Bogdan Buta, directorul UNTOLD Festival, confirmă: Cu siguranță va exista o a doua ediție în 2016

Foto: Dan Bodea

După o ediție reușită care a atras participarea a peste 240.000 de persoane, UNTOLD Festival a devenit evenimentul cel mai discutat al ultimelor zile. Impactul pe care l-a avut în rândul publicului tânăr le-a dovedit organizatorilor că festivalul este pe cale să se transforme într-un fenomen și, ca urmare, a doua ediție este deja confirmată. Prima ediție a Festivalului UNTOLD a fost o provocare atât pentru organizatori, cât și pentru participanții la eveniment care nu știau la ce să se aștepte de la un nou festival de muzică. Amploarea manifestării s-a văzut încă din ziua deschiderii și a culminat cu a treia zi de festival când DJ-ul Armin van Buuren a avut o audiență record de 65.000 de persoane, prelungindu-și show-ul cu o oră peste programul inițial. Directorul UNTOLD Festival, Bogdan Buta, a răspuns întrebărilor Transilvania Reporter cu privire la beneficiile pe care le-a adus acest festival orașului, dar și cu privire la viitorul acestui eveniment pe care nu îl vede organizat altundeva în România.

Reporter: Care sunt principalele trei motive pentru care această ediție o consideri o reușită?Care a fost, în opinia ta, amprenta cea mai vizibilă a festivalului în comunitate?

Bogdan Buta: Un număr impresionant de participanți, de care n-a avut parte nici un alt eveniment în România, spune că această ediție a fost o reușită. Pe lângă asta, în perioada de promovare, campaniile inițiate de noi au avut un răspuns și un impact internațional extrem de mare, exemplul cel mai elocvent fiind campania Pay with Blood. În plus, e de necontestat faptul că artiștii prezenți la această ediție au simțit energia participanților și tot acest vibe pozitiv din jurul festivalului. S-au simțit foarte bine și au devenit ambasadori ai festivalului, ai Clujului și, nu în ultimul rând, ai României. Headlinerii au declarat în repetate rânduri ca își doresc să se întoarcă la edițiile viitoare ale festivalului și că Untold este din perspectiva lor unul din festivalurile de top din lume, mulți luând hotărârea să rămână la Cluj pentru a se bucura și de celelalte zile de festival.

R.: Care au fost cele mai mari dificultăți pentru voi pe partea de organizare? Ce s-a remediat pe parcurs, ce nu s-a putut remedia?

B.B.: Cea mai mare provocare pe care am întâmpinat-o a fost aceea de transmite amploarea și dimensiune festivalului și colaboratorilor noștri, autorităților și partenerilor. La nivel logistic, a fost dificil de gestionat necesarul tehnic și munca utilajelor astfel încât să ne asigurăm că are un impact minim asupra vieții obișnuite a orașului și, în același timp, că suntem noi în grafic cu lucrările. Indiferent de câte probleme și dificultăți au apărut, cel mult au făcut sa ne întârzie puțin sarcinile deja stabilite, în rest, suntem o echipă de „problem solveri” care a remediat rapid și intern toate neprevăzutele.

R.: Multă lume spune că festivalul a adus un câștig de imagine orașului. În cât timp crezi că putem vorbi despre UNTOLD ca brand al orașului?

B.B.: UNTOLD este deja un brand al orașului. Un brand care a transmis emoție și un brand cu care peste 60.000 de oameni s-au identificat zilnic, timp de patru zile. Mai mult, UNTOLD a devenit o carte de vizită pentru Cluj-Napoca, pe care artiștii prezenți în festival o promovează deja în industria muzicală internațională.

R:Care a fost conexiunea festivalului cu ceea ce înseamnă Cluj Capitala Tineretului? În ce măsură au fost participanții informați că se află într-o Capitală a Tineretului?

B.B.: În toată campania de promovare a festivalului s-a comunicat faptul că UNTOLD Festival este proiectul major al Capitalei Europene a Tineretului. Iar în cele 4 zile de festival, au existat o mulțime de spoturi video, materiale informative și direcționale în cadrul festivalului prin care se transmitea simplu “You are in the European Youth Capital 2015. Enjoy!”. În plus, toți artiștii au fost informați de îndată ce ajungeau la Cluj și în backstage de faptul că “You are performing in the European Youth Capital 2015.’’, plus alte câteva lucruri interesante despre Cluj.

R.: Crezi ca ar fi fost nevoie, sau ar fi nevoie de o dezbatere publică pe baza controversei privind încălcarea dreptului la spațiul public?

