care se predau la școală. „După ce am aflat că m-am calificat, am mers la Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe unde am lucrat cu doamna Iulia Lupan. Am stat și am lucrat trei săptămâni înainte de olimpiadă. Mi-a plăcut mult. Nu te rezumi la manuale dacă vrei performanță. Cauți pe internet, în tratate, la facultate, întrebi profesorii universitari. Apoi, contează foarte mult să exersezi”, spune George.
Anul acesta a fost primul an în care România a luat aurul la Biologie. „Participăm de mulți ani, dar România tot timpul lua bronz sau argint ocazional. Anul acesta a luat aurul un prieten din Craiova, Dan Mirea, care participă din clasa a opta la mai multe olimpiade. Are în palmares 7 olimpiade internaționale în patru ani de liceu și anul acesta a reușit să ia aurul. Trebuie să ai o gândire strategică la olimpiadă. Voi mai exersa și sper să fie mai bine la anul. Probabil m-am relaxat puțin și am avut prea multă încredere în mine. Încerc să trag linie și să mă gândesc la experiența acumulată, la oamenii pe care i-am cunoscut, la câte lucruri am învățat în acest an. Până la urmă am ieștit doar în câștig. Am înțeles că viața înseamnă mai mult decât să înveți nonstop, trebuie să ieși, să observi, să cunoști oameni, niciodată să nu renunți la prioritățile tale. Trebuie să nu te abați de la drumul tău. Prioritatea mea de bază a fost să mă calific la internațională, dar nu m-am gândit mai departe de atât. Probabil că trebuie să te gândești și mai departe de atât. Am învățat că trebuie să îți faci planurile pe termen lung, să știi ce vrei. Ai dreptul să participi doar de două ori la olimpiada internațională. Așa e regulamentul pentru a da șansa cât mai multor persoane să ajungă acolo. Unele țări îți trimit elevii o singură dată. Voi merge din nou la anul dacă voi trece de baraj”, spune George.
Tânărul mărturisește că pe viitor dorește să se dedice cercetării. „E un domeniu în care nu te poți plictisi niciodată. Eu sunt o fire foarte curioasă. Tot timpul mi-a plăcut să caut, să cercetez, să interpretez fenomenele. Vreau să merg la Cambridge. Cu siguranță poți să îți găsești de lucru în marile laboratoare de cercetare dacă ești bun. Cercetarea pe plan mondial cred că e foarte dezvoltată. Olimpicii din celelalte țări nu fac medicina. Medicina e pentru cei care nu adoră biologia, e pentru cei care se axează pe anatomie. Îmi place foarte mult America. Mi-a plăcut de când sunt mic și aș vrea să ajung să fac cercetare acolo. Cel mai probabil voi studia în Anglia, după care voi pleca în America, deși nu știi niciodată ce își oferă viitorul, ce oportunități se ivesc pe parcurs. Momentan știu că vreau să plec”, spune acesta.
[stextbox id=”custom”]
Cum te-ai descrie în câteva cuvinte?
Sunt o persoană foarte curioasă, îmi place să cânt la chitară, îmi place fotografia, îmi place să călătoresc. Mi se pare că viața e făcută pentru a călători, pentru a afla cât mai multe lucruri. Sunt ambițios. Dacă îmi propun ceva, fac. Mi-a zis cineva mai demult să îmi pun țeluri cât mai înalte și chiar dacă nu o să ajung acolo, măcar mă voi apropia de ceea ce îmi doresc.
Ce îți place în Cluj?
Am văzut recent un top al orașelor în care e bine să trăiești, iar Clujul era pe locul 50, depășise foarte multe orașe din lume. Nu știu cât de bun e acel top și pe ce lucruri s-au bazat, dar e un oraș foarte frumos și chiar mi-aș dori să rămân aici. Îmi plac străzile, terasele, oamenii. Am călătorit mult prin țară anul acesta, dar oamenii sunt mai reci în alte părți.
Ai un loc preferat în Cluj?
Îmi place foarte mult parcul de lângă Facultatea de Biologie. Am fost acolo mult la pregătiri și pentru națională și pentru internațională. Am petrecut multe pauze acolo și m-am legat sufletește de locul acela. Ies cu cineva în oraș, la o terasă, de exemplu, dar tot timpul ajung și acolo.
Ce îi lipsește Clujului?
O facultate precum Cambridge, deși UMF-ul e una dintre cele mai bune universități din țară și dacă vrei să faci medicina, Clujul e perfect. E un oraș potrivit pentru studenți. Am înțeles la un moment dat că vor să facă Someșul navigabil. Ar fi interesant. De asemenea, poate nu ar fi rău să existe metrou la Cluj.
Ce te enervează?
Faptul că toate străzile sunt în lucru, că sunt gropi peste tot în ultimul timp. Mă gândeam că vor dispărea gropile odată cu Festivalul Untold și spre surprinderea mea nu a fost așa. Toate străzile sunt încă pline de gropi, de praf. Cred că în timp se va rezolva. Cu toate acestea îmi place orașul. Cred că îmi va fi foarte greu să plec.
Cum vezi Clujul peste 5 ani?
Probabil fără gropi. Sper! La fel de plin de viață. Cred că orașul va fi mereu tânăr. Clădirile sunt vechi, dar oamenii întineresc mult locul.
Cum te vezi pe tine peste cinci ani?
Grea întrebare. Terminând facultatea, în afara țării. Simt că m-aș plafona dacă aș rămâne aici. Peste 5 ani în halat alb, într-un laborator.
Care sunt cărțile tale preferate?
Îmi plac cărțile thriller. „Dracula” de Bram Stoker, „Portretul lui Darian Gray” de Oscar Wilde și ar mai fi, dar acestea sunt cele mai recente. L-am citit în perioada din an când nu am mâncat bio pe pâine. În mare parte citesc literatură universală, literature noastră trebuie învățată la școală pentru BAC.
Motto-ul tău?
Bucură-te că s-a întâmmplat, nu fi trist că s-a terminat.
Ce modele ai în viață?
Mereu am încercat să fie eu. Cred că e important să știi ce vrei. Mereu am fost de părere că e important să fii tu șablonul tău, să nu ai pe altcineva ca model sau idol. Dacă ar fi să menționez câteva persoane care m-au influențat în mod pozitiv, ar fi părinții mei și profesoarele de biologie: Roșca Roxana și Violeta Sarca.
Care crezi că sunt principalele atuuri ale olimpicilor români?
Sunt mulți elevi de vârsta mea care nu știu ce vor să facă. Ca olimpic îți dai seama destul de devreme de ceea ce vrei să faci. Al doilea avantaj este că odată ce te-ai hotărât în ce direcție vei merge, vei aloca mai mult timp, mai multă atenție, mai multe resurse acelui domeniu.
Ce te-a impresionat cel mai mult din ceea ce ai studiat de-a lungul celor doi ani de pregătire intensă?
Genetica îmi place foarte mult. M-a impresionat faptul că niciun om nu e la fel din punct de vedere genetic, nici măcar gemenii. E foarte interesant. Asta ar trebui să fie cel mai drastic motiv împotriva discriminării: faptul că toți suntem diferiți și că nu există o anumită categorie de oameni, toți având ceva aparte. M-a impresionat și faptul că oamenii au reușit să cloneze, deși acesta e un subiect tabu.
[/stextbox]