B.B.: Peste tot, la nivel internațional, foarte multe evenimente importante și de calibru au loc în spațiul public. În comunitățile respective localnicii au înțeles că impactul unui astfel de eveniment aduce o mulțime de beneficii și restricționarea cu caracter ultra-temporar a fost o decizie pe care am luat-o împreună cu toate autoritățile locale. Ne bucură faptul că deși unii clujeni au fost deranjați de acest eveniment, au avut bunăvoința de a trece peste acest deranj, înțelegând impactul pe care îl are acest eveniment pentru Cluj.

R.: Va simțiți datori cu o ediție a doua a UNTOLD?Cum răspundeți propunerii ca o a doua ediție sa fie organizată într-un alt oraș din România?

B.B.: Cu siguranță va exista o a doua ediție. Nu avem cum să ignoram entuziasmul a sute de mii de persoane care așteaptă cu nerăbdare ediția din 2016. Cu atât mai mult cu cât am primit mesaje de genul A fost cea mai tare experiență pe care am trăit-o, Am plâns de bucurie. Toate aceste reacții ne dau energia necesară pentru a încerca să facem o ediție și mai reușită în 2016, evident, la Cluj-Napoca. Credem că vom avea sprijinul tuturor partenerilor și autorităților, care s-au arătat foarte mulțumiți de prima ediție. Ne gândim să organizăm evenimente conexe sau de promovare și în alte orașe, în schimb, festivalul UNTOLD rămâne în Cluj-Napoca.

R: Ce ați învățat voi, ca organizatori, de la prima ediție UNTOLD? Care a fost principala lecție pentru voi?

B.B.: Sunt mult prea multe lecții pentru a putea fi enumerate. A fost o experiență deosebită pentru toți stakeholderii și cu toții am avut de tras învățăminte din prima ediție. Nu a fost totul perfect, mai avem multe de îmbunătățit, dar ne bucurăm că avem un public frumos, care a apreciat efortul pe care l-am depus. Asta ar fi cea mai importantă lecție: de a ne asculta și a mulțumi publicul și fanii UNTOLD.

R.: Cât de benefic este pentru voi și pentru festival să vă compare lumea cu alte festivaluri? Țineți cont de aceste comparații?

B.B.: Noi ne-am bucurat foarte mult să fim asemănați încă de la început cu unele dintre cele mai apreciate festivaluri din lume. Probabil și datorită acestui fenomen ne-am stabilit o țintă foarte înaltă pentru care ne-am consumat foarte multă energie și toți membrii echipei au avut o implicare extraordinară pentru a reuși să ne ridicăm la nivelul așteptărilor. Cu siguranță mai avem de demonstrat și în anii următori că merităm să fim comparați cu astfel de festivaluri, poate chiar să le depășim pe unele, după o anumită experiență. Clujul să devină astfel o atracție principală pentru foarte mulți tineri și turiști. Practic, comparația asta ne măgulește și în același timp ne obligă să păstrăm festivalul pe un trend ascendent.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Mihai says:

    sa intelegem ca tot cu bani publici va face si urmatoarea editie? si ca va deranja in continuare juma de oras? cam aiurea…

    • JimB says:

      Sa inteleg ca Dvs. sunteti unul dintre cei 9 pensionari care au depus plangeri pentru deranjamente? Tot clujenii vor beneficia de pe urma urmatorului festival. Stima.

      • Anonim says:

        “Tot clujenii vor beneficia de pe urma urmatorului festival” — adica primim bilete free daca suntem clujeni

        Hai frate, lasa-ne!

      • Aurel says:

        Cum vom beneficia ? Vor veni investitori? creşte nivelul “educaţiei tinerilor prin 4 nopţi nedormite? Din câştig se va repara ce s-a stricat? (gazon, etc.) Cine plăteşte Poliţia, Jandarmeria, chiria pentru spaţii, etc? Primăria sponsorizează şi altcineva câştigă?

    • danielis says:

      Haters… sa intelegem ca esti frustrat ca nu ai mers la Untold. Festivalul tine 4 zile, nu un an. Rabda.

      • Mihaela says:

        Foarte bine punctat. Sunt 4 zile, nu o saptamana/luna/an.

        Sa nu uitam ca acum sunt oameni care stiu ca exista Romania datorita acestui eveniment . 🙂

    • Mihai 2 says:

      banii publici au fost doar 10% din bugetul festivalului – (400.000 euro). iar acum te rog sa iei frumos o hartie si un creion si sa vezi cati bani i-au revenit clujului de la turistii care au venit si au mancat in restaurante, au stat la hoteluri si s-au plimbat cu taxiul prin cluj…eu as spune minim 1 milion de euro avand in vedere ca au fost 60.000 de oameni la festival timp de 4 zile consecutiv…
      iar argumentul cu deranjatul linistii este absolut penibil… daca tu ca cetatean clujean (presupun) nu poti sa suporti 4 zile pe an din 365 pt ati promova extrem de pozitiv orasul in intreaga lume atunci este timpul sa emigrezi 🙂
      deci…mai gandim si noi un pic inainte sa vbim asa aiurea?

      • Radu says:

        Corect! (y)

      • Aurel says:

        S-au învârtit 23 mil euro, declară Firma organizatoare. Cu ce ne alegem cetăţenii,oraşul, Primăria? Cu faima? De ce să nu se facă chestia asta în fiecare mare oraş românesc? Cineva sigur a câştigat! De ce nu cetăţenii oraşului care au suportat? Ar trebui să verifice DNA-ul? Dintr-o asfel de organizare ar trebui ca Arena Cluj să supravieţuiască. Dar cred că nici bani de refacere gazon nu vor primi.Banii se vor repartiza prin şpăgi???

    • BDB says:

      Mihai Gutiu, mai taci odata dracului din gura ca numai de ras te faci. Vei ramane vesnic un dujman nu numai al clujenilor, dar si al tinerilor. Nu te mai saturi de prostia ta.

    • Stefan says:

      Din cauza asta suntem o tara subdzolvata,din cauza oamenilor ca tine
      Din 365 de zile,nu poti sta 4 zile bucurandu-te de euforia a 60 000 de tineri? Esti intr-un oras studendesc,ce vrei? muta-te la tara
      E vorba de cat de multe beneficii aduce imaginii orasului,roman frustrat ce esti!

    • Lothar says:

      Hai ba frate ca deja esti ridicol si exagerezi…
      E drept ca gusturile nu se discuta, si recunosc ca nu sunt fanul festivalelor de muzica, dar chiar a fost super OK organizarea si muzica si tot. Nota 11 din partea mea! Mentionez ca e primul festival la care am particvipat in viata mea, si am ramas placut impresionat. Ce vreti si voi ? Sa ramana Clujul asta fara nici macar un pic de “culoare” ? Sa fie totul gri si monoton ca pe vremea lui Ceasca? Chiar ma bucur sa vad asemenea evenimente in oras, si nu va mai plangeti de galagie, ca a durat doar 4 zile… si nu saptamani intregi cat dureaza lucrarile astea vesnice la drumuri care chiar intorc pe dos tot orasul 😉

    • Mihaela says:

      Mihai, sa-nteleg ca n-ai putut sa dormi noaptea, de grija gardurilor si a banilor publici?
      Ia du-te si vezi un pic ce inseamna termenul “economie” in dictionar si invata ceva de-acolo, ca esti pe langa.

    • Liviu says:

      Pe bune ?! Bani publici ?! Pai in sloboz la tava a costat 70EURO biletul si au fost 240.000 de persoane + bani bagati in economia orasului (transport,mancare,bautura,hoteluri). De rau ce a fost ati pus 500euro pret pentru o garsoniera la periferie corectilor .

    • marcel says:

      Cat de fericit ai fi daca in perioada festivalului te trimitem in vacanta? Facem cheta si te trimitem pe luna daca vrei, numai sa taci tu si ceilalti disperati de viata. Ultra Miami se face intr-o zona a Miami-ului care nu se compara cu TOT Clujul… si se face an de an, cu restrictii, zone inchise, etc. Dar noi suntem romani, noua ne place sa ne plangem de orice… Poate facem si noi petitie, ca e la moda, sa te trimitem in vacanta sa te relaxezi 🙂

    • adi says:

      esti cam xxx de felul tau

    • Cristi says:

      361 de zile te rabdam noi pe tine,4 zile ne poti rabda si tu pe noi…plus ca noi tineretul nu-ti cerem tie parerea.

    • Paul says:

      10% din bugetul festivalului au fost bani de la primarie. Linisteste-te

    • Tudor says:

      Da, din bani publici. Bani bagati de toti participantii la festival.
      Uiti de faptul ca de “ardeleni” ce sunteti ati triplat pretul la cazare si la orice altceva? Si ca ati profitat de lumea venita pe orice cale ati putut.
      Probabil ca te-a deranjat si DeLaHoya cand se tinea sau orice alt festival.
      Iti recomand padurea de langa Cluj. Cred ca ai gasi un loc tocmai bun pentru tine acolo.

  2. Florina says:

    Bravo domnilor! Ati facut o treaba de nota 10! Lasati vulpile sa se planga de strugurii acri la care nu pot ajunge. Clujenii sunt mandri de voi!

  3. gigi says:

    @mihaita – Sa intelegem ca din cauza oamenilor ingusti ca voi nu putem avea lucruri frumoase?

  4. marian says:

    Debea astept urmatoare editie nu ne dezamagiti :*

  5. Denisa says:

    Cu siguranta a fost un eveniment reusit si apreciat si merita sa aiba cat de multe editii! Felicitari organizatorilor, le merita din plin!

    • Andrei says:

      Man, i-ai uitat pe voluntari si pe cei care lucrau pentru evenimentul asta. Ei ( printre care si eu ) au lucrat cel mai mult la organizarea acestui festival, crede-ma cand iti zic.

  6. Madalina says:

    Un festival de poveste, atmosfera a fost incredibila! Au fost zone create cu multa atentie la detalii pentru toata lumea, iar pentru organizatori – o urare sincera: jos palaria, felicitari! De abia asteptam urmatoarele editii la Cluj 🙂 pe Armin sa nu uitati sa il invitati iar, a fost de vis 🙂

  7. Ionica says:

    O organizare mai mult decat reusita! Felicitari domnului Buta si echipei sale!

  8. clujean says:

    240.000 de persoane diferite? sau 240.000 de intrari in toate cele 4 zile? hai ca nu-i greu, trebe doar un pic de minte (daca obrazul iese din discutie)! cat despre castigul pentru oras, avand in vedere ca majoritatea zdrobitoare a participantilor erau pistalai veniti pe banii parintilor, sau la inceput de cariera, adica slab platiti, ma indoiesc sa fi cheltuit mai mult de 50 euro cu totul; oricum, insa, astfel de evenimente nu se organizeaza in zone locuite, ci departe de ele, asa cum (daca va documentati nitel si nu scrieti din buca) se face in marile orase; numai la Ibiza si la Vegas se fac ca la Cluj, nopti la rand, dar alea sunt orase facute special pt. chefuri, nu pt.trait in ele; in rezumat, a fost o mare ghiolbaneala, facuta sa umfle buzunarele celor din OT-PDL, in dispretul majoritatii zdrobitoare a cetatenilor Clujului

    • Stefan says:

      Daca tu dispui doar de 50 de euro de cheltuiala la un festival, asta nu inseamna ca toti suntem “saraci”. Mai degraba tu ar trebui sa locuiesti departe de zonele locuite, paria ce esti. As mai avea multe sa-ti spun, dar mi-e teama ca esti prea prost sa pricepi si va fi o risipa de timp.

    • Andrei says:

      Alt “clujean” idiot. Daca au venit pe banii parintilor care e problema ta? Au venit, au cheltuit bani aici (din care o parte a mers in bugetul local). Si eu sunt tot la inceput de cariera, nu sunt deloc slab platit si mi-am permis sa merg la festival intr-un mod foarte ok. Cand ti-ai inchiriat apartamentul cu 500 de euro la capatul lui 25 ti-a placut, dar acum ca a plecat nu ti-a mai placut. Ipocrit mic! Du-te bea o bere ca iti va trece.

    • Un pistalau says:

      Nu stai prea bine cu matematica. Aia “50 de euro” i-am împărțit asa:
      Cazare la cămin de stat: 320 RON / persoana / 4 zile. 4 paturi în camera…
      Taxi: 20 RON / zi * 4 zile
      Mâncare și cafea: 3 x 30 ron x 4 zile
      Cheltuieli diverse prin magazinele din Cluj aprox 500 RON
      Cheltuieli la festivalul vieții: aprox 100 ron x 4 zile

      Ești cumva unul dintre chelnerii cărora le-a luat 3 ore sa ne aducă mâncarea? La cat de încet se mișcă lucrurile pe acolo ma așteptam sa te plângi abia peste 3 ani (când se vor termina de asfaltat și străzile din Cluj).

    • Bogdan says:

      peste tot in lume se fac festivaluri in orase si in zone locuite… ca is festivaluri pentru oameni nu pentru animale… toti zice-ti ca nu asa se face un festival… peste tot in lume exista festivaluri in inima oraselor mari… doar nu le fac in amazonia pentru maimute si papagali!!! informati-va si dupa incepti sa comentati… invatati sa locuint intro civilizatie moderna!!! gata… o murit de 26 de ani ceausescu… sa gatat… vrem evolutie! hai sa invatam comportamentul civic modern!!! sa luam din trecut doar ce a fost bine!!! UNTOLD 2016!!!!

    • mora641 says:

      nu prea ai ce sa discuti cu oameni atata de idioti…apropo sunt inginer si probabil am cheltui cateva pensii bune de ale tale ….

    • Raul says:

      “OT-PDL” “Majoritați zdrobitoare”… De unde îmi suna mie așa cunoscuți termenii???
      PSD-ist, a? :))))

    • participant says:

      Bossuleț, cand vei termina si tu scoala generala si vei reusi sa poti sa faci un calcul simplu sa te gandesti la asta: 320 ron caminul+ aprox. 280 ron biletul = 600 ron. mai pune 200 Ron. Drept urmare, aproape 200 eur. doar pentru a participa. Doar daca participantii se prostituau probabil reuseau sa cheltuie 50 eur. cu totul.

  9. David says:

    Va rog mult ca editia viitoare de UNTOLD sa o aduceti in orasul Oradea impreuna cu cei 4 Dj

Postaţi un comentariu